Η VW ήταν ένα βήμα πριν τις τελικές υπογραφές, στα μέσα Οκτωβρίου, για την κατασκευή του νέου εργοστασίου της στην Σμύρνη. Όμως, η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία έφερε …αναταραχές στην σχεδιαζόμενη επένδυση της  Volkswagen στην Τουρκία με αποτέλεσμα να παγώσει οριστικά την κατασκευή του εργοστασίου της στην γειτονική χώρα.

Έτσι, γερμανική φίρμα βλέπει ως εναλλακτική λύση την Σλοβενία, εκεί, που το πεδίο κατασκευής ενός εργοστασίου ταιριάζει περισσότερο με τα οικονομικά μεγέθη που θέλει να διαθέσει ο γερμανικός κολοσσός για την κατασκευή του εργοστασίου της.

Να σημειωθεί, ότι πριν από λίγο καιρό είχε αποκλειστεί και η δεύτερη επιλογή της , που ήταν η Βουλγαρία. Η γερμανική εταιρεία θέλει να έχει ξεκινήσει η παραγωγή αυτοκινήτων σε αυτό σε τρία χρόνια από τώρα, ως τον Οκτώβριο του 2022.

Η συνολική κατασκευή του αναμένεται να αγγίζει το 1 δις. Ευρώ.  H δυναμικότητα της παραγωγής του είναι αρκετά σημαντική: Το νέο εργοστάσιο θα έχει τη δυνατότητα να παράγει έως 300.000 αυτοκίνητα τον χρόνο. Ανάμεσα στα μοντέλα της που θα παράγονται θα είναι αρκετά δημοφιλή SUV της, το νέο VW Passat – που αναμένεται να παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες και στην χώρα μας – το Skoda Superb – που θα κυκλοφορήσει και σε Plug – in υβριδκή έκδοση – κ.α.

Επίσης, λόγω της συνεχώς αυξανόμενης εμπορικής πορεία των μοντέλων της Skoda κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά , στο νέο εργοστάσιο αναμένεται να κατασκευάζονται και άλλα μοντέλα, όπως είναι το νέο μικρομεσαίο SUV  Karoq  ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και μοντέλα της SEAT όπως είναι το Arona, το μικρομεσαίο SUV της ισπανικής φίρμας.