Το νομοσχέδιο με τις φοροελαφρύνσεις αλλά και ο προϋπολογισμός του 2020 πρόκειται να βρεθεί στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.

Οι τεχνοκράτες  θα ανοίξουν την αυλαία της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, προετοιμάζοντας το έδαφος για τους προϊσταμένους τους, οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα.

Στόχος των θεμών είναι να συγκεντρώσουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η οικονομία συνεχίζει και μετά τις εκλογές να βρίσκεται εντός τροχιάς.

Οι διαβουλεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου ξεκινούν με φόντο το θετικό κλίμα που συνάντησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο Ελσίνκι, τόσο κατά τη διάρκεια του Eurogroup όσο και κατά τις επαφές που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο της συνόδου.

Ο κ. Σταϊκούρας όχι μόνο δεν εισέπραξε αντίλογο για τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που παρουσίασε στους ομολόγους του στην ευρωζώνη και στους αξιωματούχους των θεσμών, αλλά επιπλέον άκουσε δημόσια επαινετικά σχόλια για την κυβέρνηση στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ.

Οι φοροελαφρύνσεις

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα θετικά μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά πρόκειται να παραδώσει τις πρώτες διατάξεις από το φορολογικό νομοσχέδιο του Οκτωβρίου για να ξεκινήσει η διαδικασία της κοστολόγησης. Πρόκειται για τις μειώσεις φόρων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα ΔΕΘ.

Οι ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά προκύπτουν με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου με βασικότερες αλλαγές τη μείωση του πρώτου συντελεστή στο 9% από 22% για το τμήμα του εισοδήματος έως 10.000 ευρώ και την αύξηση του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τέσσερα. Το κόστος του μέτρου για τον προϋπολογισμό του 2020 φτάνει, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα 250 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,2 δισ. που είναι το συνολικό ύψος των φοροελαφρύνσεων για το επόμενο έτος.

Η νέα φορολογική κλίμακα θα ισχύσει μαζί με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% το 2020 (για τα κέρδη του τρέχοντος έτους που θα φορολογηθούν το 2020), τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων στο 5% από 10% και τα μέτρα για την αγορά των ακινήτων («πάγωμα» ΦΠΑ και φόρου υπεραξίας για μια τριετία, έκπτωση 40%στις δαπάνες αναβάθμισης).