To ρεπορτάζ από το δικαστήριο που δικάζει την υπόθεση της επίθεσης χρυσαυγιτών στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» το 2013 στην Ηλιούπολη έχει ως εξής:

Η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων επικαλούμενη τις διατάξεις του νέου Ποινικού  Κώδικα.

Η εισαγγελική λειτουργός αναφερόμενη στα αδικήματα που έχουν αποδοθεί στους κατηγορούμενους, ανάμεσά τους ο ευρωβουλευτής Ιω. Λαγός και ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νικ. Μίχος ζήτησε την παύση της ποινικής δίωξης. «Επειδή είμαστε σε μεταβατικό στάδιο με το νέο Ποινικό Κώδικα εξαντλώ την πρότασή μου στο δικονομικό σκέλος της υπόθεσης. Θεωρώ πως δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε πραγματικά περιστατικά για τους κατηγορούμενους καθώς υπάρχουν κολλήματα δικονομικού χαρακτήρα» ανέφερε η εισαγγελέας.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό: Η απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας έχει καταργηθεί, και το αδίκημα θα πρέπει να μετατραπεί σε απλή φθορά ξένης ιδιοκτησίας και να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη αφού η έγκληση δεν υποβλήθηκε από τον ιδιοκτήτη του χώρου αλλά τον πολιτικώς ενάγοντα.

Οι βλάβες ήταν επικίνδυνες;

Για την  απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη είπε: «Θα πρέπει να εξετάσουμε αν πράγματι οι βλάβες του πολιτικού ενάγοντα ήταν επικίνδυνες. Ο ίδιος αρνήθηκε την εξέτασή του από ιατροδικαστή και δεν προσκομίστηκε ποτέ σχετική ιατρική βεβαίωση. Αναγκαστικά θα βασιστούμε στις καταθέσεις των μαρτύρων, οι οποίες ειναι αντιφατικές και δεν δείχνουν το μέγεθος των βλαβών. Ο ίδιος μίλησε για 15 άτομα που τον χτυπούσαν αλλά δεν έχουμε άλλη κατάθεση σχετική, δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες». Σύμφωνα με την εισαγγελέα, η βλάβη του παθόντα δεν φέρει τα χαρακτηριστικά επικίνδυνης και για αυτό θα πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία σε απλή σωματική που «ένεκα της απειλούμενης ποινής έχει παύσει υφ’ορων».

Η ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις: «οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να απαλλαγούν αφού δεν μπορούμε να μιλάμε για ηθική αυτουργία αφού παύει η ποινική δίωξη ή καταργείται το κύριο αδίκημα».

Το ρεπορτάζ από τη δίκη είναι αυτό, όμως, μήπως θα πρέπει να θυμηθούμε την υπόθεση, χωρίς καμιά πρόθεση να κρίνουμε την εισαγγελέα η οποία, προφανώς, δικάζει με βάση τους νόμους, με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα.

Είναι, λοιπόν, 10 Ιουλίου 2013 στις 7 και μισή το απόγευμα. Στο «Συνεργείο» γίνονται μαθήματα αγγλικών σε ανήλικους. Είναι μια εποχή όπου η Χρυσή Αυγή είναι «καβάλα στο κύμα», επιτίθεται κατά βούληση σε κοινωνικούς χώρους, μετανάστες, πολίτες γενικότερα.

Είναι επίσης Ιούλιος, δύο μήνες ακριβώς προτού οι δολοφόνοι χρυσαυγίτες επιτεθούν και σκοτώσουν τον Παύλο Φύσσα. Μια πολιτική δολοφονία που ουσιαστικά άλλαξε και τον ρου της ιστορίας της εγκληματικής οργάνωσης. Πολλοί λένε ότι η θυσία του νεαρού ράπερ αποσόβησε μια «έκρηξη» της Χρυσής Αυγής στις εκλογές.

Εκείνη την ημέρα λοιπόν 50 μηχανάκια πλησιάζουν το «Συνεργείο» και σύμφωνα με το πόρισμα των εφετών – ανακριτών ανάμεσά τους είναι ο Γιάννης Λαγός και ο Νίκος Μίχος κι ένα βουλευτικό αυτοκίνητο.

Οι τζάμπα μάγκες της Χρυσής Αυγής με λοστούς και κοντάρια προκαλούν φθορές στον κοινωνικό χώρο ενώ τραυματίζουν και τον Παναγιώτη Δριμυλή.

Τι έλεγε το πόρισμα

Για να μην ξεχνάμε, το πόρισμα λέει αυτολεξεί:

«Περί ώρα 19.30 της 10/7/2013, στην Ηλιούπολη Αττικής συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Μαρίνου Αντύπα 4Α, ομάδα είκοσι (20) περίπου ατόμων, που συμμετείχαν σε πορεία πενήντα (50) περίπου δικύκλων με δύο επιβαίνοντες σε κάθε ένα εξ αυτών, φέροντες διακριτικά της Χρυσής Αυγής και ορισμένοι εξ αυτών κράνη, εισήλθαν σε εκεί υφιστάμενο χώρο με την επωνυμία ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ και με τη χρήση λοστών, κονταριών και άλλων αντικειμένων που έφεραν, προκάλεσαν θραύση της εξωτερικής τζαμαρίας και φθορές σε εξοπλισμό της εγκατάστασης. Ανωτέρω δράστες, με τα αντικείμενα που έφεραν επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τον εκμισθωτή του χώρου Παναγιώτη Δριμυλή, που τη στιγμή εκείνη βρίσκονταν στο εσωτερικό. Ακολούθως, επιβιβάστηκαν στα δίκυκλα μοτοποδήλατα και διέφυγαν με κατεύθυνση την Αργυρούπολη Αττικής».

Ο τραυματίας Παναγιώτης Δριμυλής, έχει πει μεταξύ άλλων πως: «70-100 μηχανές, δικάβαλες, στα οποία επέβαιναν άτομα της Χρυσής Αυγής, φωνάζοντας από μακριά «Αίμα, Tιμή Χρυσή Αυγή» και πετώντας τρικάκια, με το αντίστοιχο σύνθημα, γεμίζοντας την πλατεία από αυτά, ήρθαν κατευθείαν στο ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ. Επισημαίνω ότι πάρα πολλοί από αυτούς ήταν ντυμένοι με την γνωστή στρατιωτική ενδυμασία της Χρυσής Αυγής (μαύρη μπλούζα και παντελόνι παραλλαγής) και όλοι οι συνεπιβάτες των μηχανών κρατούσαν σίδερα και ξύλα, επιτέθηκαν στο χώρο, διαλύοντάς τον, προξενώντας δηλαδή σοβαρές καταστροφές και επιτέθηκαν και σε εμένα προσωπικά, που βρισκόμουν στην είσοδο του χώρου. Η καθηγήτρια των Αγγλικών μαζί με κάποιους μαθητές για να προφυλαχθούν κλειδώθηκαν στην τουαλέτα. Περίπου 10-15 άτομα έπεσαν πάνω μου και με χτυπούσαν με ξύλα και με σίδερα. Προκλήθηκαν κακώσεις και είχα μώλωπες για τρεις μήνες. Ευτυχώς δεν υπέστην κάταγμα ή άλλο σοβαρότερο τραυματισμό. Αυτή η επιδρομή διάρκεσε το πολύ δυο λεπτά. Φαινόταν ότι η επιδρομή ήταν οργανωμένη με στόχο το ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ, δεν έκαναν δηλαδή μια μοτοπορεία στην Ηλιούπολη».

Το ρεπορτάζ, επίσης της Εφημερίδας των Συντακτών λέει ότι υπήρξε στην περιοχή και βουλευτικό αυτοκίνητο το οποίος είχε δοθεί στον Γιάννη Λαγό.

Όταν συντάσσεται η δικογραφία για την υπόθεση, βγαίνουν στο φως και διάλογοι και μηνύματα στο κινητό του Γιάννη Λαγού, ο οποίος να θυμίσουμε ότι σήμερα είναι ευρωβουλευτής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ:

«Στις 10/7/2013, την ημέρα δηλαδή της επίθεσης, πριν αυτή ξεκινήσει, ο Παναγιώτης Μπαμπάνης, στέλεχος της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, ζητάει την άδεια του Λαγού για το τι να φορέσει. «Πειράζει να φορέσω καμιά βερμούδα για ξεκάρφωμα;», ρωτάει. «Οχι. Φόρα», του απαντά.

Την ίδια μέρα στέλνει μήνυμα στον Λαγό και ο Χρήστος Αθανασάκος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής. «Γιάννη θες άτομα για σήμερα;», τον ρωτάει. «Δεν προλαβαίνουμε», του απαντάει το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης.

Τους… άλλαξαν τα λάδια

Μετά την επίθεση και αφού έχουν εν τω μεταξύ γίνει προσαγωγές χρυσαυγιτών από την αστυνομία ο Μπαμπάνης ξαναστέλνει στον Λαγό για να ζητήσει οδηγίες:

Μπαμπάνης: «Γιάννη τι θες να κάνω;».

Λαγός: «Τίποτα, σπίτι πήγαινε».

Μπαμπάνης: «Μήπως πρέπει να ’ρθουμε πάνω; Τώρα το μάθαμε».

Λαγός: «Οχι. Θα φύγουμε».

Ο Νικόλαος Λεμοντζής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της οργάνωσης, ρωτάει: «Ξεμπερδέψατε φίλε;» (προφανώς από την αστυνομία), ενώ ο Λαγός τού στέλνει: «Κοντεύουμε αδελφέ».

Τα υπόλοιπα μηνύματα που έρχονται στο φως είναι αποκαλυπτικά:

Πατσαλής: «Πλάκα πλάκα το συνεργείο στην Ηλιούπολη είχε δουλειά 50 μηχανάκια».

Λαγός: «Χα χα χα. Καλό».

Πατσαλής: «Γράφανε ότι διακόψατε το μάθημα των αγγλικών. Αχαχαχα».

Λαγός: «Πλάκα πλάκα από κει ξεκινάνε όλα τα πεσίματα στην περιοχή. Χρειαζότανε».

Πατσαλής: «Δλδ τους αλλάξατε λάδια κ τους γρασάρατε;».

Λαγός: «Ναι μωρέ. Ενα ρεκτιφιέ».

Άλλο στέλεχος στέλνει το βράδυ μετά την επίθεση μήνυμα υπογράφοντας ως «Δημήτρης-Βάτραχος Νότια Προάστια» και λέει: «Συγγνώμη για την ενόχληση, αλλά είμαι περήφανος για εσάς και τα αδέλφια μου. Κλαίω που δεν ήμουν εκεί. Περίμενα πώς και πώς αυτή τη μέρα και τα έφερε έτσι η μοίρα να μην είμαι εγώ εκεί… Αίμα Τιμή…». Και ο Λαγός απαντά: «Να ’σαι καλά λεβεντιά. Αυτή ήταν και θα είναι η Χρυσή Αυγή».

Ακόμη, υπάρχει, σύμφωνα με το Vice, και συνομιλία του Λαγού με την κατηγορούμενη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, Νικόλ Μπενέκη, το βράδυ της επίθεσης:

Μπενέκη: «Τους αφήσαν [σ.σ. τους προσαχθέντες]; τελειώσατε;»

Λαγός: «Οχι ακόμα. Πολύ γέλιο θα σου πω. Στο ίντυ [σ.σ. ιστότοπος indymedia] γράφουν ότι τους κοπανήσαμε».

Μπενέκη: «Αχαχαχα. Δε τους κοπανήσατε;».

Λαγός: «Και βέβαια ναι».

[…]

Μπενέκη: «Βρήκα τις αναρτήσεις στο ίντι. αχαχαχαχαχα. Κότες οι τύποι. Ο,τι να ’ναι λένε».

Λαγός: «Φύγαμε [σ.σ. από το Τμήμα]. Τι λένε; Οτι μας έδειραν?».

Μπενέκη: «Ο άντρακλας μου δέρνει. λα λα λα λα. γουστάαααρω».

Λαγός: «Γιατί; τώρα το είδες».

Μπενέκη: «Οχι. Εξιτάρομαι κάθε φορά που το κάνεις. Είχες από Απρίλη».

Λαγός: «Ξέχασες τη διανομή τροφίμων. Τα ΜΑΤ».

Μπενέκη: «Για αναρχία λέω λατρεία. Τα ΜΑΤ είναι τακτικότερα νομίζω. Μ’ άρεσε που πήγατε επίτηδες. Επικεφαλής τους ο Λαγός λένε μέσα. Χαχα. Ετσι κατά τα άλλα λένε πως είσαι κότα τα ζώα».

Λαγός: «Χαχα. Να μου πουν πού ήμουν κότα και να συμφωνήσω».

[…]

Λαγός: «Τώρα κατάλαβα. Μόνο όταν κάνω επεισόδια με θες».

Και βέβαια τις επόμενες μέρες μετά την επίθεση στο «Συνεργείο» ο Λαγός έχει ανταλλάξει μηνύματα και με τον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γεώργιο Πατέλη, στον οποίο, ανάμεσα σε άλλα, λέει στις 12/7/2013: «Σας έχω υποσχεθεί ότι δεν θα σας αδειάσω ποτέ. Και σου είχα πει από την πρώτη στιγμή ότι θα ακολουθήσουμε σκληρή χρυσαυγίτικη γραμμή. Νομίζω ότι μέχρι τώρα δικαιώνεστε σε όλα. Καλή ξεκούραση να ’χετε».

Ο Πατέλης να θυμίσουμε ότι είναι μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα καθώς επί της ουσίας κατηγορείται ότι αυτός διέταξε, κατ’ εντολήν των ανωτέρω στην ιεραρχία, την επίθεση στον Παύλο Φύσσα.

Ευνοϊκός Κώδικας

Οποιος διαβάσει λοιπόν το σκεπτικό της πρότασης απαλλαγής που έκανε η εισαγγελέας και το ρεπορτάζ εκείνης της εποχής με τα μηνύματα και τους διαλόγους θα διαπιστώσει μια αναντιστοιχία στο τι έγινε και στο ποια θα είναι η ποινική μεταχείριση των χρυσαυγιτών.

Και θα θυμηθούμε όσα λέγονταν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε το νέο Ποινικό Κώδικα. Οτι δηλαδή μπορεί να ευνοεί κάποιους φυλακισμένους για υποθέσεις τρομοκρατίας (βλέπε Κουφοντίνας),  αλλά τι θα γίνει αν ευνοήσει και τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής; Τι θα γίνει αν οι φασίστες που έδερναν και τρομοκρατούσαν παιδιά, μετανάστες ή όποιον άλλον δεν ανέχονταν το φασιστικό τους μυαλό, δεν τιμωρηθούν για τα εγκλήματά τους;

Το Συνεργείο και η επίθεση δεν πρέπει να ξεχαστεί. Ηταν από τις τελευταίες υποθέσεις των ταγμάτων εφόδων της Χρυσής Αυγής, που ήταν πολλές.

Αν τη γλιτώσουν γι’ αυτή την υπόθεση δεν πρέπει να την γλιτώσουν και για τον Παύλο Φύσσα. Γιατί εκεί το αίμα ζητάει εκδίκηση. Οχι αυτοδικία, αλλά να λειτουργήσουν επιτέλους οι νόμοι του κράτους.