Μπορεί να είμαστε μόλις στην αρχή του 2020, αλλά ήδη συνέβη ο πιο σημαντικός γάμος του διεθνούς τζετ σετ, καθώς ο Σταύρος Νιάρχος και η Ντάσα Ζούκοβα παντρεύτηκαν την Παρασκευή σε μία χλιδάτη τελετή στο Σεν Μόριτζ της Ελβετίας.

Το ζευγάρι είχε παντρευτεί με πολιτικό γάμο στο Παρίσι τον περασμένο Οκτώβριο, έπειτα από σχέση σχεδόν τριών χρόνων.

Η Ζούκοβα δεν είναι… πρωτάρισα στην υψηλή κοινωνία: προηγουμένως ήταν παντρεμένη με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ενώ και η ίδια είναι επιτυχημένη επιχειρηματίας και ένα από τα μεγάλα ονόματα στον χώρο της τέχνης και της μόδας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Από τη Ρωσία στην Αμερική

Η Ντάσα Ζούκοβα γεννήθηκε στη Μόσχα της Ρωσίας τον Ιούνιο του 1981.

Πατέρας της είναι ο έμπορος πετρελαίου Αλεξάντερ Ζούκοφ και μητέρα της η μοριακή βιολόγος Γελένα Ζούκοβα.

Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν 3 ετών και από το 1991 μετακόμισε με τη μητέρα της στις ΗΠΑ.

View this post on Instagram

RBF since ‘91

A post shared by Dasha Zhukova (@dasha) on

Έζησαν στο Χιούστον και στο Λος Άντζελες όπου η Γελένα βρήκε δουλειά ως καθηγήτρια στο UCLA.

Η προσαρμογή της ήταν δύσκολη και η ίδια είχε ομολογήσει ότι είχε πάθει πολιτισμικό σοκ από τον καταναλωτισμό των ΗΠΑ.

Η Ντάσα Ζούκοβα σπούδασε σλαβικές σπουδές και λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Αποφοίτησε μάλιστα με άριστα.

Ξεκίνησε τον δικό της οίκο μόδας το 2006

Παρ’ όλα αυτά, η ίδια προτιμήσε να ασχοληθεί με τον χόρο της μόδας.

View this post on Instagram

?

A post shared by Dasha Zhukova (@dasha) on

Το 2006, η Ντάσα Ζούκοβα συνεργάστηκε με την φίλη της Κριστίνα Τανγκ και δημιούργησαν το brand μόδας Kova. Η εταιρεία παρήγαγε μια σειρά από αντικείμενα τα οποία η Vogue περιέγραψε ως «denim κομμάτια υψηλής ποιότητας, πολύ άνετα μπλουζάκια και μερικά ελαστικά βαμβακερά φορέματα.

Η γνωριμία και ο κρυφός γάμος με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς

Εκείνη τη χρονιά, η Ζούκοβα γνώρισε τον Ρώσο ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς σε ένα πρωτοχρονιάτικο πάρτι που είχε οργανώσει ο πατέρας της.

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο ήταν σε σχέση εκείνη την περίοδο (η Ντάσα Ζούκοβα έβγαινε με τον πρώην Ρώσο τενίστα Μαράτ Σαφίν και ο Αμπράμοβιτς ήταν ακόμη παντρεμένος με την δεύτερη σύζυγό του, Βιατσεσλαβοβνα Μαλαντίνα), ερωτεύτηκαν.

Μετά από αρκετά χρόνια σχέσης, η Ντάσα Ζούκοβα παντρεύτηκε μυστικά τον Ρομάν Αμπράμοβιτς το 2008.

Ήταν τόσο κρυφό το μυστικό του γάμου τους, που αποκαλύφθηκε έξι χρόνια μετά, το 2015.

Από την σχέση τους, το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τον 10χρονο Ααρόν Αλεξάντερ και την 6χρονη Λία Λου.

Από τη μόδα στον κόσμο της τέχνης

Το 2008, μεταπήδησε στον κόσμο της τέχνης καθώς ίδρυσε μαζί με τον Αμπράμοβιτς το Garage Center for Contemporary Culture, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση για την ενίσχυση της σύγχρονης Τέχνης και του πολιτισμού τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό.

Η οργάνωση μετατράπηκε σε Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Garage στη Ρωσία.

Το 2009, η Ντάσα έγινε αρχισυντάκτρια στο καλλιτεχνικό περιοδικό Pop, αλλά παραιτήθηκε πολύ γρήγορα καθώς θεωρήθηκε άσχετη.

View this post on Instagram

I’m excited to announce Garage Digital, a new platform dedicated to the study and creation of digital art–– the new wing of Garage Museum that is 100% online. Our first commission is a video by musician James Ferraro and artist Ezra Miller that immerses the viewer in a world facing an ecological crisis caused by pollution and technological overproduction–– check it out at garage.digital and follow @garagemca to keep up with what comes next ??? Музей «Гараж» с гордостью представляет новый проект — Garage Digital, посвященный изучению и созданию цифрового искусства. Garage Digital будет существовать не только онлайн: проекты платформы будут последовательно интегрироваться в разные программы Музея. По сути, это новое крыло «Гаража», которое всегда открыто по адресу garage.digital. Например, сегодня там можно увидеть совместную работу музыканта Джеймса Ферраро и художника Эзры Миллера, посвященное миру на пороге экологической катастрофы, вызванной загрязнением окружающей среды и промышленным перепроизводством. Подписывайтесь на @garagemca, чтоб первыми узнавать о новостях Музея

A post shared by Dasha Zhukova (@dasha) on

Δεν πτοήθηκε όμως και εξέδωσε το δικό της πολιτιστικό περιοδικό, το Garage.

Είναι επίσης επενδυτής στην Artsy, μια ηλεκτρονική αγορά τέχνης και βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου Τέχνης του Λος Άντζελες και του Μet της Νέας Υόρκης.

Σήμερα, ως creative director σε διάφορα καλλιτεχνικά projects και ως ιδιοκτήτρια γκαλερί, η Ζούκοβα θεωρείται κάτι σαν it girl στον κόσμο της τέχνης.

Η γνωριμία με τον Σταύρο Νιάρχο

Μετά από δέκα χρόνια γάμου, η 38χρονη Ρωσίδα πήρε τελικά διαζύγιο από τον Αμπράμοβιτς το 2017, με τις λεπτομέρειες του χωρισμού τους να μένουν κρυφές.

Λίγο αργότερα, η Ζούκοβα γνωρίστηκε μέσω της φίλης της Ευγενίας Νιάρχου με τον Σταύρο Νιάρχο και ένας έρωτας γεννήθηκε.

View this post on Instagram

….and Dasha, Stavros and Barry

A post shared by David Geffen (@davidgeffen) on

Η Ζούκοβα διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρώην σύζυγό της.

Αμφισβητήσεις

Το 2014, η Ντάσα Ζούκοβα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όταν η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Buro 24/7 δημοσίευσε μια φωτογραφία της όπου κάθοταν σε μία «καρέκλα» την οποία υποδύεται ένα μαύρο μοντέλο.

Η φωτογραφία αυτή προκάλεσε οργή με πολλούς να την κατηγορούν για ρατσισμό.

Η φωτογραφία αφαιρέθηκε και η Ζούκοβα ζήτησε συγγνώμη: «Αυτή η φωτογραφία, η οποία δημοσιεύτηκε τελείως εκτός πλαισίου, είναι ένα έργο τέχνης που προορίζεται συγκεκριμένα ως σχόλιο για το φύλο και την φυλετική πολιτική. Δεν δέχομαι τον ρατσισμό και θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από όσους προσέβαλα με αυτή την εικόνα.

Οι διάσημοι φίλοι της

Χάρη στο status της και το όνομά της στον χώρο της τέχνης, η Ζούκοβα έχει πολλούς διάσημους φίλους και φίλες.

View this post on Instagram

Bob, Willow, Gayle, Oprah, Diane, Dasha, DVF. A great week in Sicily

A post shared by David Geffen (@davidgeffen) on

Όπρα Γουίνφρεϊ, Κέιτ Χάντσον, Νταϊάν βον Φούστενμπεργκ, Κένταλ Τζένερ, Αλέξα Τσάνγκ, Γκουίνεθ Πάλτροου και η οικογένεια Μπέκαμ είναι μόνο μερικοί από τους φίλους της 38χρονης Ρωσίδας.

View this post on Instagram

Shedding some art on Hudson Yards— excited for the opening of @theshedny this weekend! @therealdvf #TheShed

A post shared by Dasha Zhukova (@dasha) on

Η Ζούκοβα είναι επίσης καλή φίλη με την Ιβάνκα Τραμπ και τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ, καθώς επίσης και με τον αδερφό του Τζάρεντ, Τζόσουα Κούσνερ, και την καλή του Κάρλι Κλος.

View this post on Instagram

A post shared by David Geffen (@davidgeffen) on

Τέλος, η Ρωσίδα επιχειρηματίας έχει γνωριμίες και με γαλαζοαίματους – όπως η φίλη της, πριγκίπισσα Βεατρίκη – και διάφορες οικογένειες του διεθνούς τζετ σετ.