Σε ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης προχωρά η Γαλλία αυξάνοντας μεταξύ άλλων το όριο για να πάρει κανείς πλήρη σύνταξη από τα 62 στα 64 χρόνια για τους νεότερους εργαζομένους. Το νέο σύστημα συνταξιοδότησης βασίζεται σε point system, ενώ για όσους έχουν συμπληρώσει όλα τα απαραίτητα χρόνια το ελάχιστο όριο συντάξιμων αποδοχών ορίζεται στα 1.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ που ανακοίνωσε τις αλλαγές έκλεισαν τα αφτιά στις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας εργαζομένων που προχωρούν εδώ και μέρες σε μεγάλες απεργίες για να μην ψηφιστούν τα νέα μέτρα.

Η κυβέρνηση έκανε ορισμένες υποχωρήσεις και πλέον το point system θα ισχύσει για όσους μπουν στην αγορά εργασίας από το 2022 και μετά, ενώ θα εξαιρεθούν από αυτό όσοι θέλουν 17 ή λιγότερα χρόνια για τη συνταξιοδότηση. Στόχος των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό είναι να μειωθούν τα βάρη από τον κρατικό προϋπολογισμό και όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν τις ίδιες παροχές με βάση τις εισφορές που καταβάλλουν. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται προβλέψεις που επέτρεπαν σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων να παίρνουν σύνταξη κοντά στα 50 τους χρόνια.

Ειδικότερα, το βασικό σχέδιο για τις συντάξεις που παρουσίασε η γαλλική κυβέρνηση με στόχο να ψηφιστεί μέσα σε λίγες εβδομάδες περιλαμβάνει τα εξής βασικά σημεία σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση:

  • Θεσπίζεται ενιαίο σύστημα συντάξεων που αντικαθιστά 42 διαφορετικά συστήματα, το οποίο θα βασίζεται σε πόντους (point system) που θα συνδέονται με τις αποδοχές. Οι πόντοι δεν θα αλλάζουν και θα καθοριστούν από το Κοινοβούλιο σε συνεργασία με τα εργατικά συνδικάτα.
  • Θα μπορεί να πάρει κανείς σύνταξη μόλις συμπληρώσει τα 62 έτη ηλικίας, αλλά θα δίνονται ισχυρά κίνητρα για να εργάζεται κανείς έως τα 64 έτη. Ουσιαστικά όσοι θα θέλουν να αποχωρήσουν στην ηλικία των 62 θα λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη.
  • Οι νέες ρυθμίσεις θα ισχύσουν πλήρως για όσους μπουν στην αγορά εργασίας από το 2022. Δεν θα επηρεάσουν κανέναν από όσους έχουν γεννηθεί πριν από το 1975.
  • Οι νέες ρυθμίσεις θα ισχύσουν κλιμακωτά για όσους έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά. Η σύνταξη για αυτούς θα υπολογίζεται με το παλιό σύστημα μέχρι το έτος 2025 και έπειτα θα υπολογίζεται με το νέο σύστημα, το οποίο θα ισχύσει πλήρως από εκείνη τη χρονιά.
  • Το ελάχιστο ποσό σύνταξης για όσους έχουν συμπληρώσει όλα τα απαιτούμενα χρόνια ορίζεται σε 1.000 ευρώ.
  • Οσοι εργάζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (π.χ. νοσηλεύτριες) θα μπορούν να παίρνουν σύνταξη δύο χρόνια νωρίτερα. Πυροσβέστες, αστυνομικοί και στρατιωτικοί θα μπορούν να παίρνουν σύνταξη σε μικρότερη ηλικία.
  • Κάθε ώρα που θα εργάζεται κανείς θα προσφέρει δικαίωμα για τη χορήγηση σύνταξης μελλοντικά. Με τον τρόπο αυτό ωφελούνται εργαζόμενοι σε κούριερ ή καθαρίστριες που με βάση το υπάρχον σύστημα συχνά δεν μπορούσαν να κλειδώσουν δικαιώματα συνταξιοδότησης.
  • Το νέο σύστημα υπόσχεται ότι θα είναι πιο δίκαιο για τις γυναίκες που διακόπτουν την εργασία τους για να γεννήσουν και να μεγαλώσουν παιδιά.
  • Οι εισφορές για όλους θα φτάνουν έως τα 120.000 ευρώ. Πέρα από το ποσό αυτό, οι πιο πλούσιοι θα καλούνται να καταβάλλουν επιπλέον εισφορά αλληλεγγύης.
  • Η κυβέρνηση θα εγγυηθεί ότι οι συντάξεις των δασκάλων και καθηγητών θα είναι συγκρίσιμες με αυτές του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το προσχέδιο του σχετικού νομοσχεδίου θα δοθεί στο υπουργικό συμβούλιο προς τα τέλη του Ιανουαρίου, με στόχο να συζητηθεί στο κοινοβούλιο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι αντιδράσεις από εργατικά συνδικάτα είναι μεγάλες εδώ και αρκετές ημέρες σε μια προσπάθεια να κάνει πίσω σε ορισμένα ή περισσότερα θέματα η κυβέρνηση. Εχουν ξεκινήσει μεγάλες απεργίες στις μεταφορές, στα σχολεία και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Το συνταξιοδοτικό σύστημα στη Γαλλία θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο γενναιόδωρα στον ανεπτυγμένο κόσμο.