Απομακρύνεται το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την αλλαγή του ονόματος και τελικά ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την…. τρίπλα και  θα είναι εκείνος που θα προτείνει, στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το νέο όνομα του κόμματος.

Επί της ουσίας θα πρόκειται για μια απλή προσθήκη ούτως ώστε να μετονομαστεί σε  «ΣΥΡΙΖΑ – Πράσινη Συμμαχία» ή «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», που είναι και τα επικρατέστερα σενάρια μέχρι τώρα.

Η προσθήκη του ονόματος σηματοδοτεί τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και ο  Αλέξης Τσίπρας, επιδιώκοντας τη σύγκλιση μεταξύ των εσωκομματικών τάσεων προέβη, χθες, σε μία ομιλία – κάλεσμα προς τους συντρόφους του να κινηθούν ενωτικά προς το συνέδριο του Μαΐου.  Στην πολιτική γραμματεία επήλθε συμβιβασμός και έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις και φάνηκε μία προς ώρας διάθεση να μη ενταθεί η εσωστρέφεια, δίνοντας βάρος στο κομμάτι της ενίσχυσης του ρόλου του ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο εσωκομματικό παζάρι, λοιπόν, από την μία οι μεν “προεδρικοί” έκαναν πίσω ως προς το δημοψήφισμα, το οποίο  τεχνηέντως έβαλε στο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας ως μοχλό πιέσεως, και η δε τάση των “53” και οι λοιποί σύντροφοι δέχθηκαν να αποφασίσει ο ίδιος ο πρόεδρος την προσθήκη στο όνομα.  Η ιδέα του δημοψηφίσματος είχε φέρει μεγάλη αναστάτωση σε αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελικά έφερε το επιθυμητό για τον Αλέξη Τσίπρα αποτέλεσμα να γίνει αποδεκτό από όλους το νέο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ  για να σηματοδοτήσει τη στροφή προς το κέντρο. Ως εκ τούτου, την τελική πρόταση θα την καταθέσει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το Σαββατοκύριακο και μοναχά σε περίπτωση που υπάρξει άλλη διαφορετική πρόταση, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να τεθεί σε δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του κόμματος και το όποιο θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Το επόμενο βήμα μετά την ΚΕ, θα είναι η διοργάνωση μίας μεγάλης πολιτικής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στις 22  Φεβρουαρίου, στην οποία θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Επίσης, στις 6-8 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Συνέδριο Νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έως το Πάσχα θα διεξαχθούν τέσσερις θεματικές προσυνεδριακές ημερίδες σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, με αντικείμενο την αγροτική πολιτική, την αυτοδιοίκηση, τα συνδικαλιστικά και τον πολιτισμό.    Επίσης, οι λίστες μελών του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του Συνεδρίου θα οριστικοποιηθούν έναν μήνα πριν τη διεξαγωγή του, ενώ η εκλογή συνέδρων στις 2 και 4 Μαΐου.