Συνεχίζει να προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση της κυβέρνησης να επιχορηγήσει με δύο εκατομμύρια ευρώ την εκκλησιαστική ακαδημία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Βοστώνη.

Ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «αποπροσανατολιστική και απαράδεκτη» την απάντηση κυβερνητικών κύκλων για στήριξη της ταυτότητας της ελληνικής ομογένειας στην Αμερική.

Ο κ. Κατρούγκαλος μάλιστα κάλεσε «το υπουργείο Παιδείας να δώσει εξηγήσεις για την αναστολή της λειτουργίας των διετών προγραμμάτων σπουδών για παιδιά των επαγγελματικών λυκείων επειδή δήθεν, δεν υπήρχαν χρήματα, ενώ είχαν εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, 2 εκατομμύρια για την λειτουργία τους».

Επικοινωνιακή προβολή

Στη δήλωσή του μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος καταλήγει ότι «τα σχέδια της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για υποστήριξη της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης, στο πλαίσιο της γενικότερης -εξαιρετικά σημαντικής- προσπάθειας που καταβάλει σήμερα για κάθαρση και χρηστή διοίκηση, θα εξεταστούν με προσοχή όποτε παρουσιαστούν. Σίγουρα όμως το σοβαρό αυτό ζήτημα δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση για επικοινωνιακή προβολή ή πρόσχημα για περικοπή δαπανών στην Παιδεία».

Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες σωρεία παρεμβάσεων από άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι περιέκοψε τα δύο εκατομμύρια ευρώ από τη χρηματοδότηση των 14 πανεπιστημίων για 65 διετή προγράμματα σπουδών στα οποία θα σπούδαζαν 1500 φοιτητές το χρόνο, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη θεολογική σχολή της Βοστώνης στην οποία σπουδάζουν 100 άτομα που πληρώνουν δίδακτρα.

ΔΙΕΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑvs.ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 2 εκατ ευρώ ακριβώς ήταν το κονδύλιο που είχε…

Δημοσιεύτηκε από Κώστας Γαβρόγλου στις Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020

Σε συνέχεια της παρέμβασης Γαβρόγλου, ο επίσης πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για το δημόσιο πανεπιστήμιο και τη δημόσια εκπαίδευση προκειμένου να κάνει «δημόσιες σχέσεις». Παράλληλα ο κ. Φίλης υπενθύμισε ότι «το κολέγιο της Βοστώνης ανήκει στην Αρχιεπισκοπή της Αμερικής, που συνταράσσεται από μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο ύψους 45 εκ. $ για την ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου, στο Zero Point. Το σκάνδαλο αυτό υπήρξε η θρυαλλίδα για την αλλαγή του αρχιεπισκόπου».

Πρόσθεσε δε, ότι «καταγγελίες για κακοδιαχείριση ή και διαφθορά, έχουν διατυπωθεί και για το ίδιο το κολέγιο και έχουν τύχει εξέτασης από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές».

Δημόσιες σχέσεις VS δημοσίου συμφέροντος===Στα όσα εύστοχα αναφέρει ο Κώστας Γαβρόγλου, στο σχόλιο που ακολουθεί, θέλω…

Δημοσιεύτηκε από Νίκος Φίλης στις Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020

Η κυβέρνηση μέσω κύκλων της απάντησε στο Νίκο Φίλη και το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν αντιλαμβάνεται το εθνικό συμφέρον. Συγκεκριμένα το Μαξίμου τόνισε υπερασπιζόμενο τη χρηματοδότηση της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης ότι «η διατήρηση της ταυτότητας των Ελλήνων της Αμερικής αποτελεί εθνικό καθήκον και υπηρετεί απολύτως το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον. Αυτό δεν περιμένουμε να το αντιληφθούν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο κ. Φίλης».  Μάλιστα ο κ. Διαματάρης, πρώην υφυπουργός, χαρακτήρισε ευεργεσία την απόφαση της κυβέρνησης.

Όλα ξεκίνησαν όταν μέσω tweet ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών για τον απόδημο Ελληνισμό Αντώνης Διαματάρης έκανε γνωστή την «απόφαση του πρωθυπουργού να επιχορηγηθεί με 2 εκ ευρώ» η Θεολογική Σχολή της Βοστώνης υπογραμμίζοντας ότι η πρωθυπουργική απόφαση σηματοδοτεί πως «η Ελλάδα αποφάσισε να επενδύσει στο μέλλον του ελληνισμού στις ΗΠΑ».

Από τις πρώτες αντιδράσεις ήταν της βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας και Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία επιτέθηκε στη Νίκη Κεραμέως για «πελατειακά δώρα 2,2 εκ. ευρώ το χρόνο» στη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης αφήνοντας αιχμές και κατά του κ. Διαματάρη ότι «έκανε καλή δουλίτσα», καθώς «τα χρήματα των φορολογουμένων η ΝΔ ακόμα μια φορά τα διαθέτει για την πελατεία της».

ΓΙΑΤΊ ΠΉΓΕ ΜΗΤΣΟΤΆΚΗΣ ΚΑΙ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ; ΓΙΑ ΜΠΊΖΝΕΣ.Διαβάστε προσεκτικά αυτά που γράφει ο Γαβρογλου στο φβ του. …

Δημοσιεύτηκε από Athanasia Anagnostopoulou στις Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από