Την εκτίμηση ότι μια συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ρεαλιστικό ενδεχόμενο, καταθέτει ο Δημήτρης Κουτσούμπας στον απόηχο της ψήφισης του εκλογικού νόμου και του σεναρίου των πρόωρων διπλών εκλογών.

«Την ίδια ώρα που η ΝΔ εκβιάζει με διπλές εκλογές δίνοντας την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να πλασάρει την ξαναζεσταμένη σούπα της δήθεν “κυβέρνησης προοδευτικών δυνάμεων” ας σκεφτεί ο καθένας ότι το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι τα παζάρια τους να καταλήξουν σε αυτό που τώρα όλοι ξορκίζουν, σε μια συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει σε συνέντευξη στη «Νέα Σελίδα» ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συμπληρώνει, μάλιστα, ότι «υπάρχει προηγούμενο», αυτό της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. «Οπότε τώρα που και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ επαίρεται ότι πήρε τη θέση του παλιού ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό, πανεύκολο είναι να βαδίζει στα ίδια χνάρια», σχολιάζει.

Πλαστό δίλημμα

Ερωτώμενος για την τουρκική προκλητικότητα και τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε ότι «στον λαό μας τίθεται ένα εκβιαστικό δίλημμα: “συνεκμετάλλευση με την Τουρκία ή σύγκρουση”». «Το δίλημμα είναι πλαστό. Η σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε συνεκμετάλλευση αλλά και η συνεκμετάλλευση προετοιμάζει την επόμενη σύγκρουση, με θύματα ξανά τους λαούς αλλά και το περιβάλλον», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κουτσούμπας εκφράζει την αντίθεση του ΚΚΕ στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτών εκτός συνόρων και υπογραμμίζει ότι οι εξελίξεις επιβάλλουν «αγωνιστικό συναγερμό» καθώς «η Ελλάδα αναλαμβάνει επικίνδυνο ρόλο στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ σε βάρος των ανταγωνιστών τους όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν. Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως προτίθεται να στείλει προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων στην Λιβύη, στη Σαουδική Αραβία και στα στενά του Ορμούζ, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Καμία δουλειά δεν έχει προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων!».

Προίκα

Ο γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτηρίζει «προίκα» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ την επικύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ με την οποία δημιουργούνται τρεις επιπλέον αμερικανονατοϊκές βάσεις (Βόλος, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη) πέραν της βάσης της Σούδας.

«Το ΚΚΕ είναι στην αντίπερα όχθη. Γι’ αυτό καλούμε τον λαό να απαιτήσει την ακύρωση της ελληνοαμερικάνικης συμφωνίας, να μην μετατραπεί η Ελλάδα σε αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση, να απεμπλακούμε από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς» υπογραμμίζει ο κ. Κουτσούμπας.

Ακόμη, ο κ. Κουτσούμπας χαρακτηρίζει το προσφυγικό-μεταναστευτικό «μείζον ζήτημα σε όλο τον κόσμο» και τονίζει την πρόταση του ΚΚΕ για «κατάργηση των απαράδεκτων συμφωνιών της ΕΕ, επικεντρώνοντας στο ότι πρέπει να κλείσουν όλα τα hotspots και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο – φυλακή».

Τέλος, επικρίνει την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «έχει δώσει τα ρέστα της με την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού», έχοντας «σημαία το δόγμα της “νόμος και τάξη”» και καλεί τον λαό σε αγώνα κατά του νέου ασφαλιστικού και τους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών.