Με δυο σενάρια στο τραπέζι, όσον αφορά την αύξηση των συντάξεων μέσω της ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας, ξεκίνησε η λειτουργία της επιτροπής υπηρεσιακών παραγόντων στο υπουργείο Εργασίας. Την ίδια ώρα καταγράφεται μείωση των αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγου του νέου ασφαλιστικού νόμου που θα ψηφιστεί στη Βουλή το νέο έτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα σενάριο είναι να αυξηθούν οι σημερινοί συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου κατά 10% μετά τα 30 έτη ασφάλισης, όπου και παρατηρούνται οι μεγαλύτερες μειώσεις συντάξεων ανεξαρτήτως μισθού, σε σχέση με τα ποσά συντάξεων πριν από τον νόμο 4387/2016. Το δεύτερο σενάριο είναι να αυξηθούν πάνω από 10% οι συντελεστές αναπλήρωσης μετά τα 33-35 έτη ή και μετά τα 37 έτη, ώστε να υπάρξει κίνητρο για μεγάλη σύνταξη μεν, αλλά με ανάλογη αύξηση των ετών εργασίας.

Πάντως το σχέδιο που θα επιλεγεί θα βασιστεί σε οικονομική μελέτη από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, η οποία θα αποτυπώνει τα βασικά σενάρια με τους νέους συντελεστές και τις επιπτώσεις (δαπάνη) που προκαλούν στο ασφαλιστικό σύστημα.

  • Πότε θα έχουν αφετηρία οι νέες κύριες συντάξεις;
  • Τι αποκαλύπτει επιστημονική μελέτη για τις εισφορές;
  • Ποιοι είναι οι ριγμένοι του ισχύοντος ασφαλιστικού;

Διαβάστε αναλυτικά στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» της Τετάρτης