Ο Τζον Φαν’τ Σιπ παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη σε τηλεοπτική εκπομπή αι παρέθεσε τις σκέψεις του για την Εθνική Ελλάδας και το πως αντιμετωπίζει την συνέχεια της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελλάδας τόνισε πως το πλάνο που έχει θέλει χρόνο, ενώ αναφέρθηκε και στους Παπασταθόπουλο, Μανωλά, αλλά και στο καθοριστικό παιχνίδι για το πλάνο του με το Λιχτενστάιν. Παράλληλα, ο Ολλανδός προπονητής αναφέρθηκε στους Παυλίδη, Χατζηδιάκο αλλά και στον Γαλανόπουλο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Την εικόνα της Εθνικής: «Κάνουμε την δουλειά μας και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την απόδοση που είχε η ομάδα με τη Βοσνία».

Το προηγούμενο διάστημα: «Δεν συμφωνώ ότι είχαμε τόσο κακές εμφανίσεις. Με την Φινλανδία είχαμε παρουσιάσει καλά σημάδια. Δεν είχαμε δει όσους παίκτες θέλαμε. Θέλει χρόνο το να δεις παίκτες και το πως θες να παίξεις. Για να περάσουμε τον τρόπο παιχνιδιού που θέλουμε».

Το εάν συνεχιστούν οι δοκιμές νέων προσώπων: «Ναι. Είναι ένα πλάνο που έχουμε κατά νου. Κοιτάμε αρκετούς παίκτες. Κοιτάμε παίκτες για το παιχνίδι που θέλουμε για την Εθνική. Πρόκειται για την Εθνική. Είναι ομάδα. Θα εστιάζουμε στους παίκτες που θα είναι σε πιο καλή φόρμα. Όμως δεν θα αλλάζουμε συνέχεια την ομάδα».

Τα νέα πρόσωπα όπως τους Παυλίδη – Χατζηδιάκο: «Ναι. Ψάχνουμε παιδιά με ποιότητα. Κοιτάμε νέους παίκτες, που όμως έχουν ακόμα εξέλιξη. Ο Παυλίδης είναι 20 ετών μόνο και έχει προοπτική. Το ίδιο ισχύει και για τον Γαλανόπουλο. Θέλουμε να έχουμε παιδιά με μέλλον και για το μέλλον».

Τις μεγάλες και τις μικρές ομάδες στην Ελλάδα: «Υπάρχει μία διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των μεγάλων ομάδων και των πιο μικρών. Είχα δει ματς του Παναθηναϊκού όμως το προηγούμενο διάστημα και πόσο δυσκολεύτηκε και είδα και το χθεσινό παιχνίδι του ΟΦΗ με τον Ολυμπιακό. Υπάρχουν ταλέντα και στις πιο μικρές ομάδες».

Τις κλήσεις του και το εάν επηρεάζονται από τα πρωταθλήματα και το επίπεδό τους: «Δεν επηρεαζόμαστε από αυτό. Έχουμε διαλέξει πολλούς παίκτες από το ελληνικό πρωτάθλημα. Όταν ένας παίκτης παίζει σε πιο μεγάλο πρωτάθλημα μπορούν να ανταπεξέλθουν, όμως δεν παίζει καθοριστικό ρόλο για μένα αυτό».

Τους Σωκράτη και Μανωλά: «Τους είχαμε στις προηγούμενες κλήσεις. Δεν είχαμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Έπρεπε να δούμε το μέλλον. Δεν τους αποκλείσαμε από την ομάδα ούτε γενικά ούτε οριστικά, αλλά θέλαμε να δούμε άλλους παίκτες.

Τους πήρα τηλέφωνο για να του πω να αφοσιωθούν στις ομάδες τους και ότι θέλαμε να δούμε και άλλους παίκτες. Επίσης πως θα δουν άλλα παιδιά στην θέση τους».

Το παιχνίδι με το Λιχτενστάιν: «Ναι ήταν καθοριστικό. Άλλαξε όλη την προσέγγισή μας και για το που θα πηγαίναμε. Εκεί αρχίσαμε το πλάνο Κατάρ και αλλάξαμε το πλάνο των κλήσεων. Είναι ίσως τα πιο μεγάλα ονόματα τα δύο παιδιά αλλά εμείς κοιτάμε και τον παίκτη και την εικόνα που έχει. Έτσι θα συνεχίσουμε».

Την αλλαγή προφίλ: «Εμείς προσπαθούμε να αλλάξουμε το να είναι η Ελλάδα μόνο αμυντική ομάδα. Είδαμε την αλλαγή πλάνου των Ιταλών και πως προσπαθούν να παίξουν πιο επιθετικά. Έτσι θέλουμε να κάνουμε και εμείς».

Τον στόχο του: «Θέλω να αφήσω την κληρονομιά μου στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θέλουμε να τα αλλάξουμε. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από την μία μέρα στην άλλη. Οι Έλληνες παίκτες μπορούν να παίξουν καλό και επιθετικό ποδόσφαιρο».

Το total football: «Ναι είμαι φαν του ολλανδικού στιλ ποδοσφαίρου. Υπάρχει ακόμα η ολλανδική σχολή με το επιθετικό στιλ παιχνιδιού, που είχαμε δει πιο παλιά με τον Κρόιφ. Ο Άγιαξ έδειξε τον… δρόμο και πρόσφατα στην Ευρώπη, όμως για να το πετύχεις αυτό θέλεις μία δυνατή ομάδα. Το πιστεύουμε αυτό και θέλουμε να το εφαρμόσουμε και εδώ. Θέλουμε ικανά παιδιά που να είναι σίγουρα για τον εαυτό μας».

Το πως αξιοποιείται ο χώρος στο ποδόσφαιρο: «Ναι ο χώρος και το πως αξιοποιείς παίζει ρόλο. Είδαμε λίγο και αυτό το παιχνίδι και με την Εθνική Ελλάδας με τη Βοσνία. Υπάρχουν και στην Ελλάδα παίκτες που μπορούν να το υπηρετήσουν αυτό αλλά δεν είχαμε τόσο χρόνο. Αυτοί οι παίκτες που είναι νεαροί σε ηλικία τα αφομοιώνουν γρήγορα αυτά τα στοιχεία».

Την πειθαρχία: «Δεν θα μιλήσω για το παρελθόν. Όλα τα παιδιά είναι καλά παιδιά. Όμως έχουμε κανόνες. Να έρχονται στην ώρα τους, να κρατάνε χαμηλό προφίλ και να δουλεύουν σκληρά. Όταν το ματς αρχίζει 21.00 δεν μπορείς να έρθεις 21.01.

Όταν υπάρχει θέμα επιβάλλουμε τιμωρία, αλλά δεν είμαστε αστυνομικοί. Επιβάλλουμε τιμωρία για το σωστό εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Όλα αυτά τα κάνουμε για να υπάρχει συγκεκριμένη νοοτροπία. Όταν έρχονται οι παίκτες στην Εθνική να είναι αφοσιωμένοι μόνο εκεί».