Ελάχιστες αμφιβολίες υπάρχουν, πλέον. Πριν καλα καλά ο κόσμος ξεπεράσει την οικονομική κρίση του 2008, έρχεται, όπως όλα δείχνουν, αντιμέτωπος με νέα ύφεση.

Οι οιωνοί βρίσκονται παντού γύρω μας και τους εντοπίζουν πια ακόμα και οι μη ειδικοί. Οι επαΐοντες δεν μπορούν να προβλέψουν ακόμα το πότε ακριβώς θα αρχίσει, αλλά με τον απρόβλεπτο Τραμπ στον Λευκό Οίκο και την κόντρα του με την Κίνα, μάλλον δεν θα αργήσει. Δεν ξέρουμε εάν θα είναι ήπια ή έντονη, σύντομη ή μακρά. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι βρίσκεται ante portas. Η πλειονότητα των οικονομολόγων προβλέπει πως θα έχει εκδηλωθεί μέχρι το τέλος του 2021.

Οιωνός πρώτος. Ενας σημαντικός δείκτης της αγοράς μόλις αντιστράφηκε τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βρετανία – όταν συμβαίνει αυτό θεωρείται πάντα σημάδι ότι η ύφεση έρχεται. Τεχνικά περιγράφεται ως αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης, ένας δείκτης που προηγήθηκε των τελευταίων επτά υφέσεων στις ΗΠΑ. Σημαίνει ότι το ετήσιο επιτόκιο για τους κατόχους κρατικών ομολόγων είναι υψηλότερο για τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα παρά για τα μακροπρόθεσμα, όπως συμβαίνει συνήθως. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στη Βρετανία.

-Ποιοι είναι οι υπόλοιποι εννιά οιωνοί;

-Που εντοπίζονται τα σημάδια;

-Τι σχέση έχει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας;

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

Δέκα οιωνοί προβλέπουν νέα παγκόσμια ύφεση