Από την αγορά άγριων ζώων στην πόλη Ουχάν ξεκίνησε και επισήμως ο θανατηφόρος κοροναϊός.

Ειδικότερα οι επιστήμονες του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δήλωσαν ότι οι δοκιμές που έκαναν απέδειξαν ότι οι άνθρωποι κόλλησαν τον κοροναϊό από ζώα στην αγορά Huanan Seafood χονδρικού εμπορίου.

Δεν είναι σαφές ποιο ζώο φέρει την πνευμονία-σε μορφή ασθένειας, αλλά στην αγορά υπήρχαν δεκάδες διαφορετικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των αρουραίων και των λύκων.

Σύμφωνα με την Daily Mail, στη αγορά της Ουχάν  οι ντόπιοι μπορεί να αγοράσουν το κρέας της επιλογής τους  «ζεστό» πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να είχε σφαχτεί εκείνη την ώρα.

«31 από τα 33 δείγματα που συλλέχθηκαν από την αγορά ήταν θετικά στον κοροναϊό», ανέφερε το CDC, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της Κίνας.

«Το αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι η νέα επιδημία κοροναϊών σχετίζεται άμεσα με την εμπορία άγριων ζώων».

Ο κοροναϊός μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 80 ανθρώπους και έχει μολύνει σχεδόν 3.000 ανθρώπους σε ένα μήνα – ενώ οι ειδικοί προβλέπουν ότι ο αριθμός μπορεί να φτάσει τους 100.000.

Οι κινεζικές αρχές ανέστειλαν προσωρινά την εμπορία άγριων ζώων την Κυριακή.  Η κυβέρνηση δήλωσε ότι όσοι αγνοούν την απαγόρευση θα «τιμωρηθούν».

Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας είχαν προειδοποιήσει προηγουμένως ότι οι αγορές ζωντανών ζώων της Κίνας ήταν ανέκαθεν πεδίο εξάπλωσης για αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες.