Τις ραγδαίες εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία, όπου η Τουρκία σφυροκοπά τους Κούρδους, σχολίασε μιλώντας στην εκπομπή One Report ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής.

Ο κ. Υφαντής χαρακτήρισε την επιχείρηση της Τουρκίας, την οποία ο Ερντογάν είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό, πολύ προσεκτική.

Σημείωσε, δε, πως η Αγκυρα έχει την εμπειρία των δύο προηγούμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, με τελευταία αυτή στο Αφρίν.

Ο κ. Υφαντής τόνισε πως δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, ωστόσο -όπως εκτιμά- το πιθανότερο σενάριο είναι να ολοκληρωθεί μια σημαντική φάση της επιχείρησης, μακάρι με ελάχιστα θύματα, γιατί οι Κούρδοι θα συνειδητοποιήσουν το μάταιο της αντίστασης.

«Έχουν ελάχιστες επιλογές και καθόλου συμμάχους» πρόσθεσε.

Ο φόβος του προσφυγικού

Ερωτώμενος πώς επηρεάζεται η Ελλάδα από τα γεγονότα στη Συρία, ο κ. Υφαντής τόνισε πως το κακό σενάριο είναι η δραματική αύξηση των προσφυγικών ροών. Δηλαδή να γίνει πράξη η απειλή του Ερντογάν ότι θα ανοίξει τα σύνορα.

«Είναι ένας δικαιολογημένος φόβος» είπε, ωστόσο εκτίμησε πως «εάν κλιμακώσει τόσο πολύ η Αγκυρα, κινδυνεύει να υπάρξουν σημαντικές αντισυσπειρώσεις. Να ξυπνήσει η Ευρώπη και να αντιδράσει περισσότερο δυναμικά απ’ όσο αντιδρά σήμερα».

Πηγή: onetv.gr