«Ο Ερντογάν θέλει να κάνει πάντοτε μια επίδειξη δύναμης. Θέλει να δείχνει ότι είναι ηγέτης όχι μόνο μια μεγάλης χώρας αλλά και μια μεγάλης δύναμης. Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι ισάξιος των ηγετών των υπερδυνάμεων. Για αυτό θέλει πυρηνικές κεφαλές και κατασκευάζει αεροπλανοφόρο» σημείωσε ο Πέτρος Λιάκουρας.

Μιλώντας στην εκπομπή One Direct, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, υποστήριξε πως «η Άγκυρα ξεδίπλωσε σταδιακά τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. Και έφτασε με το χάρτη του Ακάρ να αποκόπτει την Ελλάδα από το να οριοθετήσει ΑΟΖ με Λιβύη και Αίγυπτο. Θέλει να μοιράζει εκείνη τις περιοχές οριοθέτησης στις γύρω χώρες. Είναι σα να κατέχει όλη την τράπουλα η Τουρκία και να μοιράζει τα χαρτιά όπου και όπως θέλει».

Παρόλα αυτά, ο καθηγητής επεσήμανε πως «το κουρδικό είναι το νούμερο ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας. Δεν είμαστε εμείς. Και η Τουρκία αισθάνεται παραπονεμένη από τις ΗΠΑ, διότι η τελευταία έταξε μια ανεξάρτητη οντότητα ή υπόσταση στους Κούρδους. Μη ξεχνάμε ότι το Ισλαμικό Κράτος το νίκησαν οι Κούρδοι».

Επί τούτου, πρόσθεσε πως η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη στο Ιντλίμπ για να ελέγξει τους Κούρδους. Ακόμα, ο κ Λιάκουρας αποκάλυψε πως «Ελλάδα και Αίγυπτος είναι σε ανοιχτή διαπραγμάτευση προκειμένου να οριοθετήσουν ΑΟΖ μεταξύ τους».

Πηγή: onetv.gr