Θεωρητικά, τα Χριστούγεννα είναι ημέρες αγάπης και ειρήνης για κάθε οικογένεια. Τα γιορτινά τραπέζια είναι μέρος αυτών των ημερών, ωστόσο συχνά οδηγούν σε ένταση ή ακόμα και σε ομηρικούς καβγάδες.

Γιορτές, χαρά, στολίδια, γέλια… Όλοι παρασυρόμαστε από το εορταστικό κλίμα, όλοι ελπίζουμε να χαλαρώσουμε με την οικογένεια και τα παιδιά μας, χωρίς το άγχος της καθημερινότητας.

Κάτι όμως συμβαίνει πάντα στις γιορτές και ξαφνικά αρχίζουμε να τσακωνόμαστε.

Η επιστημονική εξήγηση

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μέλη μιας οικογένειας που έχουν καιρό να συναντηθούν και βρίσκονται κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι λογικό και αναμενόμενο να τσακώνονται. Γιατί;

Ο λόγος οφείλεται σε αυτό που ονομάζεται: «υπερσυμπαρουσία» (hypercopresence).

Όταν οι συγγενείς έχουν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους αρκετό καιρό και να μείνουν κάτω από την ίδια στέγη, είναι φυσικό να πιέζονται, καθώς μοιράζονται τους ίδιους χώρους μέσα στο σπίτι.

Τα μέλη της οικογένειας, υπό αυτές τις συνθήκες, νιώθουν αστάθεια καθώς δεν είναι αυτόνομα, ενώ ταυτόχρονα είναι αναγκασμένα να ακολουθούν ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, όσον αφορά την ώρα του φαγητού ή μια σειρά από άλλες δραστηριότητες.

Οι λόγοι που τσακωνόμαστε στις γιορτές

Οι λόγοι που τσακωνόμαστε στις γιορτές με τον αγαπημένο μας -τον σύζυγο ή τον σύντροφο- είναι συνήθως οι εξής:

1. Η μεγάλη ένταση που φέρνει η κούραση της προετοιμασίας.

2. Τα πολλά έξοδα

3. Η κούραση των προετοιμασιών. Δώρα, δρομολόγια, επισκέψεις και όλα αυτά σε ένα αέναο «πήγαινε έλα».

4. Οι υψηλές προσδοκίες που έχουμε για αυτές τις μέρες που στο τέλος δεν πραγματοποιούνται, ματαιώνονται. Συνήθως περιμένουμε υπερβολικά πολλά πράγματα στις γιορτές και όταν δεν πραγματοποιούνται, γινόμαστε εριστικοί και τσακωνόμαστε.

5. Τα παιδιά. Ναι, αν και τα Χριστούγεννα, είναι για τα παιδιά, η ανυπομονησία τους για τα δώρα και οι συνεχείς απαιτήσεις τους, συχνά πυροδοτούν οικογενειακούς καβγάδες

6. Η πολύωρη συνύπαρξη με την οικογένεια ή το σύντροφό μας. Η καθημερινότητα σπανίως επιτρέπει στα ζευγάρια να περνάνε περισσότερες από 3-4 ή 5 ώρες μαζί, ενώ τις γιορτές περνούν αρκετές ώρες, ίσως και ολόκληρα εικοσιτετράωρα ο ένας απέναντι στον άλλο. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους να τσακωθούν.

Tips

Kαλό θα ήταν τα μέλη της οικογένειας να επικοινωνούν περισσότερο μεταξύ τους καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου, και όχι μόνο στις γιορτές, ενώ οι επισκέπτες είναι σημαντικό να αφήνουν χρόνο στους οικοδεσπότες, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας.

1. Αποφύγετε τη πολλή κούραση: Είναι γιορτές, είναι διακοπές, πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε για να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε.

2. Αφιερώστε χρόνο στους δικούς σας ανθρώπους.

3. Αποφύγετε τις υπερβολικές προσδοκίες για «τρελές βραδιές».

4. Διατηρήστε μέσα σας καλή διάθεση και προσπαθήστε να εγκλιματιστείτε με το πνεύμα των ημερών που σημαίνει αγάπη, υπομονή, κατανόηση. Επικεντρωθείτε κυρίως όχι στο τι θα πάρετε αλλά στο τι θα δώσετε!

5. Ακόμη μία συμβουλή είναι να έχουμε ένα χαλαρό πρόγραμμα και να μην υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από