Στην αντεπίθεση πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας και στη δευτερολογία του υπεραμύνθηκε της αρχικής του τοποθέτησης ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επέδειξε αποφασιστικότητα στον έλεγχο των αρμών της εξουσίας.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας απάντησε στις σφοδρές επικρίσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και του ΚΙΝΑΛ που μίλησαν για αντιδημοκρατικές και ακροδεξιές πρακτικές πως δεν μπορούν να μιλάνε οι «εγκληματίες του λευκού κολάρου»

Σαράκι

«Πάει πολύ αυτοί να μας κουνάνε το δάκτυλο» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας την έκδοση ΠΝΠ για τις επιτάξεις στο προσφυγικό την ώρα που είναι ανοιχτή η βουλή και για μετατροπή του κανονισμού της βουλής σε «λάστιχο» και διαδικασίες «παρωδία» στην προανακριτική για τη σκευωρία της Novartis.

«Μας κατηγορούσαν για αντιθεσμικές επιλογές (σ.σ. στην επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης) όταν αυτοί μετά πρότειναν την πρόεδρο του ΣτΕ για πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τόσο αντιθεσμικές ήταν οι παρεμβάσεις μας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για φόβο και ενόχληση του «παλιού πολιτικού συστήματος» από τη διαδικασία απολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την επίμαχη δήλωσή του περί αναποφασιστικότητας της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στη θέση που εξέφρασε στην χτεσινή εισήγησή του και ουσιαστικά άδειασε το Νίκο Βούτση στη διένεξη που είχε ο πρώην πρόεδρος της βουλής με τον Παύλο Πολάκη για τον έλεγχο του ΕΣΡ.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε: «Αναφέρθηκα σε ένα δύσκολο θέμα, πως θα μπορέσουμε την επόμενη φορά να εφαρμόσουμε το πολιτικό μας σχέδιο έχοντας σήμερα την εμπειρία των δυσκολιών να εφαρμόσουμε την θέληση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Πως θα βρούμε τον τρόπο χωρίς ίχνος θεσμικής εκτροπής να εφαρμόσουμε το σχέδιό μας που θα αποτελεί προϊόν λαϊκής και άρα συνταγματικής επιταγής. Μίλησα για σαράκι εννοώντας κάποιους αρμούς στην εκτελεστική εξουσία που είχαν βρεθεί εκεί χωρίς αξιοκρατικές διαδικασίες διαφάνεια και κανόνες και υπονόμευσαν τις πολιτικές μας επιλογές. Θα πρέπει να συνομολογήσουμε ένα πράγμα. Η επιβολή κανόνων της αξιοκρατίας και της διαφάνειας είναι ταυτόσημη και ταυτόχρονη με το ξήλωμα της σαπίλας και του σαρακιού. Αλλά πρέπει να συνομολογήσουμε ότι πολλές φορές δεν ήμασταν τόσο αποφασιστικοί όσο έπρεπε».

Σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι «αρμοί στην εξουσία είναι όσοι έχουν δικαίωμα υπογραφής στη δημόσια διοίκηση» και αναφέρθηκε στον κ. Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι το 2014 διόρισε κομματικούς διευθυντές στα υπουργεία με μια υπογραφή, τους οποίους διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα τρία τέταρτα της κυβερνητικής θητείας.

«Ποιος κανόνας, ποια αξιοκρατική λογική μας εμπόδισε εμάς να εφαρμόσουμε τους κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας; Αυτό εννοούσα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Φαεινές ιδέες

Πρόσθεσε μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την περίπτωση της ΑΑΔΕ λέγοντας ότι «στο όνομα του ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έβαζαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να λειτουργούν ως εργαλείο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Κάναμε την ΑΔΑΕ ανεξάρτητη αρχή αλλά παρέμειναν οι ίδιοι άνθρωποι, τα ίδια κυκλώματα που λειτούργησαν ως όργανα των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αυτή ήταν από τις «πιο φαεινές ιδέες του κ. Βαρουφάκη».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «αποδέχτηκε την επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να γίνει διοικητής της ΤτΕ, παρότι ήταν πρώην υπουργός Οικονομικών του Σαμαρά» και τον κατηγόρησε ότι υπονόμευσε το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα.

«Όφειλε να μην υπονομεύει το πολιτικό μας σχέδιο; Δεν το έκανε πάντα. Θυμηθείτε τι έκανε και τι έλεγε όταν εμείς σχεδιάζαμε και υλοποιούσαμε την πιο κρίσιμη συμφωνία με τους θεσμούς την καθαρή έξοδο της χώρας από το τρίτο μνημόνιο. Έλεγε για προληπτική γραμμή στήριξης» είπε ο κ. Τσίπρας

«Εμείς δεν προβήκαμε σε καμία αντιθεσμική κίνηση. Εμείς προσπαθήσαμε να συνεργαστούμε μαζί του. Την ίδια ώρα εμείς δεχτήκαμε να διώξουμε την Λούκα Κατσέλη από την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επειδή ήταν πρώην υπουργός».

«Αυτά όλα πρέπει να μπουν με σαφήνεια στον απολογισμό» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι «θα επιμείνω στην αποφασιστικότητα, στο πλαίσιο του τρίπτυχου κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία».

Εμπλοκή με το όνομα

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε η ΚΕ να ψηφίσει τον απολογισμό ως βάση συζήτησης που θα πάει στις οργανώσεις και μάλιστα να ενταχθεί και η ομιλία του στον απολογισμό.

Παράλληλα πρότεινε να αναβληθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και να μεταφερθεί για τις 8 Μαρτίου, ώστε να υπάρχει χρόνος για να συζητηθεί και το πρόγραμμα του νέου φορέα.

Ωστόσο η αλήθεια είναι πως υπάρχει εμπλοκή στο θέμα του ονόματος καθώς οι διαφωνίες είναι μεγάλες και ο κ. Τσίπρας δεν θα ήθελε να καταγραφούν αυτή τη στιγμή, καθώς η αρχική του πρόταση ήταν να αποφασίσει απόψε η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ την προσθήκη και να επικυρωθεί το όνομα από την ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.