Τον απολογισμό περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών και δράσεων των 100 πρώτων ημερών της νέας κυβέρνησης και συζήτηση για τις κρίσιμες εξελίξεις για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα που θα τεθούν στο διεθνές πολιτικό επίκεντρο το 2020, συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γενικό διευθυντή του WWF Ελλάς, Δημήτρη Καραβέλλα.

Απεξάρτηση από τον λιγνίτη

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του WWF, «ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για πλήρη απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη έως το 2028 και για απόσυρση πλαστικών μιας χρήσης έως το 2021» και ο εκπρόσωπος του WWF, από την πλευρά του, έθεσε την ανάγκη για ένα σχέδιο μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, το οποίο δεν θα αντικαθιστά τη μέχρι σήμερα προσκόλληση στο λιγνίτη με εξάρτηση από το φυσικό αέριο, αλλά θα διευκολύνει τη μέγιστη δυνατή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των τεχνολογιών αποθήκευσης στο ενεργειακό σύστημα, με τρόπο περιβαλλοντικά ασφαλή και κοινωνικά δίκαιο.

Ειδικά όσον αφορά τα προγράμματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε αναμένουν υπογραφή νέων συμβάσεων, ο κ. Καραβέλλας παρέδωσε στον πρωθυπουργό 50.000 υπογραφές πολιτών που ζητούν να μην προχωρήσουν οι εξορύξεις στις ελληνικές θάλασσες και επιπλέον, έκκληση 100 διακεκριμένων θαλάσσιων επιστημόνων, ερευνητικών οργανισμών και περιβαλλοντικών φορέων από όλο τον κόσμο που ζητούν την ακύρωση των σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελληνική Τάφρο, περιοχή με παγκόσμια οικολογική σημασία.

Επίσης, εκ μέρους του WWF ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό να παράσχει την απαραίτητη ισχυρή πολιτική στήριξη προς το εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών.

Οι περιοχές Natura 2000

Δεδομένων μάλιστα των ανησυχιών που πολλοί περιβαλλοντικοί φορείς εκφράζουν για το μέλλον του συστήματος διοίκησης των περιοχών Natura 2000, δόθηκε στον πρωθυπουργό η πρόσφατη κοινή ανακοίνωση 12 περιβαλλοντικών οργανώσεων για το σημαντικό αυτό θέμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της WWF, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο κάλεσμα του WWF Ελλάς να στηρίξει μια διεθνή «Νέα Συμφωνία για τη Φύση και τον Άνθρωπο» που διαμορφώνεται στο πλαίσιο συμμαχίας πολλών κρατών.

Οι στόχοι για το 2020

Καθώς το 2020 θα είναι μια σημαντική χρονιά διεθνώς, αφιερωμένη στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, αναφέρθηκαν οι τρεις στόχοι που είναι απαραίτητο η Ελλάδα να στηρίξει στις διεθνείς διαπραγματεύσεις: α) μηδενική απώλεια φυσικών οικοτόπων, β) μηδενική ανθρωπογενής εξαφάνιση ειδών και γ) μείωση κατά το ήμισυ του αποτυπώματος της ανθρώπινης παραγωγής και κατανάλωσης.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο επικεφαλής του ελληνικού τμήματος του WWF, δήλωσε:

«Σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική ατζέντα, στις πρώτες 100 μέρες της νέας κυβέρνησης καταγράφουμε θετικές, αλλά και αρνητικές εξελίξεις. Στα θετικά, χαιρετίζουμε τη σημαντική δέσμευση για απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028 και την απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2021.

Στα αρνητικά, η επιμονή στα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων παραμένει κατά την άποψη μας, βαθιά προβληματική επιλογή, δίνοντας λάθος στίγμα διεθνώς για τη χώρα μας σε εποχή κλιματικής κρίσης και δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα για την οικονομία μας αλλά και το περιβάλλον μας.

Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να πειστεί η κυβέρνηση για την ανάγκη μια γενναίας αλλαγής πλεύσης στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ παράλληλα θα στηρίξουμε, όπως μπορούμε, την υλοποίηση των θετικών δεσμεύσεων».

Πηγή: ΑΜΠΕ