«Η κυβέρνηση μπορεί να μη βρήκε το ένταλμα πριν την αντισυνταγματική εισβολή στο σπίτι του κ. Ινδαρέ, που ψάχνει εδώ και τέσσερις μέρες όλη η Ελλάδα, αλλά ανακάλυψε το πτυχίο του κ. Διαματάρη. Ποτέ δεν είναι αργά», σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχόλιο της Κουμουνδούρου έρχεται σε απάντηση της κίνησης του τέως υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη, να παρουσιάσει επίσημο έγγραφο του πανεπιστημίου Columbia. Συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνιζαν μάλιστα ότι πιστοποιεί πως είχε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που απαιτούνται για την απόκτηση MBA και ως εκ τούτου πρόσθεταν ότι κλείνει ένας κύκλος, «με τη λάσπη να επιστρέφει σε αυτούς που την εκτόξευσαν».

Δήθεν πιστοποίηση σπουδών

Πάντως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθονται καθώς οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν «ως προς την ουσία της υπόθεσης», ότι «ο κ. Διαματάρης εμφανιζόταν ψευδώς ως πτυχιούχος και παραβίασε το Σύνταγμα έχοντας επιχειρηματική δραστηριότητα αν και υπουργός», ενώ «σήμερα, ένα μήνα μετά, ανακάλυψε κάποια επιστολή που δήθεν πιστοποιεί τις σπουδές του, την οποία όμως δεν έβρισκε όταν του ζητούσαν όλοι να δώσει απαντήσεις και στοιχεία για το πλαστό βιογραφικό του».

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν με δηκτικό τρόπο ότι «αφού η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ζητάει και τα ρέστα, ενδεχομένως και από τα φιλικά της ΜΜΕ που έκραξαν τη fake αριστεία, αν κανείς άλλος δεν ανταποκριθεί, μπορεί κάλλιστα να ζητήσει η ίδια μία συγγνώμη από τον κ. Διαματάρη αποκαθιστώντας τον ως υπουργό».

Ευθιξία

Νωρίτερα κυβερνητικοί κύκλοι είχαν υποστηρίξει ότι ήταν ακριβής η δήλωση του κ. Διαματάρη ότι «σπούδασε στο Columbia, παρότι δεν προσήλθε να παραλάβει το πτυχίο του. Ο ίδιος, για λόγους ευθιξίας κι επειδή αμέλησε να αποχωρήσει έγκαιρα από τη θέση διευθύνοντος συμβούλου, υπέβαλε την παραίτησή του».

Σε αυτό το πλαίσιο από το πρωθυπουργικό γραφείο πέρασαν στην αντεπίθεση ζητώντας από το ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη που είχε ανεβάσει πολιτικά το θέμα, το οποίο και οδήγησε στην αποπομπή του κ. Διαμαντάρη από την κυβέρνηση.

«Έχουν άραγε κάποιο σχόλιο για το επίσημο έγγραφο του Columbia, ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσαν να τον κανιβαλίσουν; Θα του ζητήσουν συγγνώμη για όσα ψέματα είπαν εις βάρος του; Με την παρουσίαση του σημερινού εγγράφου κλείνει ένας κύκλος, με τη λάσπη να επιστρέφει σε αυτούς που την εκτόξευσαν. Ας το καταλάβουν. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε όταν κυβερνούσαν εκείνοι, για τα στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο πήχης είναι πολύ ψηλά. Η λέξη ευθιξία μπορεί να είναι άγνωστη για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως για τους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι κ. Τσίπρα» σημείωναν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Τι είπε ο Αντώνης Διαματάρης

Ο πρώην υφυπουργός μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΪ, αφού παρουσίασε το έγγραφο από το πανεπιστήμιο Columbia που πιστοποιεί τις σπουδές του,  δήλωσε απογοητευμένος για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα. Όπως είπε: «Θέλω να εκφράσω την απογοήτευσή μου και τη λύπη μου γιατί ένας πρώην πρωθυπουργός, ο  Αλέξης Τσίπρας,  στηρίχθηκε σε κάποιον που δεν έχει καμία υπόληψη στις ΗΠΑ και (…) έχει βεβαρυμένο ποινικό μητρώο….Ο κύριος αυτός είναι υπεύθυνος που έβγαλε ένα χαρτί για τις σπουδές μου που δεν ίσχυε, και ο πρώην πρωθυπουργός δεν έκανε το πιο βασικό πράγμα από όλα : Να το ελέγξει».

Στη συνέχεια, ο κύριος Διαματάρης, είπε ότι «υπάρχει πικρία» και μίλησε για τους λόγους που τον έκαναν να υποβάλει την παραίτησή του.

Οπως είπε: «υπήρξαν τέσσερις κατηγορίες εναντίον μου. Η μία ήταν για το πτυχίο, η δεύτερη ότι μπήκα στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης και άλλαξα το βιογραφικό μου. Στην ιστοσελίδα δεν είχα πρόσβαση και μάλιστα καλώ τον εισαγγελέα να το εξετάσει γιατί είναι πάρα πολύ σοβαρό. Η τρίτη είχε να κάνει με έναν συνεργάτη μου που είχε έξι δίκες και είναι αθώος σε όλες, κανείς όμως δεν έκανε ένα τηλέφωνο για να δει αν είναι αλήθεια και η τέταρτη έχει να κάνει με το ότι παρέμεινα μέτοχος σε εταιρείες».

Σε ότι αφορά στα περί ασυμβίβαστου επιχειρηματία και υφυπουργού, ο κ. Διαματάρης παραδέχτηκε ότι «ισχύει ότι είχα μείνει μέτοχος σε εταιρείες. Στις ΗΠΑ είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα. Ήταν θέμα αφέλειας και απροσεξίας και αναλαμβάνω πλήρη την ευθύνη. Βλέποντας αυτόν τον πόλεμο λύγισα και είπα έως εδώ… Είμαι φίλος αγαπητός με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και είχα σπάνια σχέση με έναν ανεπανάληπτο άνθρωπο και φίλο: τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Θεώρησα ότι ο φίλος του πρωθυπουργού έπρεπε να κρατήσει τον πήχη λίγο πιο ψηλά από τους υπόλοιπους. Να μην απολογείται (ο πρωθυπουργός) για μένα. Δεν ήρθα για να κάνω καριέρα. Είπα μέχρι εδώ, δεν θέλω να δημιουργήσω προβλήματα στον φίλο μου…. Πικρία υπάρχει γιατί είχαμε ξεκινήσει μια άνοιξη στις σχέσεις ομογένειας Ελλάδας κι είχαμε πετύχει πολλά», κατέληξε ο κ. Διαματάρης.

Η παραίτηση Διαματάρη

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Διαματάρης, υπέβαλλε την παραίτησή του στις 5 Δεκεμβρίου,  αναφέροντας ότι το κάνει με πόνο ψυχής και ύστερα από προσωπικές επιθέσεις που δέχεται.  Επιθέσεις οι οποίες, όπως έγραφε χαρακτηριστικά στην επιστολή του «λειτουργούν αποπροσανατολιστικά, με σκοπό να πλήξουν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, τον οποίο αγαπώ και εκτιμώ, καθώς και να υπονομεύσουν το έργο μου. Για τον λόγο αυτό, υπέβαλα, με πόνο ψυχής, στον Κυριάκο Μητσοτάκη την παραίτησή μου από τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό».

Όλα ξεκίνησαν από δημοσίευμα της ιστοσελίδας kalami.us, η οποία δημοσίευσε μία φωτογραφία, ως την απάντηση του Πανεπιστημίου Columbia σε ερώτηση για το πτυχίο του Αντώνη Διαματάρη, ο οποίος είναι και ο εκδότης της γνωστής εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ». Σύμφωνα με το kalami.us, το πανεπιστήμιο απάντησε πως ο υφυπουργός Εξωτερικών έχει μόνο εγγραφή (enrollement only) στο Πανεπιστήμιο και δεν έχει αποκτήσει τίτλο σπουδών.