Ρόλο «πειρατή» στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αναλάβει η Τουρκία, με τις παράνομες δραστηριότητές της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας να κλιμακώνονται σταθερά. Οι κινήσεις των τελευταίων ημερών, μάλιστα, δείχνουν ότι η Αγκυρα έχει βρει στην κυπριακή ΑΟΖ τον δικό της «θησαυρό», δυναμιτίζοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Η πορεία που ακολουθούν τα τουρκικά ερευνητικά αλλάζει δραστικά, καθώς η Αγκυρα μετά την επιλογή στόχων για τα γεωτρύπανά της σε περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ μεν, εκτός οριοθετημένων και αδειοδοτημένων οικοπέδων δε, εγκαταλείπει την τακτική τής σχετικά «ανώδυνης πρόκλησης» και μεταφέρει τις έρευνές της σε πεδία που πιθανολογείται ότι υπάρχουν κοιτάσματα. «Κλειδί» θεωρείται ήδη το οικόπεδο 8, όπου βρίσκεται πλέον το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και σκανάρει στόχο ο οποίος είχε υποδειχθεί από σχετικές μελέτες ως πιθανό σημείο για την ύπαρξη υδρογονανθράκων.

Τα δικαιώματα του οικοπέδου 8, ως γνωστόν, έχουν παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία TOTAL-ENI και οι ενδείξεις ότι ίσως η γεώτρηση να έχει τώρα αποτελέσματα είναι αρκετές – και δημιουργούν εύλογη ανησυχία σε Λευκωσία, αλλά και Αθήνα, για τα επόμενα βήματα από την πλευρά της Αγκυρας.

  • Πως οι τουρκικές έρευνες στο οικόπεδο 8 μπορούν να προκαλέσουν μια σοβαρή κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο
  • Ποια θα είναι η αντίδραση της κυπριακής πλευράς σε πιθανά ευρήματα στις έρευνες
  • Ποιος ο ρόλος της ΕΕ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση τα ΝΕΑ που κυκλοφορεί