Και όμως, όλα έγιναν όπως περιγράφονται. Παρ' όλες τις προσπάθειες των τελευταίων ημερών να διαψευσθούν τα λεγόμενα του πρώην γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ σχετικά με το τηλεφώνημα του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν την επομένη του δημοψηφίσματος του 2015 στην Ελλάδα. Ο Φαμπρίς Λομ (Fabrice Lhomme), δημοσιογράφος της εφημερίδας «Le Monde» και ένας από τους δύο συγγραφείς του βιβλίου με τον τίτλο «Ενας πρόεδρος δεν έπρεπε να πει κάτι τέτοιο», επιβεβαιώνει στα «ΝΕΑ» το πώς περιγράφει ο Ολάντ το περιστατικό και δηλώνει ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας «δεν είναι ούτε ψεύτης, ούτε τρελός για να βγάλει ένα τέτοια περιστατικό από τη φαντασία του».

Συγκεκριμένα, ο Λομ τονίζει ότι ο Ολάντ «ήθελε να μας διηγηθεί αυτή την ιστορία για να καταλάβουμε πόσο κρίσιμα ήταν τα πράγματα εκείνο το διάστημα» σχετικά με την Ελλάδα. Τα γεγονότα λοιπόν, με βάση τον πρώην γάλλο πρόεδρο και σύμφωνα με τα όσα περιγράφει ο Λομ στα «ΝΕΑ», εξελίσσονται ως εξής:

«Την επομένη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου του 2015 ο Βλαντίμιρ Πούτιν παίρνει τηλέφωνο τον Φρανσουά Ολάντ και του λέει ότι δέχτηκε ένα επίσημο αίτημα από τις ελληνικές αρχές για να τυπώσει δραχμές, διότι η Ελλάδα δεν έχει την εγκατάσταση για να τυπώσει επειγόντως νέο νόμισμα». Ο συγγραφέας προσθέτει εδώ - απαντώντας σε σχετικό ερώτημά μας - ότι κατά την αφήγησή του «δεν έδωσε λεπτομέρειες ο πρώην γάλλος πρόεδρος για το ποιος ακριβώς υπέβαλε το αίτημα στον Πούτιν, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι το έκανε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας».

Η αντίδραση του γάλλου προέδρου; «Δεν το περίμενε» δηλώνει ο Λομ, «ξαφνιασμένος και αμήχανος, ο Ολάντ ξέρει ότι ο Πούτιν είναι πολύ έξυπνος και δεν λέει τίποτα χωρίς λόγο. Δεν σκέφτεται καν ότι ο Πούτιν μπορεί να λέει ψέματα, διότι είναι εύκολο κάποιος να το επιβεβαιώσει αν θέλει. Οπότε σίγουρα δεν είναι ψέμα. Από την άλλη, ο Ολάντ βλέπει δύο σενάρια: ή ο Πούτιν θέλει να περάσει το μήνυμα ότι "προσέξτε, οι Ελληνες είναι έτοιμοι να φύγουν από το ευρώ" ή να πει "καλά, αν βγουν από το ευρώ οι Ελληνες, δεν θα φταίει η Ρωσία". Ο ίδιος ο Ολάντ δεν είχε την απάντηση αλλά στενοχωρήθηκε».

 

Ουδέτερη στάση

Βέβαια, το βιβλίο περιγράφει μια ουδέτερη αντίδραση του πρώην προέδρου. «Δεν θέλει να εμπλακεί διότι θεωρεί ότι αν οι Ελληνες θέλουν άμεσα να τυπώσουν νόμισμα, είναι δικαίωμά τους και είναι φυσιολογικό να ζητάει βοήθεια από άλλη χώρα, αν δεν έχει τον μηχανισμό να το κάνει. Αλλά στενοχωριέται διότι κάθε μέρα, από τις αρχές Ιουλίου, ασχολείται με το ελληνικό ζήτημα. Και μετά από αυτό το τηλεφώνημα θα διπλασιάσει τις προσπάθειές του για να βοηθήσει ώστε να γίνει ο σωτήρας της Ελλάδας. Πράγματι, η κατάσταση εσωτερικά είναι δύσκολη για τον Ολάντ, και θέλει να αποδείξει ότι στις ευρωπαϊκές υποθέσεις μπορεί να συμβάλει δυναμικά. Και ειδικά στο ελληνικό ζήτημα».

Λίγο προτού βγει το βιβλίο στη Γαλλία, τον Οκτώβριο του 2016, οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να επιβεβαιώσουν αυτό το περιστατικό, «αλλά ο Πούτιν δεν απάντησε ποτέ, το ίδιο και ο Τσίπρας!» λέει ο Φαμπρίς Λομ και προσθέτει: «Ωστόσο κανένας από τους δύο δεν το διέψευσε, εδώ και τρία χρόνια που βγήκε το βιβλίο». Οσον αφορά το γιατί πήρε τηλέφωνο ο Πούτιν τον Ολάντ και συγκεκριμένα για το αν το έκανε για να πείσει τους Ευρωπαίους να βρουν μια καλύτερη λύση για την Ελλάδα, ο Λομ εκτιμάει ότι δεν μπορεί να απαντήσεις κανείς, παρά μόνο ο Αλέξης Τσίπρας. «Είναι ένα από τα μυστικά του 2015. Ο Τσίπρας ξέρει γιατί οι ελληνικές αρχές πήραν τον Πούτιν, και εκείνος μπορεί μόνο να απαντήσει σχετικά με αυτό το ζήτημα».

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από