Όσοι βλέπουν με θετικό και αισιόδοξο τρόπο τη ζωή, έχουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν καρδιαγγειακό επεισόδιο όπως έμφραγμα και να πεθάνουν πρόωρα.

Αυτό αποδεικνύει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία επιβεβαιώνει ευρήματα προηγούμενων ερευνών, σύμφωνα με τα οποία η ψυχική διάθεση ενός ανθρώπου παίζει σημαντικό ρόλο στη σωματική υγεία του.

Συμπληρώνει, επίσης, μια έρευνα που προ μηνός είχε βρει ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν περισσότερα χρόνια.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η νέα μελέτη (μετα-ανάλυση) είχε επικεφαλής τον καθηγητή Άλαν Ροζάνσκι της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη και που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Οpen».

Η έρευνα, αξιολόγησε τα ευρήματα 15 ερευνών που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2001-2017 και αφορούσαν συνολικά σχεδόν 230.000 ανθρώπους, για μια περίοδο από δύο έως 40 χρόνια.

Τα ευρήματα της έρευνας

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, σε σχέση με τους απαισιόδοξους ανθρώπους, οι πιο αισιόδοξοι είχαν κατά μέσο όρο 35% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου και 14% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Βρέθηκε ότι όσο πιο αισιόδοξος είναι κανείς, τόσο μειώνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος και το αντίστροφο.

Οι πιο αισιόδοξοι τείνουν να ζουν πιο υγιείς ζωές, με καλύτερη διατροφή, σωματική άσκηση και φροντίδα για την πρόληψη των προβλημάτων υγείας τους, εμφανίζοντας συνήθως χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερη φλεγμονή στο σώμα τους.

Είναι επίσης καλύτεροι στο να λύνουν προβλήματα και να αντεπεξέρχονται στις αναποδιές της ζωής. Συχνά επίσης νιώθουν ένα σκοπό στη ζωή τους, καθώς και θετικά συναισθήματα όπως η ευγνωμοσύνη.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η αισιοδοξία επηρεάζεται κυρίως από μη γενετικούς παράγοντες, συνεπώς είναι κάτι που μπορεί να εμφυσηθεί στους ανθρώπους και έτσι να βελτιώσει την υγεία τους.