Οι τελικές λεπτομέρειες φαίνεται πως έχουν απομείνει για το Brexit προκειμένου Λονδίνο και Βρυξέλλες να «δώσουν τα χέρια», οριστικοποιώντας τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις στα αιτήματα των Ευρωπαίων για τα ιρλανδικά σύνορα. Σε περίπτωση συμφωνίας πάντως, το ερώτημα είναι αν η κυβέρνησή του διαθέτει επαρκή στήριξη ώστε να εξασφαλίσει την ψήφισή της από τη βουλή.

Ευρωπαϊκές και βρετανικές διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι, εφόσον η Ντάουνινγκ Στριτ δώσει το «πράσινο φως», θα δοθεί την Τετάρτη στη δημοσιότητα το προσχέδιο της συμφωνίας.

Η συμφωνία

Όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Guardian, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρχουν τελεωνειακοί έλεγχοι στην ιρλανδική θάλασσα, εγκαθιδρύοντας ουσιαστικά διαφορετικό τελωνειακό καθεστώς για τη Βόρεια Ιρλανδία και διαφορετικό για την υπόλοιπη Βρετανία.

Τυπικά, η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμένει κομμάτι της Βρετανίας ως προς την εμπορική πολιτική, αλλά στην πράξη χαράσσεται ένα σύνορο στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι de jure μέλος της τελωνειακής επικράτειας του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά de facto στην αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σχολίασε χαρακτηριστικά διπλωματική πηγή.

Υπενθυμίζεται πάντως πως το σημείο αυτό το είχε απορρίψει η Τερέζα Μέι, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως «συμφωνία που κανένας Βρετανός πρωθυπουργός δεν μπορεί να αποδεχθεί».

Επόμενο εμπόδιο η Βουλή

Ωστόσο, δεν αρκεί αυτό. Προκειμένου η ΕΕ να συμφωνήσει, οι Βρυξέλλες χρειάζονται διαβεβαίωση ότι η νέα συμφωνία έχει πιθανότητες να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων, κάτι που δεν συνέβη με την προηγούμενη εκδοχή της.

Ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας, Ντέιβιντ Ντέιβις, εκτίμησε ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί, «γιατί οι βουλευτές ξέρουν ότι είναι η τελευταία ευκαιρία».

Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στο βορειοϊρλανδικό συντηρητικό κόμμα DUP, το οποίο έως τώρα απέκλειε κατηγορηματικά την εμφάνιση οποιουδήποτε είδους συνόρου στη θάλασσα της Ιρλανδίας.

Εξερχόμενη χθες, Τρίτη, από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, η επικεφαλής του DUP δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη «κενά» και απαιτείται «δουλειά», χωρίς όμως να αποκλείσει το ενδεχόμενο το κόμμα της να υπερψηφίσει τη συμφωνία. Εξάλλου, όλο και πιο σαφής γίνεται η συμμόρφωση των διαφωνούντων του Συντηρητικού Κόμματος, οι οποίοι, ένας προς έναν, συντάσσονται πίσω από τον Τζόνσον.

Ο Τζέικομπ Ρις Μουγκ, επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων και στενός σύμμαχος του Τζόνσον, δήλωσε σε βρετανικό μέσο ότι θεωρεί πως οι αριθμοί (των ψήφων) για τη συμφωνία έχουν βρεθεί.

Ενημερώνει το κόμμα του

Σήμερα, ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ενημερώσει το υπουργικό του συμβούλιο, ενώ στη συνέχεια θα απευθυνθεί στην Επιτροπή 1922 του κόμματός του.

Μετά από μία συνάντηση στη Ντάουνινγκ Στριτ με μέλη της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών του Συντηρητικού κόμματος, ο πρόεδρός της Στιβ Μπέικερ, δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος ότι είναι πιθανό να επιτευχθεί μία ανεκτή συμφωνία» την οποία θα μπορεί ο ίδιος να ψηφίσει και κάλεσε την ομάδα του να δείξει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό.

Το χρονοδιάγραμμα

Σε περίπτωση που προκύψει το περίγραμμα του κειμένου, μπορεί να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη και να τεθεί σε ψήφιση στη βουλή το Σάββατο.

Με αυτό τον τρόπο, ο Τζόνσον θα έχει παρακάμψει τον νόμο που τον υποχρεώνει να αναζητήσει παράταση του Brexit και ο οποίος σε αντίθετη περίπτωση θα ενεργοποιηθεί το Σάββατο.