Η προσπάθεια αντιεξουσιαστών για να πάρουν «ρεβάνς» για την αναφερόμενη «νίκη» της ΕΛ.ΑΣ. στην επέτειο του Πολυτεχνείου, οι φόβοι περιφερειακών καταδρομικών επιθέσεων, αλλά και η παράλληλη διεξαγωγή το βράδυ της ίδιας ημέρας του αγώνα μπάσκετ για την Ευρωλίγκα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στο Ολυμπιακό Στάδιο θα οδηγήσουν στην επιφυλακή τουλάχιστον 3.500 αστυνομικών την 6η Δεκεμβρίου, επέτειο της συμπλήρωσης 11 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που συντάχθηκε στις 29 Νοεμβρίου και αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» ζητούνται μέτρα ασφαλείας σε όλη την Αθήνα, και ανάμεσα σε αυτά στην Ακρόπολη και στον Λυκαβηττό (για την αποφυγή ακτιβιστικών ενεργειών), ενώ ζητείται ενισχυμένη αστυνομική δύναμη για τη φρούρηση των φυλακών Κορυδαλλού. Ακόμα θα υπάρξει, όπως φαίνεται και στο έγγραφο, η ενεργοποίηση οχημάτων εκτόξευσης νερού της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και των Ομάδων Επιχειρησιακής Ετοιμότητας κοντά στις διμοιρίες των ΜΑΤ. Επίσης ζητείται αυτοσυγκράτηση των αστυνομικών. Και αυτό ύστερα από καταγγελίες ότι στην επέτειο του Πολυτεχνείου υπήρξαν βίαιες ενέργειες και απρόκλητες επιθέσεις από ενστόλους.

Δύο συγκεντρώσεις

Στις 6 Δεκεμβρίου λοιπόν έχουν προγραμματιστεί δύο συγκεντρώσεις. Η μία θα είναι μαθητών και σπουδαστών το μεσημέρι, που θα περάσει και από τη Βουλή, και άλλη μία πολιτικών σχηματισμών και αντιεξουσιαστών το βράδυ της ίδιας ημέρας, που θα καταλήξει στα Εξάρχεια…

Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνται ότι στη φετινή επέτειο υπάρχει ένας συνδυασμός δεδομένων που μπορεί να πυροδοτήσουν νέο κύκλο επεισοδίων. Και ανάμεσα σε αυτά η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ, οι εκκενώσεις καταλήψεων, το «τελεσίγραφο» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για αποχώρηση αντιεξουσιαστών και αλλοδαπών από άλλα κατειλημμένα κτίρια (εκπνέει την ίδια ημέρα), η παραμονή αστυνομικών δυνάμεων στα Εξάρχεια, η εξάρθρωση της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας», οι καταγγελίες για «παράνομες παρακολουθήσεις» πολιτών, αλλά και  καταγγελίες για βιαιότητα αστυνομικών, όπως και η «ήττα» και η υποχώρηση των αναρχικών στις 17 Νοεμβρίου.

Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη ανάρτηση γνωστού αντιεξουσιαστή ο οποίος ανέφερε: «Στα Εξάρχεια μετά την πορεία έγινε ένα ακόμα πογκρόμ. Τα ΜΑΤ χτυπούσαν όποιον-α έβλεπαν μπροστά τους. Είναι θέμα χρόνου να γίνει το μοιραίο λάθος. Οι βαριές σωματικές βλάβες από τη δολοφονία απέχουν μια κλομπιά. Η επιβολή της προστασίας της τάξης μας και των εργατών εμπεριέχει στοιχεία βιαιότητας. Το χάος που θα δημιουργηθεί είναι στοιχείο αναγκαστικότητας».

Συνιστούν ψυχραιμία

Είναι ωστόσο ενδεικτικό ότι στο τωρινό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. ζητείται «να δοθούν σαφείς οδηγίες στο προσωπικό για τον τρόπο εκτέλεσης των καθηκόντων τους, την επίδειξη άψογης, ευπρεπούς και με περισσή νηφαλιότητα συμπεριφοράς, την ανάγκη να ευρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Να αντιμετωπίζει ο αστυνομικός με σύνεση και ψυχραιμία κάθε πρόκληση σε βάρος του, χωρίς να ανταποδίδει ύβρεις και λοιπές σε βάρος του ενέργειες.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θα εστιάσουν εκ νέου την προσοχή τους – με τη χρήση drones, ελικοπτέρων κ.λπ. – στις επιθέσεις από ταράτσες κτιρίων, στον χώρο του Πολυτεχνείου ώστε να μη γίνει «ορμητήριο» αντιεξουσιαστών, αλλά και σε τρεις-τέσσερις καταλήψεις που παραμένουν ενεργές. Οι διωκτικές αρχές στέκονται ιδιαίτερα σε ανάρτηση-προειδοποίηση μέλους του Ρουβίκωνα που χαρακτηρίζει «αιτία πολέμου» τυχόν προσπάθεια εκκένωσης της κατάληψης Βοξ.