Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η υπόθεση την «εξαφάνισης» πυρομαχικών από την αποθήκη του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο, με τις έρευνες να συνεχίζονται με συμμετοχή της αντιτρομοκρατικής.

Από την αποθήκη εκλάπησαν δύο εκτοξευτήρες αντιαρματικών ρουκετών, 22 χειροβομβίδες και άγνωστος αριθμός πολεμικό υλικό (ρουκέτες, εκρηκτικά).

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο One Channel ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος, οι αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.

Ένα από τα ενδεχόμενα, το πιο ανώδυνο, είναι να έχει γίνει λάθος στην καταμέτρηση. Είτε στη νεότερη, είτε να υπήρξε σφάλμα στον προηγούμενο έλεγχο της αποθήκης, που διενεργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, για το πρώτο ενδεχόμενο ξεκίνησε νέα καταμέτρηση, τα αποτελέσματα της οποία θα συγκριθούν με τα προηγούμενα.

Το άλλο ενδεχόμενο είναι να πρόκειται για κάτι πιο σύνθετο, όπως η κλοπή. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο, προς το παρόν το ενδεχόμενο τρομοκρατίας δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τις αρχές, αφού έχουν το δεδομένο ότι την τελευταία 20ετία, μετά την περίοδο δράσης της 17Ν που χρησιμοποιούσε συγκεκριμένο οπλισμό από ρουκέτες, τα τελευταία χρόνια οι ένοπλες οργανώσεις αποκτούν οπλισμό από λαθρέμπορους, ή από ποινικούς ή από άλλου είδους παράνομες δραστηριότητες.

Ακόμα, οι Αρχές δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να πρόκειται για κλοπή εκ των έσω.

Σε «καραντίνα» η Ναυτική Βάση

Οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου υποστηρίζουν ότι τα μέτρα ασφαλείας στην μονάδα είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Η αποθήκη έχει τρεις κλειδαριές, που ανοίγουν με κλειδιά του διοικητή, του αξιωματικού ασφαλείας ή του αποθηκάριου, ενώ η πρόσβαση ελέγχεται επίσης από κάμερες και αισθητήρες.

Δια παν ενδεχόμενο πάντως, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίες εστιάζουν στο ενδεχόμενο κλοπής εκ των έσω. Για τον λόγο αυτό εξετάζονται σε βάθος διετίας 10 άτομα που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης ή συνδέονται με την ασφάλεια στην βάση της Λέρου, ενώ δεν αποκλείεται να εξεταστούν  κι άλλα πρόσωπα.

Αποστολάκης: «Οι αποθήκες ελέγχονται κάθε μέρα»

Την ίδια ώρα, ο τέως υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας στο News 24/7 δήλωσε ότι «οι επιθεωρήσεις στις αποθήκες που φυλάσσονται οπλικά συστήματα είναι καθημερινές».

«Στην περίπτωση της Λέρου δεν ξέρω τι ακριβώς έχει γίνει. Εκείνο όμως που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι οι επιθεωρήσεις στις αποθήκες όπου φυλάσσονται οπλικά συστήματα είναι καθημερινές. Οι αποθήκες ελέγχονται κάθε μέρα όπως και το περιεχόμενό τους. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να γίνει απογραφή. Απογραφές γίνονται όταν αλλάζουν καθήκοντα οι αξιωματικοί – αποθηκάριοι» είπε ο κ. Αποστολάκης.

Για την απογραφή του Δεκεμβρίου του 2018, ο κ. Αποστολάκης απάντησε σχετικά: «Ναι, έγινε γιατί τότε παραδόθηκαν στον επόμενο αξιωματικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν ελέγχονται καθημερινά. Οι καταστάσεις πρέπει να είναι σύμφωνες μεταξύ τους και πάμε στην… επόμενη μέρα, ούτως ώστε αν κλαπεί κάτι ή αν προκύψει κάποιο άλλο θέμα τότε να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες».

Οπως μάλιστα πρόσθεσε το ότι γυρνάμε πίσω στο 2018, «δεν έχει κανένα νόημα». Αλλά τόνισε: «Η αντιτρομοκρατική και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ναυτικού κάνουν την δουλειά τους για το πότε και πως έγινε η καταμέτρηση και είναι απολύτως κατανοητό. Αλλά δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται από την ευθύνη του ο αξιωματικός που έχει την απογραφή να προβεί σε καθημερινούς ελέγχους».

Ως γνωστό, κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής έσπευσε στο νησί της Λέρου μόλις έγινε γνωστό πως από μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού είχε χαθεί στρατιωτικό υλικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να είχε γίνει κάποιο λογιστικό λάθος κατά τον έλεγχο, ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς διαπιστώθηκε πως από τη μονάδα του ΠΝ είχαν χαθεί σφαίρες, αντιαρματικά και εκρηκτικά. Σημειώνεται πως νωρίς το πρωί ξεκίνησε νέα καταμέτρηση προκειμένου να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των εκρηκτικών που χάθηκαν.