Ενα απίστευτο γεγονός, υψηλής παραβατικότητας, που αναδεικνύει τα προβλήματα της καθημερινότητας στο κέντρο της Αθήνας, είναι σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειστών Ακινήτων, Ανδρέας Χίου, ο οποίος περιγράφει στο in.gr πώς τα Airbnb στο Κουκάκι αλλά και στις περιοχές πέριξ της Ακρόπολης έχουν γίνουν στόχος βανδαλισμών από αντιεξουσιαστές.

Μιλώντας στο in.gr, ο Πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρει πως τα περιστατικά βανδαλισμών στα Airbnb σε γειτονιές κοντά στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονται σε έξαρση ειδικά από το καλοκαίρι όπου και ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ για τον καθαρισμό και την σταδιακή ανάπλαση των Εξαρχείων.

100 επιθέσεις σε έναν χρόνο

«Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και καιρό, ωστόσο τον τελευταίο ένα χρόνο έχει γιγαντωθεί» τόνισε ο Ανδρέας Χίου, προσθέτοντας πως μέσα σε έναν χρόνο έχουν γίνει περίπου 100 επιθέσεις σε ακίνητα με μισθώσεις τύπου Airbnb.

«Στην αρχή, αναρχικοί επιτίθονταν λεκτικά σε ιδιοκτήτες Airbnb. Τους έβριζαν και τους προειδοποιούσαν να μειώσουν εξευτελιστικά τις τιμές των ενοικίων τους», ανέφερε ο Πρόεδρος του συλλόγου επισημαίνοντας πως στην συνέχεια ξεκίνησαν οι επιθέσεις με σπρέι, κόλλες, μπογιές και στο τέλος με λοστούς.

«Μετά τις πρώτες προειδοποιήσεις, πλέον οι αναρχικοί επιλέγουν να σπάνε με λοστούς  τα λεγόμενα lockboxes, να παίρνουν τα κλειδιά από μέσα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προχωρούν και σε βανδαλισμούς κατοικιών» τόνισε ο κ. Χίου.

Ζητούν εξευτελιστικές τιμές απειλώντας

Μάλιστα το Κουκάκι δεν είναι η μόνη περιοχή που «δέχεται» επιθέσεις από αναρχικούς, καθώς παρόμοια περιστατικά έχουν σημειωθεί σε ακίνητα στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής, στο Παγκράτι, στο Κολωνάκι στον Ευαγγελισμό και αλλού.

Και μπορεί απώτερος στόχων των αντιεξουσιαστών να είναι η πίεση για να πέσουν οι τιμές, ωστόσο σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου οι τιμές που ζητούν είναι εξευτελιστικές.

«Στόχος τους είναι να μειωθούν εξευτελιστικά τα ενοίκια, όπως έχει γίνει και Εξάρχεια. Θέλουν δηλαδή να μισθώνεται το ακίνητο με 50 και 100 ευρώ. Ωστόσο οι τιμές για τα ακίνητα τύπου Airbnb που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Ακρόπολη είναι απαγορευτικές και εξευτελιστικές. Τα αιτήματα αυτά έρχονται μάλιστα την στιγμή που η Αθήνα είναι η πιο φθηνή πρωτεύουσα της Ευρώπης στο Airbnb και στα ενοίκια, παραμένοντας πιο κάτω από την Βουλγαρία και την Ουκρανία», τόνισε ο κ. Χίου.

Σκέψεις ακόμη και για ιδιωτική περιφρούρηση της περιοχής

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι βλέποντας πως δεν μπορούν να προστατέψουν τις περιουσίες τους.  Για τις επιθέσεις έχει ενημερωθεί ο Διοικητής της αστυνομίας,  ενώ ήδη αρκετοί κάτοικοι έχουν αρχίσει να τοποθετούν κάμερες που  να «ζουμάρουν» στα lockboxes.

Εκτός από τις  καταγγελίες και τις μηνύσεις, υπάρχουν σκέψεις για να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης σε περίπτωση νέων επιθέσεων.

«Χρειάζεται καλή οργάνωση των κατοίκων της περιοχής για να διαφυλάξουν τις περιουσίες τους.. Και πάλι αυτό παραμένει  δύσκολο, καθώς το ερώτημα που τίθεται δεν είναι αν θα επιτεθούν, αλλά πότε», καταλήγει ο Πρόεδρος του Συλλόγου.