Αποκαθίσταται σταδιακά η επάρκεια ηπαρίνης στην Ελλάδα, δήλωσε στο Πρακτορείο Fm  ο Γιάννης Δαγρές, μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και του ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Ο κ. Δαγρές αναφέρθηκε στο ζήτημα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που έχει ανακύψει και τελευταία απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης διεθνώς, καθότι μια από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της επιδημίας στην ανθρώπινη υγεία είναι η ενδεχόμενη έλλειψη ηπαρίνης, όπως μετέδωσε και το πρακτορείο Bloomberg.

Τι είναι, όμως, η ηπαρίνη και γιατί σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο «γιατροί και φαρμακοποιοί σε όλον τον κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή παρατεταμένη έλλειψη ηπαρίνης»;

Τι είναι η ηπαρίνη και πού χρησιμοποιείται

Όπως εξηγεί ο κ. Δαγρές, η ηπαρίνη, που είναι βιολογικό προϊόν, του οποίου η αρχική ύλη προέρχεται από τους χοίρους, είναι απαραίτητο και αναντικατάστατο φάρμακο για πολλές περιπτώσεις, όπως για την προφύλαξη από φλεβική θρομβοεμβολική νόσο σε χειρουργικούς ασθενείς μετρίου ή υψηλού κινδύνου, σε ασθενείς που υποβάλλονται σε ορθοπεδική, ογκολογική ή γενικής χειρουργικής επέμβαση, σε καρδιολογικά χειρουργεία, σε νεφροπαθείς, στις εγκύους, ενώ αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη θεραπεία των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων κ.λπ.

Η έλλειψή της, σύμφωνα με τον κ. Δαγρέ, μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους σε κάποιους ασθενείς, διότι δεν έχει κάποιο υποκατάστατο και γι’ αυτόν το λόγο ο ΕΟΦ, όπως και όλοι οι οργανισμοί φαρμάκων ανά τον κόσμο, φροντίζουν πάντα να υπάρχει μεγάλη επάρκεια.

«Επειδή αυτά τα φάρμακα στην Ελλάδα παρουσιάζουν περιοδικά, τα τελευταία χρόνια, κάποιες ελλείψεις, σε σημείο μάλιστα που ο ΕΟΦ έχει προβεί και σε απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών, με τελευταία αυτή που εκδόθηκε στις 11/11/19, ένα κομμάτι από αυτές τις ελλείψεις μπορεί να αποδοθεί και στην κρίση στην προμήθεια της πρώτης ύλης, που χρειάζεται για να παρασκευαστούν αυτά τα φάρμακα».

Τέτοιου είδους απαγορεύσεις, εξηγεί ο κ. Δαγρές, γίνονται όταν δεν υπάρχει επάρκεια ή όταν υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί έλλειψη.

Και το ερώτημα για το αν η συγκεκριμένη απαγόρευση σηματοδοτεί κάποιον κίνδυνο για την Ελλάδα προκύπτει εύλογα.

Αυτήν τη στιγμή όχι, δε σηματοδοτεί κάποιον κίνδυνο, γιατί αποκαθίσταται σταδιακά και σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα με την επάρκεια, η έλλειψη δηλαδή που είχε παρατηρηθεί το προηγούμενο διάστημα, απαντά ο φαρμακοποιός.

Τα τεμάχια που χρειάζεται ετησίως η Ελλάδα για την κάλυψη του πληθυσμού της

«Θέλουμε να γνωρίζει ο κόσμος ότι η κύρια χώρα που παράγει την πρώτη ύλη από την οποία προέρχονται οι ηπαρίνες είναι η Κίνα. Εκεί παράγεται ο μεγαλύτερος όγκος αυτής της πρώτης ύλης. Η Κίνα, όπως ξέρουμε, έχει πληγεί σφόδρα από την επιδημία της αφρικανικής πανώλης, που προκαλεί μεγάλα ζητήματα στον πληθυσμό των χοίρων» λέει στο Πρακτορείο Fm ο κ. Δαγρές.

Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα όλα τα σκευάσματα ηπαρίνης που χρησιμοποιούνται, όπως ενημερώνει ο κ. Δαγρές, ανέρχονται στα 3 έως 3,2 εκατ. τεμάχια ετησίως, τα οποία είναι σε διάφορες μορφές και συγκεντρώσεις.

«Η κατανάλωση αυτή είναι σταθερή και οι διακυμάνσεις ανά έτος είναι της τάξης του 4 με 5%. Αυτά τα κομμάτια όμως είναι το ελάχιστο που χρειάζεται η χώρα μας για να καλύψει με επάρκεια τον πληθυσμό της» σημειώνει.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)