Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός για τους νεκρούς διαδηλωτές στη Χιλή, αφότου ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης τον Οκτώβριο.

Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας χθες, Παρασκευή, στο κέντρο του Σαντιάγο, ανεβάζοντας σε 29 τον αριθμό των νεκρών, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (NHRI).

Η ανεξάρτητη αυτή οργάνωση αναφέρθηκε στον θάνατο αυτόν στον λογαριασμό της στο Twitter χωρίς να δίνει διευκρινίσεις.

Πρωτοφανής εξέγερση

Την Παρασκευή, χιλιάδες διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις της τάξης στη διάρκεια διαδήλωσης στο κέντρο του Σαντιάγο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν επί τόπου.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν όπως συνήθως στην Πλάσα Ιτάλια, το κύριο σημείο της αμφισβήτησης από την έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων των πολιτών κατά της δεξιάς κυβέρνησης του Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Το κίνημα κοινωνικής αμφισβήτησης που συγκλονίζει τη Χιλή από τις 18 Οκτωβρίου είναι το πιο σοβαρό μετά την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία το 1990.

Μια αύξηση του εισιτηρίου του μετρό στην πρωτεύουσα πυροδότησε αυτή την πρωτοφανή κοινωνική εξέγερση κατά της κυβέρνησης του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Παρά την αναστολή του μέτρου, το κίνημα διευρύνθηκε, τροφοδοτούμενο από την πικρία για τις κοινωνικές ανισότητες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP