Η εποχική γρίπη είναι πιο απειλητική και πιο θανατηφόρα από τον νέο κορωνοϊό, παρότι ο δεύτερος έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων που προκύπτουν καθημερινά και αφορούν τη δυναμική πορεία του νέου ιού και τη μετέπειτα σύγκριση του νέου «εχθρού» με τη… γνώριμη γρίπη.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) αντλούν καθημερινά στοιχεία από το παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins που έχει δημιουργήσει μια σημαντική τράπεζα δεδομένων σχετικά με τη διαδρομή που ακολουθεί στον παγκόσμιο χάρτη ο νέος κορωνοϊός – που, σημειωτέον, «βαφτίστηκε» πρόσφατα επισήμως Covid-19. Και παρότι ο αριθμός των θανάτων έχει πλέον ξεπεράσει αυτόν της προηγούμενης επιδημίας με τον ιό SARS, η θνησιμότητα από τον νέο κορωνοϊό δεν ξεπερνά το 2% – σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά την επιδημία από τον ιό SARS το αντίστοιχο ποσοστό άγγιζε το 10%.

«Αντιθέτως, τα δεδομένα που έχουμε από τη γρίπη είναι ότι ευθύνεται για περίπου 300.000 έως και 650.000 θανάτους τον χρόνο παγκοσμίως. Το νούμερο αυτό δείχνει από μόνο του την πραγματική απειλή. Είναι σημαντικό δε να συνυπολογίσει κανείς και το πρόβλημα της υποδιάγνωσης, με αποτέλεσμα να εκτιμούμε ότι οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τους καταγεγραμμένους με βέβαιη αιτία τη γρίπη» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Θάνος Δημόπουλος.

Εν τω μεταξύ, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικού συνεργάτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Σωτήρη Τσιόδρα, ο νέος κορωνοϊός πιθανόν (εφόσον, δηλαδή, δεν προκύψουν δραματικές ανατροπές) να αποδειχθεί λιγότερο θανατηφόρος από ό,τι υπολογίζει σήμερα η επιστημονική κοινότητα, με βάση τα δεδομένα που έχει συλλέξει.

«Το αναμενόμενο είναι να πέσει το ποσοστό θνητότητας όσο αυξάνεται η σύνδεσή του με περιστατικά ήπιας νόσησης» διευκρινίζει ο ίδιος και προσθέτει ότι οι επιστήμονες κάνουν αγώνα δρόμου ώστε να αποκωδικοποιήσουν τα χαρακτηριστικά του Covid-19 και να υπολογίσουν τον πραγματικό κίνδυνο εξαιτίας του για τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Κρούσματα

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο Θάνος Δημόπουλος επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «παράλληλα με τον αγώνα δρόμου που εξελίσσεται για τον έλεγχο της επιδημίας και τη διαχείριση των κρουσμάτων και των βαρέως πασχόντων, οι Αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν ακόμη μεγαλύτερο εχθρό. Αυτόν της διασποράς ψευδών ειδήσεων για την επιδημία που προκαλούν φόβο και πανικό».

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τους πολίτες να απαιτούν άμεση ενημέρωση από τις υπεύθυνες πηγές ενημέρωσης, δηλαδή τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τις κρατικές Αρχές κάθε χώρας, τους έγκριτους επιστήμονες και τη διεθνή βιβλιογραφία. Παράλληλα και εστιάζοντας στους αποδεδειγμένους κινδύνους που εγκυμονεί – ιδίως στις ευπαθείς ομάδες – η μόλυνση από τους ιούς της γρίπης, κάνει έκκληση σε εκείνους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν, έστω και καθυστερημένα.

Σε ό,τι αφορά δε τα υπόλοιπα μέτρα προφύλαξης, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ τονίζει ότι «ο κάθε πολίτης θα πρέπει να τηρεί τις βασικές αρχές υγιεινής, δηλαδή τακτικό πλύσιμο των χεριών, κάλυψη του στόματος και της μύτης κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα και απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από άτομα που έχουνσυμπτώματα ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού. Τα μέτρα αυτά άλλωστε θα πρέπει να εφαρμόζονται για κάθε ιογενή λοίμωξη, όπως η πολύ συχνότερη λοίμωξη από ιό της γρίπης».

Μείωση τιμών στα φάρμακα για ηπατίτιδα C

Σημαντικό οικονομικό όφελος για τη χώρα εξασφάλισε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων έπειτα από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα της ηπατίτιδας C, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα, επετεύχθη σημαντική μείωση στις τιμές των φαρμάκων, σε σχέση με τις τιμές οι οποίες είχαν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που διεξήγαγε η προηγούμενη Επιτροπή, όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση. «Με την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης αναδιοργάνωσε τη διαδικασία, θέτοντάς τη σε νέες βάσεις, και την επανεκκίνησε για τα φάρμακα της ηπατίτιδας C. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης συμφωνήθηκε επίσης η αναδρομική ισχύς τής εν λόγω συμφωνίας, προκειμένου να διασφαλιστούν σημαντικότατες εκπτώσεις, πέραν των προκαθορισμένων, clawback και rebate, και η μείωση του κόστους για το 2ο εξάμηνο του 2019» τονίζεται χαρακτηριστικά.