Την ικανοποίηση του για τη σταθερή και διατηρήσιμη μείωση του κόστους δανεισμού, που σήμερα για πρώτη φορά έσπασε το φράγμα του 1%,  εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Στην θετική αυτή εξέλιξη ο υπουργός Οικονομικών βλέπει χειροπιαστή απόδειξη της εμπιστοσύνης των αγορών στην πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην ασκούμενη οικονομική πολιτική.

Όπλο για τη μείωση των στόχων των πλεονασμάτων

Η χαρά του κ. Σταϊκούρα οφείλεται και στο γεγονός ότι η μείωση του κόστους δανεισμού αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση του αιτήματός της για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων ήδη από του χρόνου, 2021.

«Οι στόχοι ορίστηκαν επί τη βάσει συγκεκριμένων υποθέσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους. Όταν αυτές οι υποθέσεις αλλάξουν, όπως η ανάπτυξη και το κόστος δανεισμού, τότε δεν βλέπω τον λόγο να μην αλλάξουν και τα πλεονάσματα. Θα σήμαινε περισσότερη ανάπτυξη, κάτι που όλοι θέλουν στην Ευρώπη» είχε επισημάνει σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Spiegel o υπουργός Οικονομικών για το ζήτημα της επαναδιαπράγματευσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ερωτηθείς δε για τα πιο ισχυρά επιχειρήματα που θα προβάλει για την ικανοποίηση της απαίτησης αυτής ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει:

«Η Ελλάδα υπερβαίνει τους στόχους ανάπτυξης, έχει χαμηλό επίπεδο δανεισμού και έχει αποπληρώσει το πιο ακριβό τμήμα του δανείου της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» σημειώνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

«Αυτό σημαίνει» προσθέτει «ότι οι παράμετροι για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της έχουν αλλάξει. Γι αυτό και οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μπορούν να αλλάξουν, ιδιαίτερα το 2021 και το 2022, που το ποσοστό του 3,5% είναι πολύ υψηλό».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σταϊκούρας είχε επισημάνει ότι θα εντατικοποιηθεί ο διάλογος με τους δανειστές για την επίτευξη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, εξαγγέλλοντας μάλιστα επίσκεψη στη Γερμανία, εντός του Φεβρουαρίου ή Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν οι αποφάσεις και οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.

Σταϊκούρας: Συνεχίζουμε, με σχέδιο, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα

«Σήμερα, για πρώτη φορά, το κόστος δανεισμού «σπάει», προς τα κάτω, το φράγμα του 1%.» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας:

«Η συνεχής μείωση του επιτοκίου και η διατήρησή του σε χαμηλό ύψος αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.»

«Συνεχίζουμε, με σχέδιο, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.