Η πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει με την απόβαση των ΜΑΤ στα νησιά για την κατασκευή κλειστών προσφυγικών δομών, πυροδοτεί παράλληλα και έναν «γαλάζιο εμφύλιο».

Οι τοπικές αντιδράσεις κατά του κυβερνητικού σχεδίου, επιδρούν καθοριστικά στα εσωκομματικά τεκταινόμενα της ΝΔ με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να γίνεται λόγος ακόμα και για μαζικές αποχωρήσεις τοπικών στελεχών από το κυβερνών κόμμα.

Το ποτήρι ξεχείλισε…

Σύμφωνα με το samos24.gr με μαζικές παραιτήσεις απειλούν τα μέλη της ΝΟΔΕ Σάμου.

Τα τοπικά ΜΜΕ επικαλούνται προς αυτή την κατεύθυνση δηλώσεις του προέδρου της νομαρχιακής διοικούσας επιτροπής της ΝΔ στη Σάμο, Γιάννη Μάρκου, που έγιναν στο Ράδιο Αρμονία.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες η ΝΟΔΕ Σάμου θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα για το μεταναστευτικό και αναμένονται μαζικές αποχωρήσεις από τη ΝΔ ως ύστατο μέτρο αντίδρασης στον κυβερνητικό αυταρχισμό.

«Έχει ξεχειλίσει το ποτήρι» δήλωσε ο κ. Μάρκου τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Στείλαμε επιστολές στον πρωθυπουργό και τους αρμοδίους. Μας ζήτησαν να βάλουμε πλάτη. Πόση πλάτη να βάλουμε; Έχουμε βγει από τα ρούχα μας».

Χούντα

Έκρυθμη είναι η κατάσταση και στα άλλα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Συνεχείς είναι οι διαδηλώσεις στη Λέσβο ενώ με απόφαση της γαλάζιας διοίκησης της Περιφέρειας με τη συνεπικουρία των Δήμων των νησιών αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί γενική απεργία ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό.

Ενδεικτική του κλίματος και του ψυχικού τουλάχιστον χάσματος που δημιουργείται ανάμεσα στα τοπικά στελέχη της ΝΔ και την κυβέρνηση είναι και τα όσα δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χίου για την απόβαση των ΜΑΤ και την αστυνομική καταστολή κατά των νησιωτών.

Μιλώντας στον ANT1 ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος ανέφερε πως «πρώτη φορά δέχθηκα δακρυγόνα από κυβέρνηση ΝΔ κι ομολογώ ότι ήταν κάτι που δεν το ονειρευόμουνα. Είχαμε δύο τραυματίες, ο παπά Κωνσταντίνου κι ο δήμαρχος (Σταμάτης Κάρμαντζης)  είναι αυτή την στιγμή στο νοσοκομείο, ευτυχώς εκτός κινδύνου κι ο δήμαρχος είναι σπίτι του».

Μάλιστα ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης για τα «έκτροπα», και την «παράλογη βία και χρήση χημικών από τα ΜΑΤ κατόπιν εντολής της κυβέρνήσεως», δηλώνοντας πως «ούτε η χούντα δεν τα έκανε αυτά!».

Πυγμή και αποφασιστικότητα

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση επιλέγει να στείλει μήνυμα πυγμής και αποφασιστικότητας στην υλοποίηση του σχεδίου της και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για υπαναχώρηση από το σχεδιασμό της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπεραμύνθηκε της παρουσίας και της δράσης των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στα νησιά για να εμποδίσουν τις διαμαρτυρίες των κατοίκων εναντίον των νέων κλειστών προσφυγικών δομών.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις για την πληθώρα των καταγγελιών που υπάρχουν το σκηνικό πολέμου που στήθηκε με την απόβαση στα νησιά αστυνομικών δυνάμεων και στις απαντήσεις του ουσιαστικά παρείχε πολιτική κάλυψη στις αστυνομικές επιχειρήσεις.

«Είχαμε επί δυόμισι και πλέον μήνες διάλογο, αλλά δεν μπορεί ο διάλογος να αποτελεί άλλοθι για αδράνεια» επανέλαβε μεταξύ άλλων.

Ρουκέτες και μολότοφ

Ο κ. Πέτσας μάλιστα αφενός υποβάθμισε την έκταση των επεισοδίων ενώ παράλληλα δικαιολόγησε τη στάση των αστυνομικών δυνάμεων αποδίδοντας την ευθύνη στους διαμαρτυρόμενους νησιώτες.

«Όσον αφορά το αν υπήρξε βία ή όχι, όταν υπάρχουν διαμαρτυρίες πρέπει πρώτα να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια. Ιδίως στο λιμάνι, όταν υπήρξε αποβίβαση των μηχανημάτων και του προσωπικού. Από εκεί και πέρα, η εκτίμηση που έχουμε και από την Αστυνομία και από όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα, είναι ότι πρόκειται για μεμονωμένα και περιορισμένης έκτασης θέματα. Επίσης έχουν υπάρξει και φωτογραφίες, που δείχνουν ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν απλώς αυθόρμητοι κάτοικοι, αλλά και κάποιοι άνθρωποι που είχαν ρουκέτες αλλά και μολότοφ» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ταυτόχρονα ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει ακάθεκτη χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις τοπικές αντιδράσεις.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υλοποιηθεί το σχέδιο της Κυβέρνησης. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Το μήνυμα έχει σταλεί προς όλους και θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα» υπογράμμισε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω η κυβέρνηση δια του κ. Στεφανή επιμένει και στην σε πρώτη φάση εφαρμογή των πλωτών φραγμάτων.

Ρατσιστική ρητορεία και εγκλεισμός

Από εκεί και πέρα πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη σύνδεση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ως προς τη λειτουργία των ανοιχτών προσφυγικών δομών και της διάδοσης του κοροναϊού.

Ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας τόσο στο MEGA σήμερα το πρωί όσο και κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών υπεραμύνθηκε της δημιουργίας των κλειστών κέντρων για να αποφεύγονται οι μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών και χαρακτήρισε «υγειονομική βόμβα» τις ανοιχτές δομές, ιδίως όπως είπε σε περιόδους εξάρσεων επιδημιών που απειλούν τη δημόσια υγεία.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε σάλο με τον εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση να καταγγέλλει την κυβέρνηση για ρατσιστική ρητορεία προκειμένου να φτιάξει κέντρα εγκλεισμού των προσφύγων και να κάμψει τις αντιδράσεις των νησιωτών εκφοβίζοντάς τους.

Ο κ. Χαρίτσης κατήγγειλε την κυβέρνηση επειδή όπως τόνισε εγκατέλειψε κάθε πολιτική αποσυμφόρησης των νησιών και την κάλεσε να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπάχαλο

Το θέμα της αστυνομικής καταστολής στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου μεταφέρθηκε και στη βουλή.

«Τι έγινε συνάδελφοι της ΝΔ με την αποσυμφόρηση; Τι έγινε με επιτελικό κράτος; Γιατί οδηγείστε από τη δεξιά ρητορική Βορίδη-Σαμαρά και δεν καθοδηγείστε από αυτά που έλεγε ο ίδιος ο αρχηγός σας; Πώς αντιμετωπίζετε αυτή την κατάσταση; Με κλειστά κέντρα; Κι όταν αντιδρούν οι νησιώτες στέλνετε τα ΜΑΤ και δέρνετε τον κόσμο; Μέχρι να φτιάξετε επιτελικό κράτος μπορείτε να δείξετε ανθρωπισμό; Έχετε πάρει πίσω όλες τις υποσχέσεις για αποσυμφόρηση» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται δειλή έναντι της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση αντί να στείλει καράβια για να απεγκλωβίσει τους πρόσφυγες κάνει απόβαση που θυμίζει στρατιωτική επιχείρηση.

Ο Κλέων Γρηγοριάδης του ΜέΡΑ25 μίλησε για ωμή βία κατά των νησιωτών.

Από την πλευρά της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπήλιος Λιβανός μίλησε για θράσος και λαϊκισμό.

«Πράγματι εμείς αιφνιδιαστήκαμε από τις μεγάλες ροές, κάναμε λάθη τα οποία διορθώσαμε. Έχουμε σχέδιο. Πέρασαν τέσσερις μήνες που εξαντλήσαμε τον διάλογο. […] Ευτυχώς που υπάρχει αυτή η κυβέρνηση. Θράσος να μας κουνάτε εσείς το χέρι όταν με τις ιδεολογικές σας εμμονές ανοίξατε τα σύνορα και αφήσατε ένα απόλυτο μπάχαλο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λιβανός.

ΜΑΤ και …στρατός κατοχής

Υπενθυμίζεται δε, ότι ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, κατήγγειλε ότι προπηλακίστηκε από άνδρες των ΜΑΤ επειδή ζήτησε εξηγήσεις για τον άδικο ξυλοδαρμό πολίτη.

Ο τελευταίος είχε συλληφθεί και όντας τραυματισμένος αιμορραγούσε, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων κατοίκων και αστυνομίας, στην περιοχή του Αγίου Μακαρίου.

Ο βουλευτής ενημέρωσε τη Εισαγγελία Πρωτοδικών για το συμβάν και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για το περιστατικό, δηλώνοντας παράλληλα: «Η αυταρχικότητα και η βαρβαρότητα που δέχονται αυτή τη στιγμή οι πολίτες του νησιού μας είναι πρωτοφανείς».

Την απόσυρση των ΜΑΤ από τα νησιά ζήτησε ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο κ. Κουτσούμπας κατήγγειλε τον κυβερνητικό αυταρχισμό και ανέφερε πως οι δυνάμεις των ΜΑΤ συμπεριφέρονται στους κατοίκους της Λέσβου και της Χίου σαν να είναι στρατός κατοχής.

Σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησε και το ΚΙΝΑΛ, με τη Χαριλάου Τρικούπη να κάνει λόγο για «αυταρχισμό» και «αναλγησία», καθώς και «απόβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο πλαίσιο του αυταρχικού δόγματος νόμος και τάξη».