Μια εκδρομή το 1841 για 500 μόνο Βρετανούς ήταν η αρχή της Thomas Cook, ενός κολοσσού που κατέρρευσε στα χέρια του Πίτερ Φανκχόιζερ.

Η πρώτη παγκοσμίως τουριστικής αλυσίδα, Thomas Cook, βάρεσε «κανόνι» την ίδια στιγμή που το golden boy Πίτερ Φανκχόιζερ γινόταν κατά 20 εκατομμύρια λίρες πλουσιότερος.

Ο Πίτερ Φανκχόιζερ, πατέρας τεσσάρων παιδιών, ήταν ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας τα τελευταία χρόνια. Και ήταν αυτός που πριν λίγες ώρες ανακοίνωσε την κατάρρευση της εταιρείας απολογούμενος σε χιλιάδες εργαζόμενους και συνεργάτες.

Οι πληροφορίες που έρχονται στο φως μετά την πτώχευση της Thomas Cook έχουν προκαλέσει σαλό. Το golden boy φαίνεται ότι ενίσχυσε τον τραπεζικό του λογαριασμό με ένα υπέρογκο πόσο τα τελευταία πέντε χρόνια. Ακριβώς την ίδια περίοδο που αυξανόντουσαν οι φόβοι ότι η εταιρεία βρισκόταν ένα βήμα πριν την καταστροφή.

Ο Πίτερ Φανκχόιζερ σημείωσε ότι το χρέος του κολοσσού αγγίζει σήμερα τα 1,7 δισεκατομμύρια λίρες και μια λιτή δήλωση προσπάθησε να απολογηθεί.

«Παρά τις τεράστιες προσπάθειες τους προηγούμενους μήνες και περαιτέρω εντατικές διαβουλεύσεις τις τελευταίες ημέρες δεν κατορθώσαμε συμφωνία για να σώσουμε την επιχείρηση. Πρώτον θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τους 21.000 συναδέλφους μου που γνωρίζω ότι θα έχει ραγίσει η καρδιά τους. Όλοι πολεμήσατε τόσο σκληρά για την επιτυχία της Thomas Cook. Δεύτερον θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη σε όλους τους πελάτες. Και σε αυτούς που είναι διακοπές με εμάς τώρα, και σε αυτούς που έκλεισαν με εμάς τους προσεχείς μήνες. Τέλος θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τις πολλές χιλιάδες ξενοδόχους και προμηθευτές. Όλοι τους έμειναν μαζί μας σε καλές και δύσκολες στιγμές, και τώρα αντιμετωπίζουν δικές τους δύσκολες οικονομικές επιλογές. Είναι βαθιά θλιβερό για μένα που δεν ήταν δυνατό να σωθεί μια από τις πρωτοπόρες εταιρείες στον τουρισμό».

Το golden boy το 2014, όποτε και ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας, έλαβε το ποσό των 8,3 εκατομμυρίων λιρών κι ένα χρόνο αργότερα, έλαβε μπόνους ύψους 2,9 εκατομμυρίων λιρών.

Η πρώτη του δουλειά ήταν στην ταξιδιωτική εταιρεία «Kuoni» και στη συνέχεια άνοιξε τα… φτερά του για την εταιρεία «LTU», ως διευθύνων σύμβουλος. Εντάχθηκε στην ομάδα του ταξιδιωτικού ομίλου «Thomas Cook» το 2001 και τον Μάρτιο του 2003 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Thomas Cook Γερμανίας. Το Ιούνιο του 2007, ανέλαβε το κομμάτι του ομίλου για την ηπειρωτική Ευρώπη στο σύνολό της.

Η ιστορία όμως του κολοσσού

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1808 από τον ιεροκήρυκα Thomas Cook και κυριάρχησε στη Βρετανία, κατέρρεε κάνοντας πλουσιότερο τον τελευταίο της, Ελβετό CEO Πίτερ Φανκχόιζερ.

O Φανκχόιζερ κέρδισε 20 εκατομμύρια λίρες την τελευταία πενταετία.

O Thomas Cook θεωρείτο ο πατέρας του σύγχρονου τουρισμού και ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε τον κλάδο. Έθεσε τις βάσεις και δημιούργησε την πρώτη παγκοσμίως τουριστική αλυσίδα με εκατοντάδες καταστήματα και πρωτοφανείς για την εποχή υπηρεσίες.

Γεννήθηκε το 1808 στη μικρή πόλη της Μελβούρνης στην Αγγλία. Στην ηλικία των 10 ετών άρχισε να εργάζεται, συχνά μόνο για μια δεκάρα την ημέρα, για να βοηθήσει την οικογένειά του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Thomas Cook εργαζόταν ως βαπτιστής ιεροκήρυκας, ξυλουργός, κατασκευαστής επίπλων, εκτυπωτής, εκδότης, πολιτικός υπερασπιστής και διοργανωτής ταξιδιών. Ως βαπτιστής ιεροκήρυκας διέσχιζε χιλιάδες μίλια, δουλεύοντας στο σκοτάδι για να μην σπαταλάει τα ελάχιστα κεριά και το πετρέλαιο.