Το ζήτημα του αναφαίρετου δικαιώματος για επέκταση των χωριών υδάτων στα 12 μίλια επαναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σε συνέντευξή του μάλιστα τονίζει, αναφερόμενος στα νησιά του Αιγαίου, πως «ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται».

Ο υπουργός Άμυνας, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», αναφέρει πως η Ελλάδα προσέρχεται στις συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με καλή διάθεση ενώ προσθέτει πως αναμένει το ίδιο και από την άλλη πλευρά.

«Η ελληνική πλευρά μιλά με ρεαλισμό και με τα δεδομένα της σημερινής εποχής, χωρίς να αναζητεί ιστορικά οράματα και μεγαλοϊδεατισμούς. Επομένως, θα πρέπει να αναφέρουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο πως η δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 έως στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας, το οποίο μπορεί να ασκηθεί χωρίς καμία προϋπόθεση, όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το γεγονός ότι δεν έχει ασκηθεί αυτό το δικαίωμα δεν σημαίνει πως έχει απεμποληθεί», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Ο,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται»

Παράλληλα, στέλνει σαφές μήνυμα στην Άγκυρα πως «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: «Ο,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται». Οπως ορίζει το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών περί νόμιμης άμυνας, σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά των νησιών ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της επικράτειας μιας χώρας. Η νόμιμη άμυνα, ένα από τα σπουδαιότερα δικαιώματα της διεθνούς έννομης τάξεως, έχει χαρακτήρα αναγκαστικού δικαίου και με την ιδιότητα αυτή έχει αυξημένη νομική ισχύ και υπερισχύει όλων των άλλων διεθνών κανόνων. Αυτό είναι το πλαίσιο που υποχρεώνει και νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών αμυντικών μέτρων προκειμένου να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου».

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως με την ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των F-16, η Ελλάδα θα έχει μια διαφορετική -και πολύ μεγαλύτερης αποτρεπτικής ισχύος- Πολεμική Αεροπορία, κάτι που ανοίγει νέες δυνατότητες στην αμυντική μας βιομηχανία.

Τονίζει δε, πως με την υλοποίηση της νέας αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, διασφαλίζονται η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από