Την αποστολή στρατευμάτων στη Σαουδική Αραβία για να την προστατεύσει από πιθανές μελλοντικές επιθέσεις από το Ιράν ενέκρινε ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Μαρκ Έσπερ, οι ΗΠΑ θα στείλουν επιπλέον στρατεύματα στην περιοχή του Κόλπου, έπειτα από αίτημα της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για την ενίσχυση της αεράμυνας του σουνιτικού Βασιλείου, σε συνέχεια των επιθέσεων σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο CBS, οι ΗΠΑ ξαναστέλνουν το αντιτορπιλικό Νίτσε στις βορειοανατολικές ακτές της Σαουδικής Αραβίας σε μια προσπάθεια να «γεμίσει το χάσμα» στην αεροπορική άμυνα της χώρας.

Η επαναποστολή του πλοίου έρχεται αμέσως μετά τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον και του Ριάντ ότι η επίθεση προήλθε από το Ιράν.

Το αντιτορπιλικό Νίτσε διαθέτει σύστημα εκτόξευσης Aegis το οποίο είναι ικανό να εκτοξεύει πυραύλους SM-3 ως εξοπλισμός αεράμυνας αλλά και πυραύλους Τόμαχοκ ως επιθετικός εξοπλισμός.

Η τελευταία δυνατότητα θα επέτρεπε στο Νίτσε να πλήξει οποιοδήποτε σημείο στο Ιράν, αν δοθεί τέτοια εντολή.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σύντομα μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για αποστολή στρατεύματος στην περιοχή, προκειμένου να προστατευθούν οι σύμμαχοί του, συγκεκριμένα η Σαουδική Αραβία, από ενδεχόμενες μελλοντικές ιρανικές επιθέσεις.

Η απόφαση λήφθηκε αφότου ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία κατηγόρησαν το Ιράν για τις πρόσφατες επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας,

«Θα απαντήσουμε στην επίθεση αν αποδειχθεί ευθύνη του Ιράν»

Η Σαουδική Αραβία θα προχωρήσει στα κατάλληλα βήματα για να απαντήσει στην επίθεση εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεών της, εάν, όπως αναμένεται, η σαουδαραβική έρευνα επιβεβαιώσει ότι το Ιράν ευθύνεται, έγινε γνωστό σήμερα από έναν ανώτερο αξιωματούχο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ δήλωσε ότι η έρευνα θα αποδείξει πως οι επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου προήλθαν από τον βορρά και ότι το Ιράν φέρει ευθύνη.

Η Τεχεράνη αρνείται ότι ενεπλάκη.

Το Ριάντ έχει ήδη πει ότι η έρευνα, έως αυτή τη στιγμή, δείχνει πως ιρανική όπλα χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, που προήλθε από τον βορρά.

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους της για να «κάνει τα απαραίτητα βήματα» υπογράμμισε ο Τζουμπέιρ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να πάρει θέση.

«Όποια χώρα μας επιτεθεί, θα γίνει πεδίο μάχης»

Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης προειδοποίησε σήμερα ότι όποια χώρα επιτεθεί στο Ιράν θα δει το έδαφός της να μετατρέπεται «στο βασικό πεδίο μάχης» της σύγκρουσης.

«Όποιος θέλει η χώρα του να μετατραπεί στο βασικό πεδίο μάχης, ας το κάνει», δήλωσε ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από την Τεχεράνη. «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ένας πόλεμος να έρθει στο έδαφος του Ιράν».

Εξάλλου ο στρατηγός Σαλαμί υπογράμμισε ότι «ακόμη και μια περιορισμένη επίθεση, δεν θα μείνει περιορισμένη. Θα επιδιώξουμε την τιμωρία και θα συνεχίσουμε μέχρι την πλήρη καταστροφή οποιουδήποτε μας επιτεθεί».