Υπεγράφη στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα την έδρα του Γ’ Σώματος Στρατού από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου και τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Lieutenant General Vasko Gjurchinovski η Τεχνική Συμφωνία (Technical Agreement) Αστυνόμευσης του εναέριου χώρου (Air Policing) της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, από Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

Υπενθυμίζεται ότι η αστυνόμευση του εναέριου χώρου των Σκοπίων από αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αποτελεί τμήμα της αμυντικής συμφωνίας που υπέγραψαν προ μηνών οι δύο χώρες. Η Ελλάδα έχει αναλάβει την αναδιοργάνωση του Στρατού της Βόρειας Μακεδονίας με στόχο τον μετασχηματισμό του σε σύγχρονο, ενώ ανέλαβε και την αστυνόμευση του FIR της γειτονικής μας χώρας.

Η Αθήνα και το ελληνικό «Πεντάγωνο» είχαν δώσει από τη πρώτη στιγμή – μετά τη συμφωνία των Πρεσπών – μεγάλο βάρος στην αμυντική συμφωνία επισημαίνοντας πως η συμβολή της Ελλάδας στον μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας θα μετατρέψει τη χώρα μας σε κύριο στρατηγικό εταίρο της γείτονος και ταυτόχρονα θα εκτοπίσει την Τουρκία που εδώ και χρόνια επιχειρεί να ασκήσει την επιρροή της στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ήδη αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας έχουν σταλεί για δοκιμαστικές πτήσεις στη Βόρεια Μακεδονία και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του χρόνου να ξεκινήσουν και οι κανονικές πτήσεις της αστυνόμευσης