Το Σάββατο με «ΤΑ ΝΕΑ», «Σχολικά βιβλία Ιστορίας» & DOWN TOWN

Η μεγάλη επιτυχία με τα σχολικά βιβλία του 20ού αιώνα συνεχίζεται!

Μετά τα αναγνωστικά, τα βιβλία της Ιστορίας, που διδάχτηκαν γενιές Ελλήνων

Σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις.

Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου

Νέα Ελληνική Ιστορία

ΣΤ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Το πρώτο σχολικό βιβλίο Ιστορίας, που διδάχτηκαν τα ελληνόπουλα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ενα νοσταλγικό ταξίδι μόνο στα «ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ»

Σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Επειτα από την επιτυχημένη σειρά των αναγνωστικών βιβλίων του δημοτικού, που διένειμαν τα «ΝΕΑ», δίνοντας τη δυνατότητα στους αναγνώστες τους να αναμετρηθούν ακόμα μια φορά με τα εκπαιδευτικά συστήματα της χώρας μας και με την ανάκληση του παιδικού φαντασιακού στη διαδικασία της μάθησης, από αυτή την εβδομάδα ξεκινά μια νέα προσφορά βιβλίων που ήταν δημοφιλή στην ελληνική εκπαίδευση. Οι αναγνώστες μας θα έχουν τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, να πάρουν στα χέρια τους μια σειρά διδακτικών βιβλίων της νεότερης ελληνικής Ιστορίας, ενδεικτικών του τρόπου με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί θεσμοί αντιμετώπισαν τη διδασκαλία του εθνικού μας παρελθόντος και, ευρύτερα, το θέμα της  αυτογνωσίας μας.

Οπως είναι γνωστό, η ελληνική ιστορία του 19ου αιώνα συνάφθηκε με τις πολιτικές επιδιώξεις του εθνικού μας κράτους. Οι βασικές ιδεολογικές σταθερές της, εμπνευσμένες από τον Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο και τον Σπυρίδωνα Ζαμπέλιο, έδωσαν έμφαση στη λεγόμενη συνέχεια, δηλαδή στην ιστορική και γλωσσική ενότητα του ελληνικού έθνους από την εποχή του Ομήρου έως και τα νεότερα χρόνια. Η ανάγνωση αυτή τροφοδότησε τον αλυτρωτικό οραματισμό, σύμφωνα με τον οποίο στόχος του ελληνικού κράτους ήταν η διεύρυνση των εδαφών του προς Ανατολάς, στα τουρκικά εδάφη όπου υπήρχαν ελληνικοί πληθυσμοί, και προς Βορρά, στη Βαλκανική, όπου στην αρχαιότητα επίσης ζούσαν ελληνικοί πληθυσμοί. Το ιδεολογικό αυτό πλαίσιο, σε συνδυασμό με την πραγματικότητα του νέου ελληνικού κράτους, έκανε αναγκαία την ανάγνωση της ιστορίας μας ως υπόθεση ενός έθνους αγώνων και θυσιών, με ηρωικό και μεγαλειώδες πεπρωμένο. Επικουρικοί στην ανάγνωση αυτή ήταν διάφοροι μύθοι που εντάχθηκαν ομαλά στην εθνική αφήγηση – και δεν αμφισβητήθηκαν παρά από μια νεότερη γενιά μελετητών, κυρίως στο περιβάλλον του Πανεπιστημίου. Αντίθετα, τα σχολικά εγχειρίδια, σε μεγάλο βαθμό συνέχισαν να αναπαράγουν την εξιδανικευμένη εθνική εκδοχή της ελληνικής ιστορίας.

To πρώτο

Το πρώτο από αυτά τα βιβλία, που θα προσφερθεί από τα «ΝΕΑ», είναι η «Νέα Ελληνική Ιστορία» των Α. Χωραφά και Σ. Ποταμιάνου, εγκεκριμένο εγχειρίδιο για τη ΣΤ’ τάξη του δημοτικού από το 1925. Υπόδειγμα τυπογραφίας, το βιβλίο είναι γραμμένο σε ρέουσα δημοτική γλώσσα ενώ στο εξώφυλλό του δεσπόζει μια ξυλογραφία που απεικονίζει την Ελλάδα, φιλοτεχνημένη από τον Φρίξο Αριστέα.

Το  βιβλίο είναι γραμμένο με συναισθηματικά φορτισμένο λόγο και αναπαράγει την εθνική ιστορική αφήγηση, τις εξαπλουστεύσεις και τους μύθους της. Αρχίζει με την Αλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους και την κατάρρευση του Βυζαντίου, το οποίο στο πλαίσιο της ιδεολογίας της συνέχειας αποκαλείται Ελληνική Αυτοκρατορία, ενώ συνοπτικά περιγράφει τη λαϊκή πρόσληψη της Μεγάλης Ιδέας: «ποτέ ο ελληνικός λαός δεν έχασε την πίστη, πως θα έρθη ημέρα, που θα γίνη πάλι ελεύθερος και θα διώξη τον Τούρκο από τη χώρα των πατέρων του».

Λίγο καιρό μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και με την Ελλάδα να προσπαθεί να εντάξει τον προσφυγικό κόσμο, η ελληνική Ιστορία συνεχίζει να δομείται γύρω από την, ουσιαστικά, ηττημένη ιδεολογία της Μεγάλης Ιδέας. Οι συγγραφείς του βιβλίου δεν αποφεύγουν την περιγραφή της Μικρασιατικής Καταστροφής – την οποία περιγράφουν ως οπαδοί των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Θα ακολουθήσουν κι άλλα βιβλία διδασκαλίας της Ιστορίας, χαρακτηριστικά της εποχής τους: πώς διδάσκονταν την ελληνική ιστορία οι μαθητές τον Μεσοπόλεμο αλλά και τα μεταπολεμικα χρόνια, μέχρι τη δικτατορία; Σε ποια γλώσσα, με τι είδους εικονογραφήσεις, με ποια αισθητική.

Τα «ΝΕΑ», σε συνεργασία με το «Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης», από το αρχείο του οποίου προέρχονται τα βιβλία αυτής της προσφοράς, ανοίγουν ένα ακόμα παράθυρο στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης.

Ενα παράθυρο στην εθνική μας αυτογνωσία.

Μαζί

DOWN TOWN

Δεν χρειάζεσαι πολλά για να τα ξέρεις όλα!

Μια φορά τον μήνα φτάνει!

Κατερίνα Παπουτσάκη, Σταμάτης Φασουλής, Δήμητρα Ματσούκα. Ο μύθος του Ωνάση στη σκηνή.

Athens Guide. Οι θεατρικές παραστάσεις, οι πολυαναμενόμενες ταινίες και όσα αξίζει να δεις τον χειμώνα που έρχεται.

Ο μαγικός κόσμος της ΔΕΘ

Σπάνιες φωτογραφίες, άγνωστες ιστορίες και πολιτικά παραλειπόμενα από τα 93 χρόνια της Διεθνής Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η  Ελένη Ράντου περιγράφει πώς αισθάνεται σε έναν κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα

Selma Blair. Η γενναία μάχη της διάσημης ηθοποιού με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Home

O κορυφαίος Ελληνας διακοσμητής Αγγελος Αγγελόπουλος, μας ξεναγεί στο υπέροχο σπίτι του που έχουν φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου.

Ο σχεδιαστής Χριστόφορος Κοτέντος μιλάει πρώτη φορά για την απόφασή του να φύγει από την Ελλάδα για να ζήσει και να εργαστεί  στις ΗΠΑ.

Judy Garland. Η ζωή της θρυλικής star γίνεται για πρώτη φορά ταινία.

Επιστροφή στην Αθήνα. Οι ωραιότεροι κήποι για φαγητό και ποτό στην Αθήνα.

Πέτρος Κωστόπουλος, Αντώνης Λυμπέρης. Τι κάνουν σήμερα οι άλλοτε μεγαλοεκδότες και ισχυροί άνδρες του lifestyle;