ο θέμα του γηπέδου είναι στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος για την ΑΕΚ και τον κόσμο της. Η «Αγια-Σοφιά» αποτέλεσε άλλωστε από το 2013 το μεγαλύτερο πρότζεκτ της Ένωσης, σε αυτή τη νέα εποχή της. Ένα πρότζεκτ που πέρασε από σαράντα κύματα, μέχρι να πάρει «σάρκα και οστά».

Οι εργασίες στη Νέα Φιλαδέλφεια προχωρούν κανονικά, με το έργο να πλησιάζει όσο περνά ο καιρός στην τελική του μορφή. Ωστόσο, αυτή, θα έρθει λίγο πιο μετά από τις αρχικές εκτιμήσεις. Για την ακρίβεια το 2021.

Οι πληροφορίες που έχουμε συλλέξει αναφέρουν πως η Ένωση δεν θα μπορεί να μπει στο νέο της «σπίτι» πριν τα μέσα της επόμενης σεζόν. Με λίγα λόγια, το σενάριο να ξεκινήσει η επόμενη χρονιά με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν φαίνεται εφικτό.

Παρά τις έντονες προσπάθειες των ανθρώπων που ασχολούνται με το θέμα του γηπέδου, υπάρχουν διαδικασίες που δεν περνούν από το χέρι της Ένωσης. Η ΑΕΚ έχει βρει μια σειρά από εμπόδια σε αυτή τη διαδρομή, που την έχουν πάει πίσω χρονικά. Από το ζήτημα της έκδοσης της οικοδομικής άδειας, μέχρι τις αντιδικίες με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή της πόλης, που έφτασαν ως το ΣτΕ.

Όλα αυτά ξεπεράστηκαν ωστόσο και εδώ και δύο χρόνια οι εργασίες έχουν ξεκινήσει κανονικά. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες που φαίνεται πως παίζουν τον ρόλο τους, για να μιλάμε πλέον για ολοκλήρωση του έργου μέσα στο 2021. Αφού σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ, το αισιόδοξο σενάριο θέλει τους Κιτρινόμαυρους στο νέο τους γήπεδο στο δεύτερο κομμάτι της επόμενης σεζόν.

Βασικό λόγο στο παραπάνω φαίνεται πως έχουν παίξει οι εξελίξεις με το θέμα της υπογειοποίησης. Το συγκεκριμένο έργο θεωρείται απαραίτητο για την λειτουργικότητα του γηπέδου και κάποιες εργασίες εντός του οικοπέδου, απαιτούν αντίστοιχες στο κομμάτι που θα γίνει η υπογειοποίηση. Αυτό το έργο περνά από την Περιφέρεια Αττικής και εκτιμάται πως θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

Η ΑΕΚ φαίνεται πως «έχασε» ουσιαστικά έξι μήνες αναφορικά με την υπογειοποίηση, λόγω των εκλογών. Στο διάστημα πριν και μετά τις εκλογές δεν μπορούσαν να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, με αποτέλεσμα να σημειωθεί καθυστέρηση. Μια καθυστέρηση που θα έχει επίπτωση και στον χρόνο περάτωσης του όλου πρότζεκτ.

Επίσης, ένα άλλο ζήτημα που φαίνεται να πηγαίνει πίσω για λίγους μήνες την ολοκλήρωση του γηπέδου της ΑΕΚ, είναι και η μη συνεργασία που υπήρχε με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. ΑΕΚ και Δήμος ήταν «απέναντι» όλο αυτό το διάστημα, με αποτέλεσμα να δρομολογούνται τώρα θέματα, που θα έπρεπε να έχουν μπει σε μια σειρά πολύ νωρίτερα.

Όλα αυτά έφεραν την ΑΕΚ πίσω σε ότι έχει να κάνει με το χρονοδιάγραμμα που υπήρχε αρχικά. Έτσι, το αισιόδοξο σενάριο θέλει την Ένωση να «μπαίνει» στη Νέα Φιλαδέλφεια στις αρχές του 2021. Μιας και η επόμενη σεζόν, θα ξεκινήσει με την ομάδα να αγωνίζεται ξανά στο ΟΑΚΑ.

Τον Φλεβάρη το στέγαστρο

Οι διαδικασίες τοποθέτησης του στεγάστρου του νέου γηπέδου προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, με την ΑΕΚ να έχει συνεργασία με τους ανθρώπους της κατασκευάστριας εταιρίας για ότι χρειαστεί. Τα στελέχη της Cimolai επιβλέπουν την όλη διαδικασία, που μπαίνει σιγά-σιγά στο τελικό της κομμάτι. Οι εκτιμήσεις των ανθρώπων που ασχολούνται με το θέμα του γηπέδου θέλουν την ολοκλήρωση της συναρμολόγησης του στεγάστρου να έρχεται τον Φλεβάρη ή το αργότερο τον Μάρτιο.

Πρόκειται άλλωστε για μια περίπλοκη και σύνθετη κατασκευή, για την οποία απαιτήθηκαν και ειδικοί γερανοί, που ήρθαν στην Ελλάδα από την Ιταλία για τον συγκεκριμένο και μόνο λόγο. Τους επόμενους μήνες οι εργασίες που σχετίζονται με το στέγαστρο θα μπουν στην τελική ευθεία, μιας και σύντομα θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση του εν λόγω τμήματος του γηπέδου