Η αγορά ηλεκτρικών μοντέλων αναμένεται να εμπλουτιστεί στην χώρα μας, τόσο με μικρές προτάσεις που θα φουλάρουν με ρεύμα, όσο και με μοντέλα που θα ανήκουν στην κατηγορία των μικρών, μικρομεσαίων αλλά και των πιο πολυτελών SUV που θα κινούνται αθόρυβα χάρη στην κίνηση τους που θα βασίζεται αποκλειστικά στους ηλεκτροκινητήρες. Από τα μοντέλα που θα κερδίσουν την συμπάθεια των νέων αγοραστών με ηλεκτρικές …συνήθειες, θα είναι το αμιγώς ηλεκτρικό Volvo XC40 Recharge.

Το πρώτο 100% ηλεκτρικό μοντέλο της, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το 2020 θα αποδίδει 407 «ηλεκτρικούς» ίππους, ενώ, η αυτονομία του θα αγγίζει τα 400 χιλιόμετρα, μετά από μια πλήρη φόρτιση. Θα κινείται από δύο ηλεκτροκινητήρες, ενώ, υπολογίζεται ότι, στο εξωτερικό θα κοστίζει περίπου 40 χιλιάδες ευρώ.

Συνδυάζει τις χάρες ενός μικρού crossover, με τις αρετές ενός ηλεκτρικού μοντέλου. Θα προσφέρεται με ηλεκτρικά μοτέρ που υπόσχονται συνδυαστική ισχύ 306 ίππους. Θα είναι τετρακίνητο, ενώ, η αυτονομία του αγγίζει τα 500 χιλιόμετρα! Την άνοιξη στην Γενεύη θα δούμε για πρώτη φορά το αμιγώς ηλεκτρικό Mazda MX-30. Θα φέρει ηλεκτροκινητήρα και μια μικρή σε χωρητικότητα μπαταρία η οποία θα δίνει αυτονομία έως και 200 χιλιόμετρα – οπότε, ταιριάζει απόλυτα με τις αστικές μετακινήσεις. Το νέο μοντέλο θα λανσαριστεί το καλοκαίρι και υπολογίζεται να κοστίζει περίπου 40 χιλιάδες ευρώ.  Από τις πιο δυναμικές παρουσίες στην αγορά των ηλεκτρικών SUV που θα δούμε και στην ελληνική αγορά είναι του Κia e-Niro.

Το κομψό κορεάτικο μοντέλο κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 204 ίππων. Είναι από τα μοντέλα που κλέβουν τις εντυπώσεις κυρίως με την μεγάλη τους αυτονομία, αφού, μετά από μια πλήρη φόρτιση της μπαταρίας του, εξασφαλίζεται απρόσκοπτη κίνηση για τουλάχιστον 485 χιλιόμετρα. Kαι το DS 3 Crossback ETense κατατάσσεται στα ηλεκτρικά μοντέλα που θα δούμε να κυκλοφορούν στην χώρα μας, προσεχώς.

Φέρει πολυτελή εμφάνιση, ακόμη πιο χλιδάτο εσωτερικό, ενώ, για την κίνηση του διαθέτει ηλεκτροκινητήρα, που στην συγκεκριμένη περίπτωση αποδίδει 136 ίππους. Μια μπαταρία ιόντων λιθίου ισχύος 50 kW, παρέχει την απαραίτητη ενέργεια, ενώ διαθέτει και σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση. Μετά από μια πλήρη φόρτιση της μπαταρίας που απαιτούνται περίπου 5 ώρες , η αυτονομία του ξεπερνάει τα 300 χιλιόμετρα. Άλλα δύο ηλεκτρικά μοντέλα στην κατηγορία των πολυτελών SUV περιμένουμε στην χώρα μας και προέρχονται από την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Το πρώτο είναι το Audi e-tron Sportback, με αυτονομία 450 χιλιομέτρων, ενώ, και το BMW iX3, που είναι το πρώτο ηλεκτρικό SUV της βαυαρικής φίρμας, θα φέρει ηλεκτροκινητήρα που θα αποδίδει 272 ίππους , ενώ, η αυτονομία του αγγίζει τα 400 χιλιόμετρα, μετά από μια πλήρη φόρτιση.