Ελάχιστες ώρες παρέμειναν στη Μονή Πορετσού στα σύνορα Ηλείας και Αχαΐας οι πρόσφυγες που οδηγήθηκαν εκεί από τη Μόρια στο πλαίσιο αποσυμφόρησης του καταυλισμού στη Μυτιλήνη και εξεύρεσης καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τις ευάλωτες ομάδες.

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης η τοποθεσία της μονής, σε απομακρυσμένη περιοχή καθώς και το ορεινό σημείο όπου βρίσκεται με έντονο το κρύο, ήταν οι λόγοι που αντέδρασαν οι πρόσφυγες και δεν θέλησαν να μείνουν εκεί.

Γυναίκες και παιδιά

Σύμφωνα με το kalavrytanews.com οι πρόσφυγες έφτασαν στο μοναστήρι λίγο πριν τη μία μετά το μεσημέρι. Στην πλειοψηφία τους ήταν γυναίκες με παιδιά, εφήβους και έφηβες από τη Σομαλία, το Σουδάν, το Κονγκό, το Ιράκ και ελάχιστοι από τη Συρία.

«Καλύτερα στη Μόρια» φέρεται να είπαν όταν έφτασαν στο μοναστήρι, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά τους για την περιοχή και τον χώρο που τους προσφέρθηκε να διαμείνουν.

Τελικά όπως αναφέρει το  kalavrytanews.com, παρέμειναν, έπειτα από διαβουλεύσεις πέντε γυναίκες, τρεις από τη Συρία και δυο από το Ιράκ μαζί με τέσσερα μικρά παιδιά και οι υπόλοιποι έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι χώροι της Ιεράς Μονής Πορετσού, κοντά στο χωριό Αγράμπελα του Δήμου Καλαβρύτων, παραχωρήθηκα κατόπιν πρωτοβουλίας του Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού για τις ανάγκες στέγασης περίπου 50-60 γυναικών με ανήλικα τέκνα.

Σημειώνεται ότι μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος, βοηθός του Μητροπολίτη Γερμανού, σημείωσε ότι επρόκειτο  για μια χριστιανική κίνηση: «Η Εκκλησία του Χριστού είναι η Εκκλησία της αγάπης. Αυτοί οι άνθρωποι για τον Α ή Β λόγο έρχονται εδώ. Θέλουν να πούμε ότι κακώς έρχονται; Κακώς έρχονται, λοιπόν. Αρα και οι Ελληνες κακώς πήγαν στην Αυστραλία, στην Αμερική ή στα διάφορα μέρη του κόσμου. Τι έπρεπε να κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους; Να τους πετάξουμε στη θάλασσα; Οχι! Θα τους φιλοξενήσουμε και εν συνεχεία η Πολιτεία θα αποφασίσει αν παραμείνουν στην Ελλάδα, επιστρέψουν στις πατρίδες τους ή πάνε σε άλλες χώρες».

Η παραπάνω τοποθέτηση προκαταβάλλει τις (κυρίως) διαδικτυακές επιθέσεις τις οποίες από χθες εξαπέλυαν  διάφορες ιστοσελίδες. «Κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν. Ο Χριστός όλους τους ικανοποίησε; Ασφαλώς όχι. Ο άνθρωπος δεν καταλαβαίνει πάντα το νόημα και τα κίνητρα της ενέργειας του άλλου. Εμείς ούτε χρήματα θα πάρουμε ούτε τίποτα. Κάποιοι ήδη έσπευσαν να πουν ότι θα κονομήσουμε. Παραχωρούμε, απλώς, τα κτίρια και όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η Πολιτεία» τόνιζε ο επίσκοπος Ωλένης, επισημαίνοντας ότι ταυτόχρονα στηρίζονται και τα νησιά της λεγόμενης πρώτης γραμμής. «Είναι σφάλμα να αφήνουμε τα ακριτικά νησιά να σηκώνουν μόνα το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Ολοι πρέπει να συνδράμουμε».