Στάση αναμονής διατηρούν οι εθνικές αρχές, αρμόδιες για την ασφάλεια των φαρμάκων στην Ευρώπη, για τα σκευάσματα που περιέχουν την ουσία ρανιτιδίνη, μετά την απόφαση τόσο του Αμερικανικού όσο και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων να επανεξεταστούν οι γραμμές παραγωγής.

Τι συμβαίνει

Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν όταν οι δύο Οργανισμοί, ΕΜΑ και FDA, ζήτησαν την επανεξέταση των γραμμών παραγωγής στα σκευάσματα που περιέχουν την συγκεκριμένη ουσία επειδή έλεγχοι έδειξαν ότι ορισμένα περιείχαν μια πρόσμιξη που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA) και η οποία ταξινομείται ως δυνητικά καρκινογόνος ουσία στον άνθρωπο, βάσει μελετών σε ζώα.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (EMA) η έρευνα θα διεξαχθεί κατόπιν εντολής της Κομισιόν για το στοιχείο NDMA.

Το στοιχείο αυτό συναντάται ακόμη και σε τρόφιμα ή στο νερό, ωστόσο είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τέτοια που δεν φαίνεται να θέτουν την ανθρώπινη υγεία σε κίνδυνο.

Τι ισχύει για την Ελλάδα

Προς το παρόν, ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ακολουθεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού (ΕΜΑ).

Αυτό σημαίνει πως αν ο ΕΜΑ αποφασίσει απόσυρση των φαρμάκων με την υπό έλεγχο δραστική ουσία, τότε θα γίνει και απόσυρση από την ελληνική αγορά.

Ποια φάρμακα περιλαμβάνουν την ουσία ρανιτιδίνη

Η ρανιτιδίνη είναι βασική ενεργή ουσία που χρησιμοποιείται σε σκευάσματα για την καταπολέμηση της καούρας και του έλκους στομάχου. Το ιδιαίτερα γνωστό φάρμακο που πωλείται και στην ελληνική αγορά, ακόμη και χωρίς ιατρική συνταγή, βασίζεται στην συγκεκριμένη ουσία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου συνιστά ψυχραιμία, ενώ όσοι ασθενείς ακολουθούν τακτική αγωγή καλούνται να επικοινωνήσουν με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους. Υπάρχουν στην αγορά αρκετά άλλα σκευάσματα που αντιμετωπίζουν στομαχικά προβλήματα και βασίζονται σε εναλλακτική δραστική ουσία, πέραν της ρανιτιδίνης.