Δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους μέχρι χθες που συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν όλοι μαζί… την ομοιότητά τους. Περισσότερα από 250 ζευγάρια διδύμων και αρκετοί τρίδυμοι έδωσαν το «παρών» στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Διδύμων που πραγματοποιήθηκε χθες με επιτυχία στα Τρίκαλα. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία: μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες από την ανακοίνωση της διοργάνωσης, εκατοντάδες άνθρωποι από ολόκληρη την Ελλάδα, ηλικίας από λίγων μηνών έως 77 ετών, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα δύο αδελφών, της Κατερίνας και της Αθανασίας Φάλια, οι οποίες πήραν την πρωτοβουλία εμπνεόμενες από αντίστοιχες εκδηλώσεις άλλων χωρών.

Ανά δυάδες και τριάδες, ντυμένοι με όμοια ρούχα, τα αδέλφια έφτασαν από νωρίς στο Πάρκο του Αγίου Γεωργίου στα Τρίκαλα και έβγαλαν μια ομαδική φωτογραφία εκεί, όπου από τις 11 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα έλαβαν χώρα δεκάδες δράσεις: διαγωνισμοί ανά ηλικιακή κατηγορία για δίδυμα που μοιάζουν και δίδυμα που δεν μοιάζουν, ομιλίες επιστημόνων, καλλιτεχνικό πρόγραμμα, παιχνίδια και μια μεγάλη ποδηλατάδα διδύμων που ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία των Τρικάλων στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κινητικότητας.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένες από την ανταπόκριση που συναντήσαμε και είμαστε έτοιμες να καθιερώσουμε σε ετήσια βάση τη συνάντηση των διδύμων» λέει η Κατερίνα Φάλια στα «ΝΕΑ». «Ηρθε πολύς κόσμος χωρίς να έχει δηλώσει συμμετοχή, ενώ κάποιοι δεν πρόλαβαν τελικά να έρθουν. Από του χρόνου οι εκδηλώσεις θα είναι διήμερες και όλα δείχνουν ότι υπάρχουν προοπτικές να εξελιχθεί η συνάντηση σε έναν μεγάλο θεσμό» συνεχίζει. «Η ιδέα ξεκίνησε από όταν ήμαστε μικρές, καθώς πάντα είχαμε την απορία πώς μπορεί να αισθάνονται οι άλλοι δίδυμοι. Πλέον πιστεύουμε πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανταλλάξουμε εμπειρίες».

Αύξηση. Οι αδελφές Φάλια έχουν αναλάβει τον υπό σύσταση Σύλλογο Διδύμων Τρικάλων και προχώρησαν στην υλοποίηση της Πανελλήνιας Συνάντησης έχοντας εξασφαλίσει τη συμπαράσταση του Δήμου Τρικκαίων. Ο πρώτος Σύλλογος Διδύμων στη χώρα μας ιδρύθηκε πριν από επτά χρόνια στα Χανιά, όπου μόνο το 2011 είχαν γεννηθεί 40 ζευγάρια διδύμων – ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ελλάδα. Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι σχεδόν 34 στις 1.000 κυήσεις σήμερα είναι δίδυμες, ποσοστό που έχει αυξηθεί ραγδαία σε σχέση με τη δεκαετία του ’80.

Η Συνάντηση, στην οποία έδωσε το «παρών» και ο δήμαρχος της πόλης ως πατέρας διδύμων Δημήτρης Παπαστεργίου, προσείλκυσε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας αλλά και ειδησεογραφικών μέσων, μεταξύ των οποίων το πρακτορείο Reuters.

Μία από τις μεγαλύτερες και καλύτερα οργανωμένες συναντήσεις διδύμων στον κόσμο θεωρείται το ετήσιο Φεστιβάλ Διδύμων του Οχάιο. Διαγωνισμοί, παρελάσεις, τουρνουά και talent show περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων σε αυτήν την τριήμερη διοργάνωση που πραγματοποιείται στις αρχές Αυγούστου, οπότε γιορτάζεται και η Παγκόσμια Ημέρα Διδύμων. Μία από τις πιο δημοφιλείς συνάξεις διδύμων ανά τον κόσμο φιλοξενείται στη Γαλλία από το 1994 μέχρι σήμερα, ενώ ιδιαίτερα μαζικές είναι επίσης εκείνες της Ιταλίας, της Αγγλίας, της Ιρλανδίας και του Μόντρεαλ.