Κι ενώ το Megxit συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας στα διεθνή ΜΜΕ, η απόφαση του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν Μαρκλ για «διαζύγιο» με το βρετανικό Παλάτι φαίνεται πως θα κοστίσει αρκετά ακριβά.

Κυριολεκτικά και μεταφορικά…

View this post on Instagram

“After many months of reflection and internal discussions, we have chosen to make a transition this year in starting to carve out a progressive new role within this institution. We intend to step back as ‘senior’ members of the Royal Family and work to become financially independent, while continuing to fully support Her Majesty The Queen. It is with your encouragement, particularly over the last few years, that we feel prepared to make this adjustment. We now plan to balance our time between the United Kingdom and North America, continuing to honour our duty to The Queen, the Commonwealth, and our patronages. This geographic balance will enable us to raise our son with an appreciation for the royal tradition into which he was born, while also providing our family with the space to focus on the next chapter, including the launch of our new charitable entity. We look forward to sharing the full details of this exciting next step in due course, as we continue to collaborate with Her Majesty The Queen, The Prince of Wales, The Duke of Cambridge and all relevant parties. Until then, please accept our deepest thanks for your continued support.” – The Duke and Duchess of Sussex For more information, please visit sussexroyal.com (link in bio) Image © PA

A post shared by The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) on

Καναδάς VS Βρετανία

Οι πιο συντηρητικές προβλέψεις για το κόστος της ζωής του αποτιμούν πως αυτό είναι το ποσό που χρειάζεται μέχρι σήμερα το ζευγάρι για να καλύπτονται οι ανάγκες της ζωής του που περιλαμβάνει πολλές δημόσιες εμφανίσεις, ταξίδια και ειδική διατροφή.

Η μετακίνησή τους στον Καναδά είναι πιθανό να προσθέσει και άλλα έξοδα στον τρόπο ζωής τους η οποία δε μπορεί πρακτικά να αλλάξει στάνταρ.

Αυτό σημαίνει ότι η κατοικία τους πρέπει να είναι πολυτελής, η καθημερινότητά τους με μέτρα ασφαλείας και τα έξοδα παράστασης μεγάλα.

Ένας Καναδός πρώην αξιωματούχος με ειδίκευση στη φύλαξη υψηλών προσώπων δήλωσε ότι η φύλαξή τους μπορεί να στοιχίσει περισσότερο και από αυτήν του Τζάστιν Τριντό.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια υπηρεσία ειδικά για αυτούς η οποία θα φροντίζει από τον φράχτη που θα περιβάλλει την κατοικία τους μέχρι τον έλεγχο των αυτοκινήτων τους και της συνοδείας τους.

Ειδικά, αναφέρθηκε και στο μεγάλο κόστος των σωματοφυλάκων του ζευγαριού, οι οποίοι θα πρέπει να είναι έμπιστοι και πολύ πεπειραμένοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος αυτό διπλασιάζεται όταν το ζευγάρι περνά διαστήματα χώρια, εξαιτίας των υποχρεώσεών τους.

Όλα δείχνουν ότι η απλή ζωή που ονειρεύονται είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί εξαρχής, και ακόμα πιο δύσκολο να κυκλοφορούν σαν ένα ζευγάρι κοινών θνητών, ακόμα και σε μια χώρα όπως ο Καναδάς.

Απρόθυμοι οι Καναδοί να πληρώσουν το Megxit

Μπορεί οι Καναδοί αγαπούν τον πρίγκιπα Χάρι, όμως η πλειοψηφία τους λέει ότι δεν θέλει να αναλάβει τα έξοδα ασφαλείας για τη διαμονή του στον Καναδά, όπου σχεδιάζει να ζει κάποιους μήνες του χρόνου με τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ, σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Το 73% των Καναδών που ρωτήθηκε από το ινστιτούτο Angus Reid εκτιμά ότι ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ πρέπει να πληρώσουν «οι ίδιοι» όλα τα έξοδα που συνδέονται με τη διαμονή τους στον Καναδά, ιδίως τις δαπάνες για την ασφάλειά τους.

Ένας στους πέντε Καναδούς (19%) θα αποδεχόταν να πληρώσει ένα μέρος του κόστους και μονάχα το 3% όλον τον λογαριασμό, σύμφωνα με αυτή τη διαδικτυακή δημοσκόπηση που διεξήχθη, με τη συμμετοχή 1.154 προσώπων.

Καναδικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι το κόστος που σχετίζεται με την προστασία του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ ανέρχεται σε περίπου 1,7 εκατομμύρια δολάρια Καναδά (1,2 εκατομμύρια ευρώ) τον χρόνο.

Η καναδική κυβέρνηση δεν έχει, εντούτοις, αποφασίσει ακόμη εάν θα τα αναλάβει, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, χωρίς να αποκλείει κανένα ενδεχόμενο.

«Το Κεμπέκ δεν πρέπει να το πληρώσει αυτό» υποστήριξε από την πλευρά του ο Ιβ Φρανσουά Μπλανσέ, ο επικεφαλής του Μπλοκ του Κεμπέκ, του κόμματος των αυτονομιστών στο κοινοβούλιο του Καναδά.

Την ίδια ώρα, η δημοσκόπηση καταδεικνύει ότι ο πρίγκιπας Χάρι είναι το δημοφιλέστερο μέλος της βασιλικής οικογένειας στον Καναδά, όπου το 69% των πολιτών είναι θετικά διακείμενο προς το πρόσωπό του.

Το 50% των Καναδών δηλώνει «αδιάφορο» για την επιθυμία του πριγκιπικού ζεύγους να περάσει περισσότερο χρόνο στον Καναδά.

«Ο Καναδάς δεν είναι κέντρο διερχομένων»

Την ίδια ώρα, η φιλομοναρχική, όπως χαρακτηρίζεται «Globe and Mail» με δημοσίευμά της αναφέρει ούτε λίγο, ούτε πολύ, πως το πριγκιπικό ζεύγος «δεν είναι καλοδεχούμενο στον Καναδά» και ότι μπορούν να αποδεχτούν την παρουσία τους στη χώρα, μόνο για τουριστικούς λόγους!

«Είστε ευπρόσδεκτοι μόνο για να μας επισκεφθείτε», αναφέρει η εφημερίδα, που ζητά από την κυβέρνηση να μην επιτρέψει την παραμονή της Μέγκαν Μαρκλ και του Χάρι στη χώρα.

«Ο Καναδάς δεν είναι κέντρο διερχομένων για όποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας αναζητά μια νέα ζωή εκτός Βρετανίας, ενώ παραμένει μέλος της βασιλικής οικογένειας. Είστε ευπρόσδεκτοι να μας επισκεφθείτε, αλλά για όσο παραμένετε ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ο Καναδάς δεν μπορεί να σας επιτρέψει να έρθετε για να ζήσετε», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα που αιτιολογεί την θέση του, τονίζοντας πως θα μπορούσαν να γίνουν κάτοικοι, αλλά μόνο ως απλοί πολίτες.

«Η μοναρχία στον Καναδά είναι εικονική, οι βασιλείς μας δεν μένουν εδώ. Βασιλεύουν από απόσταση. Είναι στις καρδιές μας, αλλά μακριά από τις εστίες μας», συνεχίζει το δημοσίευμα και τονίζει ότι στην χώρα δεν υπάρχουν τίτλοι όπως «κόμης Σάσεξ» ή «πρίγκιπας Χάρι του Πόιντ Γκρέι».

Προς το τέλος του άρθρου, η εφημερίδα στέλνει απευθείας μήνυμα στην Μέγκαν Μαρκλ και τον πρίγκιπα Χάρι, λέγοντας πως από το 1919 ο Καναδάς έχει ζητήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην προσφέρει τίτλους ευγενείας σε Καναδούς πολίτες, καθώς και πως από την δεκαετία του ’50 οι γενικοί κυβερνήτες στην χώρα είναι Καναδοί.

View this post on Instagram

Harry and Meghan, we missed you!!! ?

A post shared by Meghan Markle (@hrhofsussex) on