Στο υπουργείο Εξωτερικών έφτασε πριν από λίγο ο πρέσβης της Λιβύης καθώς έληξε το τελεσίγραφο που είχε στείλει ο Νίκος Δένδιας προκειμένου να φέρει την τουρκολιβυκή συμφωνία.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρέσβης αποχώρησε 10 λεπτά αργότερα και από λεπτό σε λεπτό αναμένονται ανακοινώσεις από το υπουργείο Εξωτερικών.

Το τελεσίγραφο έληγε το βράδυ της Πέμπτης και με δεδομένο ότι ο ίδιος δεν ανταποκρίθηκε ώστε να φέρει τη συμφωνία, το πιθανότερο σενάριο το οποίο διακινείται είναι να χαρακτηριστεί από το ελληνικό ΥΠΕΞ persona non grata (ανεπιθύμητο πρόσωπο) και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την απέλασή του.

Στα «χέρια» του ΥΠΕΞ η τουρκολιβυκή συμφωνία

Το κείμενο με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης έφτασε χθες, στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά όπως διευκρίνιζαν διπλωματικές «πηγές» δεν εστάλη από την πλευρά της Λιβύης.

Οι ίδιες «πηγές» σημείωναν ότι «το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».

Όπως έγινε γνωστό, χθες, το απόγευμα η τουρκική Βουλή έδωσε το «πράσινο φως» για τη συμφωνία με τη Λιβύη βάζοντας έτσι «φωτιά» στην περιοχή.

Η επικύρωση του κοινοβουλίου ήρθε λίγες ώρες μετά το πράσινο φως και από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Είχε προηγηθεί διφορούμενη δήλωση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο.