Ασυνήθιστη δημόσια συνομιλία έλαβε χώρα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας να σημειώνει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και να παροτρύνει τον κ. Τσαβούσογλου να δώσουν τα χέρια και να συμφωνήσουν ότι προχωρούν.

«Ας σφίξουμε τα χέρια»

Η άτυπη αυτή συνάντηση σημειώθηκε λίγο πριν πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος βρισκόταν στον χώρο και συνομιλούσε με δημοσιογράφο, χαιρετήθηκε με τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης έθεσε στον τούρκο υπουργό το ερώτημα γιατί δεν συμφωνούμε αμέσως τους όρους αναφοράς και χρειαζόμαστε την πενταμερή.

Ο κ. Τσαβούσογλου επικαλέστηκε περσινές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και είπε ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν τα θέματα.

Τότε, ο κ. Χριστοδουλίδης του απάντησε: «Δεν υπάρχει άλλη λύση από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Ας σφίξουμε τα χέρια τώρα ότι συμφωνούμε και να προχωρήσουμε».

«Επιδιώκουν να θέσουν άλλες λύσεις»

Ερωτηθείς ποια είναι τα συμπεράσματά του από τη συνομιλία που είχε με τον κ. Τσαβούσογλου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «είναι εμφανές ότι η Τουρκία επιδιώκει να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άλλη μορφή λύσης. Αλλά δεν μπορεί η Τουρκία να πράξει κάτι τέτοιο αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των άλλων μερών. Και είναι σημαντικό να επαναλάβουμε – δεν θα κουραζόμαστε να το επαναλαμβάνουμε – ότι δεν υπάρχει ούτε συζήτηση ούτε στόχος για άλλη μορφή σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο.

»Αυτό, πρώτο, θα μεταφέρει ξεκάθαρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον ΓΓ, το δεύτερο είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αξιοποιηθεί και τρίτο, διότι πριν τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας υπήρξε συνάντηση με Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι ξεκάθαρη η στήριξη όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ειδικότερα των Μονίμων Μελών όσον αφορά τον επιδιωκόμενο στόχο, δηλαδή τη μορφή της λύσης».