Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών φέρνει το νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως και την Τρίτη 14 Ιανουαρίου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το οποίο είχε αποτελέσει προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μεταξύ άλλων, σε αυτό προβλέπεται η μείωση του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού προσώπων για την ίδρυση ΑΣ από 20 σε 10, ενώ σε περιοχές με λιγότερους από 3.500 κατοίκους δεν θα υπάρχει αριθμητικός περιορισμός. Επιπλέον, διευκολύνεται η διαδικασία ίδρυσης ΑΣ με τη δυνατότητα πλέον αυτοί να ιδρύονται με διοικητική πράξη που θα εκδίδεται από υπηρεσία του υπουργείου και όχι με δικαστική απόφαση, όπως προβλέπει ο ισχύων νόμος.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η κατοχύρωση δυνατότητας συμμετοχής στους ΑΣ επενδυτών ως μελών του, με σκοπό να μπορεί ο εκάστοτε συνεταιρισμός να ενισχύεται με την εισροή αναγκαίων κεφαλαίων, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο, χωρίς όμως να χάνει τον συνεταιριστικό χαρακτήρα του. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι τα μέλη-επενδυτές μπορούν να συμμετέχουν με περισσότερες από μία υποχρεωτικές μερίδες, με την καθεμία εξ αυτών να παρέχει δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση. Μέχρι σήμερα οι επενδυτές μπορούσαν αν έχουν μόνο προαιρετικές μερίδες, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ενώ τα μέλη-συνεταιριστές είχαν μόνο μία υποχρεωτική μερίδα με δικαίωμα ψήφου. Επιπλέον, ορίζεται ότι οι μερίδες των επενδυτών μπορούν να έχουν διαφορετική αξία από αυτές των μελών-συνεταιριστών, καθώς και ότι το συνολικό ποσοστό του κεφαλαίου που μπορούν να κατέχεται από τους επενδυτές είναι 25%.

Εξίσου καίρια είναι η δυνατότητα παροχής μικροχρηματοδοτήσεων από το ΑΣ προς τα μέλη του μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.

«Το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τους ΑΣ που έχει τεθεί υπό διαβούλευση αλλάζει εξ ολοκλήρου το συνεταιριστικό τοπίο. Το εν λόγω σχέδιο νόμου καταρτίστηκε με βασικό κριτήριο την εξυγίανση των πολύπαθων αγροτικών συνεταιρισμών της πατρίδας μας, με απώτερο σκοπό αυτοί να μετεξελιχθούν σε υγιείς ανταγωνιστικές επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να σταθούν με αξιώσεις στην ελεύθερη αγορά» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση στηρίζει τα συνεργατικά σχήματα και θεωρεί ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τίθενται οι βάσεις για την αναζωογόνηση της αγροτικής ανάπτυξης.

«Παράλληλα, με το παρόν νομοσχέδιο επιταχύνουμε και απλοποιούμε τις διαδικασίες ιδρύσεως νέων συνεταιρισμών και επιλύουμε σημαντικά ζητήματα, καταργώντας τις αγκυλώσεις και τις στρεβλώσεις που κρατούσαν τα συνεταιριστικά σχήματα καθηλωμένα και εκτός αγοράς επί δεκαετίες» καταλήγει ο ίδιος.