«Ενα εχθρικό τουρκικό drone καταρρίφθηκε. Αυτή η πτήση αποτελούσε παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός» αναφέρει το γραφείο Τύπου της αίθουσας επιχειρήσεων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ (LNA), με την οποία συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες όσον αφορά την παραβίαση της εκεχειρίας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από τη συνάντηση του ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου κάλεσαν και τις δύο πλευρές που συγκρούονται στη Λιβύη να προβούν σε κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ κατέρριψαν τουρκικό drone που έκανε επιθέσεις παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του LNA και της κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας (GNA), δήλωσε η Λειτουργική Διεύθυνση Αλ – Καράμα του LNA.

«Ενα εχθρικό τουρκικό drone καταρρίφθηκε. Αυτή η πτήση ήταν παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός» σημείωσε το γραφείο Τύπου της αίθουσας επιχειρήσεων.

Συνάντηση Ερντογάν – Σαράτζ

Υπό τα δεδομένα αυτά, στην Κωνσταντινούπολη συναντήθηκαν σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σαράτζ.

Η συνάντηση, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, έγινε «πίσω από κλειστές πόρτες» στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ.

Όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της ρωσικής ομάδας η οποία έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση στη Λιβύη, Λεβ Ντενγκόφ, ο Σαράτζ μετά την Ιταλία επισκέπτεται τον Ερντογάν για να τον ενημερώσει αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.

Τι υποστηρίζουν οι δύο πλευρές

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη ανταλλάσσουν κατηγορίες ότι παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός που πρότειναν η Τουρκία και η Ρωσία, καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται γύρω από την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, ανταλλαγή πυρών ακουγόταν στις συνοικίες Σαλαχεντίν και Αϊν Ζάρα.

Σε ανακοίνωσή της η GNA ανέφερε ότι «ακούστηκαν πυρά στις περιοχές Σαλαχεντίν και Γουάντι Ραμπέα λίγα λεπτά μετά τις 0001 π.μ. σήμερα τοπική ώρα που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός», υποστηρίζοντας ότι κατέγραψε παραβιάσεις από τις πολιτοφυλακές του επιτιθέμενου».

Πάντως, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας δηλώνει πως «ανανεώνει την δέσμευσή της προς την κατάπαυση του πυρός και τονίζει την ανάγκη για δέσμευση από τους υποστηρικτές αυτής της κατάπαυσης του πυρός και από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για την άψογη εφαρμογή της».

«Οι πολιτοφυλακές της GNA παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός σε περισσότερα από ένα πεδία μάχης με όλους τους τύπους όπλων», ανέφερε από την πλευρά του ο διοικητής του LNA Αλ-Μαμπρούκ Αλ-Γκαζάουι προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του ανέμεναν περαιτέρω οδηγίες από την γενική διοίκηση του LNA.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι παρατήρησε πως όλες οι πλευρές προσπαθούν να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και ότι η κατάσταση είναι ήρεμη με εξαίρεση «ένα ή δύο διαφορετικά περιστατικά».