Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, άρχισε στην κατάμεστη αίθουσα της ολομέλεια της Βουλής, η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2020, το Σάββατο.

Από το πρωί της Κυριακής συνεχίζεται η συζήτηση του Προϋπολογισμού 2020 για δεύτερη ημέρα.

Η συζήτηση θα κορυφωθεί την ερχόμενη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία -κατά παράδοση- λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι κατά την επεξεργασία του προϋπολογισμού, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το σχετικό νομοσχέδιο είχε γίνει δεκτό κατά πλειοψηφία, με τη Νέα Δημοκρατία να ψηφίζει υπέρ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, να το καταψηφίζουν, και την Ελληνική Λύση να επιφυλάσσεται για την ολομέλεια.

Η Ελλάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει με ασφάλεια χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και έχει στόχο να αναδείξει αυτό το ζήτημα, μέσα στο 2020, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε παρέμβασή του, στη συζήτηση του προϋπολογισμού 2020.

Πρωτογενή πλεονάσματα

«Για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα πρέπει να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Εμείς έχουμε στόχο, μέσα στο 2020, να αναδείξουμε αυτό το θέμα, με τέσσερα βασικά επιχειρήματα: υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, χαμηλό κόστος δανεισμού, πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ήδη έγινε, και αξιοποίηση των ANFAs και των SMPs, των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για αναπτυξιακούς λόγους. Αυτά τα τέσσερα στοιχεία ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους σημαντικά, ειδικά τον παρονομαστή, άρα μπορούμε να διεκδικήσουμε, με ασφάλεια, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας σχολίασε και την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης, για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ και τους ρυθμούς ανάπτυξης, είναι «αισιόδοξες».

«Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει πέσει μέσα στις εκτιμήσεις της» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικαλείστε τα στοιχεία των θεσμών και των φορέων. Αφού τα επικαλείστε, τα αποδέχεστε. Άρα αποδέχεστε ότι το 2020 θα είναι καλύτερο από το 2019».

Φορολογικά έσοδα

Σχολιάζοντας την κριτική ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση φορολογικών εσόδων, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση αλλά, με τη μεγέθυνση της οικονομίας, διευρύνεται και αυξάνεται η φορολογική βάση, με αποτέλεσμα να προσδοκούμε περισσότερα έσοδα. Ως προς την εκτίμηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι «η κυβέρνηση βοηθάει λίγες επιχειρήσεις που είναι κερδοφόρες» ο Χρήστος Σταϊκούρας κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθεί ότι με αυτή την επιχειρηματολογία πυροβολεί τα πόδια του.

«Είναι σαν να λέει ότι άφησε λίγες κερδοφόρες επιχειρήσεις. Άρα αποδέχεται ότι έχει υπερφορολογήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» είπε και επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι η μέση φορολογική επιβάρυνση για τα νομικά πρόσωπα ήταν 13.244 ευρώ το 2014, ενώ το 2017 η μέση φορολογική επιβάρυνση για τα νομικά πρόσωπα ήταν 16.457 ευρώ.

«Για όσους κόπτονται, από την αξιωματική αντιπολίτευση, για τον μεγάλο πλούτο, την περίοδο 2014-2017, τα νομικά πρόσωπα με κέρδη πάνω από 7,5 εκατομμύρια αυξήθηκαν κατά 41,77% και οι μικρές επιχειρήσεις, με κέρδη μέχρι 1,2 εκατομμύρια ευρώ μειώθηκαν κατά 1.998» επισήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Βολουδάκης: Να αναβιώσουμε την παράδοση υπερψήφισης των αμυντικών δαπανών

Έκκληση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «να αναβιώσουμε» την παράδοση της υπερψήφισης των αμυντικών δαπανών, απηύθυνε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης.

Ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία της τουρκικής προκλητικότητας, αυτή η κίνηση θα είναι ισχυρό μήνυμα σε αυτούς που φρουρούν με αυταπάρνηση την πατρίδα, ότι ενωμένοι τους στηρίζουμε είπε ο κ. Βολουδάκης.

Για τον νέο προϋπολογισμό, ο κ. Βολουδάκης είπε ότι θα σηματοδοτήσει την αρχή της ουσιαστικής ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. Ο προϋπολογισμός του 2020, είπε ο κ. Βολουδάκης, αποτυπώνει μια οικονομική πολιτική που βασίζεται στην αντίληψη ότι η ευημερία θα επανέλθει στη χώρα όταν κινητοποιηθούν οι επενδύσεις, εγχώριες και ξένες, και δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ενώ δεν παραβλέπει και την ανάγκη να απλωθεί ένας δείκτης προστασίας για τους πιο αδύναμους απέναντι στον κίνδυνο της φτώχειας, αλλά και την ανάγκη της ελάφρυνσης της φορολογικής επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων.

Ο κ. Βολουδάκης άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους «καταστροφικούς πειραματισμούς» του 2015, και για τους «συμβιβασμούς» με τους εταίρους που «δέσμευσαν» τη χώρα σε πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060, και περιγράφοντας τον νέο προϋπολογισμό είπε ότι η κυβέρνηση επιτυγχάνει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, χωρίς ταυτόχρονα να επέρχεται πραγματική μείωση δαπανών σε κανένα τομέα πολιτικής.

Μιλώντας για τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού είπε ότι το 2020 το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε όρους ενισχυμένης εποπτείας προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,58% του Α.Ε.Π., αυξημένο έναντι του σχετικού στόχου κατά 164 εκατ. Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι τα αυξηθεί κατά 2,8%, λίγο πάνω από την τελευταία εκτίμηση της Επιτροπής (+2,3%) για το 2020. Οι συνολικές δαπάνες προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν σε 57, 2 δισεκ. αυξημένες κατά 772 εκατ. σε σχέση με την αντίστοιχη εκτίμηση για το 2019.

Ειδικότερα για τον κοινωνικό προϋπολογισμό και τις ασφαλιστικές εισφορές υπενθύμισε την εξαγγελία της μείωσης των εισφορών στη μισθωτή εργασία κατά 5% εντός της επόμενης τετραετίας, ενώ στον προϋπολογισμό του 2020 έχει ήδη ενσωματωθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, με έναρξη εφαρμογής στο δεύτερο εξάμηνο του 2020. Για το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης είπε ότι το 2020 θα διαμορφωθεί στα 329,5 δισ. ή 167% του Α.Ε.Π., μειωμένο κατά 6,3 ποσοστιαίες μονάδες του Α.Ε.Π. έναντι του 2019.

Κατερχόμενος από το βήμα, μετά την ολοκλήρωση της εισήγησής του, ο κ. Βολουδάκης δέχθηκε τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ στα υπουργικά θεωρεία παρακάθονταν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, με πρώτον -δίπλα στον πρωθυπουργό- τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Σκανδαλίδης: Ξένος με την ανάγκη νέας αναπτυξιακής δυναμικής ο προϋπολογισμός

Η συζήτηση άρχισε με τους γενικούς και ειδικούς εισηγητές και θα συνεχιστεί με κατάλογο ομιλητών εναλλάξ και ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν από αύριο Κυριακή οι τοποθετήσεις των υπουργών και των αρχηγών των κομμάτων.

«Για να αναπνεύσει η οικονομία έπρεπε να υπάρξει από την αρχή επαναδιαπραγμάτευση για το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος και να εξοικονομηθούν πόροι, τόσο στο αναπτυξιακό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο γενικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης.

«Οι υπάρχοντες πόροι θα έπρεπε να ενταχθούν σε ένα μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο με σαφείς στόχους και προτεραιότητες που να ενισχύουν την παραγωγική ανασυγκρότηση και την περιφερειακή διάρθρωση της χώρας», είπε ο κ. Σκανδαλίδης και επισήμανε ότι χρειάζεται ανακατανομή πόρων και ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Εξίσου κρίσιμη είναι, όπως είπε, η εξασφάλιση ρευστότητας, μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση και ένα φορολογικό σύστημα με ορίζοντα δεκαετίας.

«Ο κρατικός προϋπολογισμός παραπέμπει στο μέλλον την επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων, το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο είναι ανύπαρκτο, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων παραμένει σταθερά μειωμένο και βραδυκίνητο, η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα κινείται ανάμεσα στους πλειστηριασμούς και την εξακολουθητική έλλειψη ρευστότητας, το φορολογικό νομοσχέδιο κάθε άλλο παρά ενισχύει την επιχειρηματική πρωτοβουλία της μεσαίας τάξης», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης, υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός είναι ξένος με την ανάγκη νέας αναπτυξιακής δυναμικής, στις προκλήσεις της εποχής και εκτίμησε ότι η φορολογική λαίλαπα συνεχίζεται αμείωτη παρά τις ελαφρύνσεις, την ίδια ώρα που περικόπτονται αντί να αναβαθμίζονται οι δαπάνες για το κοινωνικό κράτος.

Παπανάτσιου: Βαθιά ταξικός ο προϋπολογισμός

Βαθιά ταξικό και ιδεοληπτικό που υπηρετεί την νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου, κατά τη συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης είναι βαθιά ταξικός, βαθιά ιδεοληπτικός και καταδεικνύει ότι η ΝΔ είναι πιστή στις νεοφιλελεύθερες ιδέες της. Πλουσιοπάροχες φοροελαφρύνσεις για τους ισχυρούς και καθόλου γενναιόδωρη με τα χαμηλά και μεσαία στρώματα», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παπανάτσιου.

Όπως υποστήριξε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική επιλογή της ΝΔ είναι αντιαναπτυξιακή ενώ την κατηγόρησε ότι παρέπεμψε στις καλένδες όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, όπως τη μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% και την κατάργηση των «29 άδικων φόρων του ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν έχει βάσει το αφήγημα σας πως με τη μείωση των φόρων στα υψηλά κλιμάκια και τη μείωση του κόστους εργασίας, η ανάπτυξη θα μεγαλώσει την πίτα και θα δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για τα κατώτερα στρώματα. Το μόνο που θα καταφέρει είναι η αύξηση των ανισοτήτων. Παρά τη ρητορική σας για μείωση των φόρων και ελάφρυνση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, το μεγαλύτερο μέρος των φοροελαφρύνσεων σας, απονέμεται σε λίγους», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Το μόνο φόρο που παίρνετε πίσω είναι μόνο το φόρο των κερδών των επιχειρήσεων». Η κ. Παπανάτσιου μίλησε ακόμα για δημιουργική λογιστική σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης 2,8% και τόνισε ότι είναι μεγαλύτερες ακόμη και από τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών και διπλάσιες από τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης.

«Ο πρώτος προϋπολογισμός που καταθέτετε μετά το τέλος των μνημονίων αποστρέφει το βλέμμα του από την κοινωνία και καταρρίπτει μία προς μία τις προεκλογικές σας εξαγγελίες. Δεν είναι κοινωνικός, δεν είναι αναπτυξιακός ενώ είναι ασύμβατος ακόμη και με τους δικούς σας στόχους για ανάπτυξη με ρυθμούς 3% ή 4%», κατέληξε η κ. Παπανάτσιου.

Καραθανασόπουλος: Αντιλαϊκός προϋπολογισμός

Για έναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό έκανε λόγο από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας πως αυξάνονται τα φορολογικά βάρη που θα σηκώσουν τα λαϊκά στρώματα. Παράλληλα τόνισε πως ο νέος προϋπολογισμός αποδέχεται τη λογική της ενισχυμένης εποπτείας και τα «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία προέρχονται από την υπέρμετρη φορολόγηση.

Από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος μίλησε για έναν προϋπολογισμό που δεν έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση και βασίζεται σε «ευχολόγια».

Τέλος για «ξεκάθαρο ταξικό πρόσημο» του νέου προϋπολογισμού μίλησε από το ΜέΡΑ25 ο Κρίτων Αρσένης, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως θεωρεί «περιττές» τις κοινωνικές δαπάνες. Παράλληλα άσκησε κριτική σε θέματα εξορύξεων, κάνοντας αναφορά και στο θέμα της Τουρκίας.