Εντός του Φεβρουαρίου 2020 έρχεται η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πάγια ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο με 24 ή 48 δόσεις.

Οι φορολογούμενοι που έχουν αφήσει αρρύθμιστες οφειλές από την 1η Νοεμβρίου και μετά θα εντάσσονται στη ρύθμιση των 245 δόσεων με επιτόκιο που θα κυμαίνεται από 4,95% έως και 5,95%.

Αντίθετα από την νέα ρύθμιση, που θα είναι πάγια, αποκλείονται όσοι έχουν ρυθμίσει οφειλές μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου του 2019.

Η πάγια ρύθμιση

Με βάση το νόμο που ψηφίσθηκε από τη Βουλή για τη νέα πάγια ρύθμιση οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, όσον αφορά:

– το φόρο εισοδήματος,

– τον ΕΝΦΙΑ,

– τον ΦΠΑ και

– άλλους φόρους, όπως τα τέλη στην εφορία ή στα τελωνεία.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, η οποία προβλέπει διπλάσιες δόσεις σε σύγκριση με την υφιστάμενη.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι βεβαιωμένες οφειλές σε εφορίες, ελεγκτικά κέντρα και τελωνεία μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης έως την 1η Νοεμβρίου 2019.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι εντάχθηκαν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων μετά την 1η Νοεμβρίου 2019 μπορούν να μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση και να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε 24-48 δόσεις.

Αντίθετα, όσοι είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων έως και τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου δεν μπορούν να μεταφέρουν τις οφειλές τους στη νέα ρύθμιση.

Και αυτό καθώς μέχρι τότε ίσχυε η ρύθμιση των 120 δόσεων.

Με βάση τη νομοθεσία, όλες οι αρρύθμιστες οφειλές μπορούν να καταβληθούν σε 24 ή σε 48 δόσεις ανάλογα με το είδος της οφειλής. Συγκεκριμένα, οι 24 δόσεις αφορούν τακτικές οφειλές, όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ, και οι 48 δόσεις έκτακτες οφειλές, όπως ο φόρος κληρονομιάς.