Τη νομικά αβάσιμη απαίτηση της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου έβαλε ξανά χθες, με προκλητικό τρόπο, στο κάδρο των τουρκικών διεκδικήσεων ο Χουλουσί Ακάρ. Ο τούρκος υπουργός Αμυνας υποστήριξε ότι η χώρα μας διατηρεί στρατό σε 16 νησιά τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. «Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο σε αυτά τα νησιά του Αιγαίου», ήταν η νέα τουρκική απαίτηση.

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση: «Ο,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται», διεμήνυσε ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ ακολούθησε σε αυστηρούς τόνους και η επίσημη απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο», τόνισε το ΥΠΕΞ, καταλήγοντας πως το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας «κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του διεθνούς δικαίου».

  • Τι κρύβει η απαίτηση του Ακάρ για αποστρατικοποίηση των 16 νησιών
  • Γιατί η Άγκυρα επαναφέρει τώρα αυτό το αίτημα
  • Τι αναφέρει η συνθήκη της Λωζάνης

Διαβάστε αναλυτικά στην έντυπη έκδοση τα ΝΕΑ της Παρασκευής που κυκλοφορεί