Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο επικαλέστηκε την παρέμβαση του Τζέφρι Πάιατ και διεμύνησε στην Τουρκία ότι η Ελλάδα θέλει διάλογο, ωστόσο θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νίκο Μπακατσέλο, στο πλαίσιο του 30ου Greek Economic Summit – Turning the Odds, έστειλε μήνυμα υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά και επιθυμίας για ειρηνική επίλυση των διαφορών με την Τουρκία.

«Ήμουν ξεκάθαρος με τον Τραμπ για τις κόκκινες γραμμές τις κυβέρνησης, που είναι κόκκινες γραμμές όλων των κομμάτων και κόκκινες γραμμές της χώρας. Η χώρα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όποιο τρόπο είναι πρόσφορος. Δεν επιδιώκουμε εμείς την ένταση και θα επιδιώξουμε να επιλύσουμε τις διαφορές με την Τουρκία με τρόπο ειρηνικό. Για αυτό κρατάμε ανοιχτό το κανάλι του διαλόγου επιδιώκοντας να μειώσουμε το επίπεδο της έντασης» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στρατηγική η συμμαχία με τις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε όσα είπε νωρίτερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και εκτίμησε ότι η επίσκεψη του στο Λευκό Οίκο επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος για τις ΗΠΑ σε μία ταραγμένη περιοχή. Ενώ όσον αφορά στην κριτική που του ασκήθηκε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι προβλέψιμη αντέτεινε ότι «αυτή η έννοια μίας στρατηγικής συμμαχίας να είσαι σταθερός, αξιόπιστος και ως προς τις βασικές προβλέψεις της στρατηγικής σχέσης να είσαι προβλέψιμος, κάτι που δεν ισχύει για άλλες χώρες στην περιοχή»

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως οι ΗΠΑ όπως σημείωσε τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα και δια του υπουργού Εξωτερικών, στηρίζοντας όλες τις πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε λύση των θεμάτων με τρόπο ειρηνικό.

Πρόσθεσε επίσης πως στις ΗΠΑ υπάρχει διακομματική αντίληψη μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και τόνισε: «Ουδέποτε θυμάμαι το κλίμα να ήταν καλύτερο για την Ελλάδα από αυτό που συνάντησα».

Κατά την εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη αυτό αποτυπώθηκε από πλευράς ΗΠΑ και στην ψήφιση ενός εμβληματικού νόμου, του East Med Act, που ορίζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογέιου ως περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στην κριτική για τη χρηματοδότηση της θεολογικής σχολής της Βοστώνης, λέγοντας πως είναι «χρέος μας να στηρίξουμε την εκκλησία της Αμερικής, γιατί επιτελεί έργο κρατώντας τους δεσμούς της ομογένειας με τη μητέρα πατρίδα ζωντανούς, απολύτως καθοριστικό» ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει δίγλωσσα σχολεία για τους Έλληνες ομογενείς.

Εκλογές το 2023

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ενώπιον των επιχειρηματιών ότι «οι εκλογές θα γίνουν το 2023 και η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κάθε μέρα της θητείας της για να παράξει έργο». «Έχουμε ισχυρή πλειοψηφία για να κάνουμε αλλαγές προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών» τόνισε ο πρωθυπουργός θέλοντας να διαψεύσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που κυκλοφορούν.

Αναφέρθηκε επίσης στα θέματα νόμου και τάξης καθώς και στο νομοσχέδιο που έρχεται για περιορισμούς στις διαδηλώσεις, το οποίο άλλωστε αναγνώρισε ότι ενδιαφέρει ιδιαίτερα την επιχειρηματική κοινότητα.