Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση του μυστηριώδη κοροναϊού της Κίνας, ο οποίος μετά τις χώρες της ανατολικής Ασίας, φαίνεται πως πέρασε τον Ειρηνικό Ωκεανό κάνοντας ήδη την εμφάνισή του στις ΗΠΑ.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες στην Κίνα δίνουν μάχη με τον άγνωστο κοροναϊό που προκαλεί θανατηφόρα πνευμονία, με βασικό στόχο να περιορίσουν στην περιοχή της πόλης Ουχάν τα κρούσματα και να εμποδίσουν την ευρεία εξάπλωση στις υπόλοιπες περιοχές της μεγάλης ασιατικής χώρας, καθώς και σε άλλες χώρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποφασίσει την Πέμπτη αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για το ξέσπασμα του κοροναϊού στην Κίνα.

Εάν λάβει τελικά αυτήν την απόφαση, θα είναι η έκτη φορά που κηρύσσεται διεθνής συναγερμός για επιδημία την τελευταία δεκαετία.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, είπε ότι δεν είναι έτοιμος σε αυτή τη φάση να αποφασίσει και για αυτό θα παρατείνει για μία ημέρες τις συζητήσεις των ειδικών της επιτροπής που εξετάζει την υπόθεση.

«Η απόφαση του να κηρυχθεί ή όχι »επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας» είναι μια απόφαση που θα ληφθεί με μεγάλη σοβαρότητα και δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή, παρά μόνο όταν λάβω τις διαθέσιμες αποδείξεις», είπε στους δημοσιογράφους ο Γκεμπρεγιέσους.

Σε καραντίνα η κινεζική πόλη Γουχάν

Η κινεζική πόλη Γουχάν, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο νέος ιός, έκλεισε τα δίκτυα συγκοινωνιών της και συνέστησε στους πολίτες – γύρω στα 11 εκατομμύρια, μια Ελλάδα και κάτι – να μην φεύγουν από κει, μετέδωσαν τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Τα δρομολόγια σε λεωφορεία, μετρό, φέριμποτ και στα δίκτυα επιβατικών μέσων μεγάλων αποστάσεων θα ανασταλούν από τις 10 το πρωί τοπική ώρα της Πέμπτης 23 Ιανουαρίου, ενώ οι σταθμοί του αεροδρομίου και των τρένων θα κλείσουν για τους εξερχόμενους επιβάτες.

Επιπλέον, η κυβέρνηση, ζήτησε από τους πολίτες να μην φύγουν από την πόλη, παρά μονάχα υπό ειδικές συνθήκες.

Εντωμεταξύ τουλάχιστον 16 άνθρωποι ήλθαν σε επαφή με κάτοικο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον που διαγνώστηκε ότι είναι το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ του νέου κοροναϊού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους ενώ έχει προσβάλει άλλους τουλάχιστον 571 στην Κίνα και τελούν ήδη υπό ιατρική παρακολούθηση, γνωστοποίησαν οι αμερικανικές αρχές.

Ο ασθενής, 30 ετών, πηγαίνει καλά και ενδέχεται σύντομα να λάβει εξιτήριο από νοσοκομείο στο Έβερετ της Ουάσινγκτον όπου εισήχθη, ενημέρωσαν αξιωματούχοι.

Ουδείς από τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή έχει εμφανίσει συμπτώματα μόλυνσης από τον κοροναϊό, διαβεβαίωσε ο Κρις Σπίτερς, αξιωματούχος της διεύθυνσης υγείας της περιφέρειας Σνοχόμις.

«Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός», καθησύχασε ο Σπίτερς. Ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν θα τον εξέπληττε το ενδεχόμενο να ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή περισσότεροι άνθρωποι.

Ο άνδρας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, αρρώστησε το Σαββατοκύριακο, έπειτα από ένα ταξίδι που είχε κάνει στην πόλη Βουχάν της Κίνας, την ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Διαγνώστηκε ότι έχει προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό τη Δευτέρα.

Ο ιός αυτός, που προκαλεί προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα παρόμοια με αυτά του κρυώματος ή της γρίπης, συνδέθηκε με αγορά θαλασσινών στη Βουχάν, την μεγαλύτερη πόλη της κεντρικής Κίνας, με 11 εκατομμύρια κατοίκους. Οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να θέσουν πρακτικά ολόκληρη την πόλη σε καραντίνα, αναστέλλοντας τις άμεσες σιδηροδρομικές και αεροπορικές συνδέσεις με αυτήν.

Σε επιφυλακή η Αθήνα: Η ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας

Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί την εξέλιξη της εξάπλωσης του κοροναϊού και εξέδωσε τις παρακάτω οδηγίες σε περίπτωση που ταξιδεύετε σε περιοχές όπου υπάρχουν κρούσματα:

– Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).

-Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

– Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

– Αν επιστρέφετε από περιοχές που υπάρχουν κρούσματα και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται :

– Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.

– Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

– Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.

– Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε